Μάλλον τελειώνει το… θριλεράκι με την ψήφο των αποδήμων, καθώς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ στη Βουλή, εκτός από τη ΝΔ, δήλωσαν ότι θα το ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας, με το σύνολο των βουλευτών αυτών των πέντε κομμάτων να ξεπερνά τους απαραίτητους 200 και να φθάνει... τους 220.
«Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα καθώς φαίνεται να διαμορφώνεται η απαιτούμενη συναίνεση», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων επί της αρχής στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Η ΥΠΕΣ σημείωσε ότι από τη «θετική στάση των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας στο νομοσχέδιο φαίνεται να διαμορφώνεται η αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών για την ισχύ του νόμου. Είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ όλες τις παρατάξεις γι’ αυτό. Θα είμαστε εδώ για να κάνουμε μία ενδελεχή συζήτηση. Θεωρώ μείζονος σημασίας αυτήν την ημέρα, με τη διαμόρφωση αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας να υπάρχει μία ιστορική συναίνεση και ευχαριστούμε τα κόμματα για αυτήν τη συνεργασία».
Κατά τη συζήτηση, ο εισηγητής της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος είπε μεταξύ άλλων πως «ανταποκρινόμαστε στην εθνική ανάγκη ενίσχυσης του παγκόσμιου Ελληνισμού, σε μία εποχή ευκαιριών, προκλήσεων και κινδύνων, που η Ελλάδα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ τους Έλληνες της διασποράς και την ενότητα του οικουμενικού ελληνισμού», ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος εξέφρασε την διαφωνία του λέγοντας πως «η πρόταση για κατάργηση των κριτηρίων γεννά κίνδυνο για τη δημοκρατία, καθώς δημιουργείται συνθήκη υπονόμευσης της αυτοκυβέρνησης του λαού».
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής τόνισε ότι «στην στάθμιση που κάνουμε οι αρχές μας είναι μεγαλύτερες από τις επικοινωνιακές ενέργειες της κυβέρνησης. Εμείς δεν ψηφίζουμε γιατί θεωρούμε ότι έχουμε δεσμευτεί ή μας έχετε στριμώξει. Ψηφίζουμε παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να διαμορφώσει μια εικόνα ότι εμείς σερνόμαστε στην ψήφιση». Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «οι ρυθμίσεις διαμορφώνουν ένα άλλο εκλογικό σώμα από ψηφοφόρους που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα ή έρχονται μόνο για διακοπές».
Ο αγορητής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης είπε πως «χαιρόμαστε για τη ρύθμιση καθώς είμαστε υπέρ της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία των απόδημων ελλήνων. Το νομοσχέδιο κινείται προς την θετική κατεύθυνση. Γι αυτό και παρά τις ελλείψεις θα το υπερψηφίσουμε», ενώ ο αγορητής της Νίκης Γιώργος Αποστολάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε στο πλευρό του απόδημου Ελληνισμού. Οι απόδημοι Έλληνες είναι στην πλειοψηφία τους συντηρητικοί και πατριώτες. Φοβάται κανείς την ψήφο τους;» και υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο Αλέξανδρος Καζαμίας από την Πλεύση Ελευθερίας.
Τέλος, ο Παύλος Σαράκης της Ελληνικής Λύσης είπε ότι αν και το κόμμα του πριν τις εθνικές εκλογές είχε υποστηρίξει την ανάγκη άρσης των εμποδίων στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων σήμερα διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις για την ορθότητα εκείνης της στάσης.