Ουδεμία έκπληξη προκάλεσε το κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ για το καυτό ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας, αφού τόνισε ότι το μέλλον της χώρας θα είναι μέσα στη Συμμαχία, αλλά όχι πριν τελειώσει ο πόλεμος με... τη Ρωσία.
Η απουσία χρονοδιαγράμματος γι’ αυτή την ένταξη δυσαρέστησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι που ήλπιζε σε κάτι παραπάνω.
Συγκεκριμένα σαφής αναφορά στη Συνθήκη του Μοντρέ γίνεται στο κοινό ανακοινωθέν της Συμμαχίας, τα μέλη της οποίας συναντήθηκαν για πρώτη μέρα σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Η σημασία της Μαύρης Θάλασσας
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία. Αυτό τονίζεται περαιτέρω από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Υπογραμμίζουμε τη συνεχή υποστήριξή μας στις περιφερειακές προσπάθειες των Συμμάχων που αποσκοπούν στη διατήρηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης, όπως προσήκει, μέσω της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936».
«Θα παρακολουθούμε και θα αξιολογούμε περαιτέρω τις εξελίξεις στην περιοχή και θα ενισχύσουμε την επίγνωσή μας για την κατάσταση, με ιδιαίτερη έμφαση στις απειλές για την ασφάλειά μας και τις πιθανές ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία με τους εταίρους μας στην περιοχή, ανάλογα με την περίπτωση», καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.
Απέναντι στους υποστηρικτές μιας πιο γοργής ένταξης πυ λένε ότι τα κράτη του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας αποδεικνύουν ότι μόνο μέσα στη Συμμαχία η Ουκρανία θα είναι πραγματικά ασφαλής, επικράτησαν οι πολέμιοι της που επιχειρηματολογούν εξαρχής ότι μια τέτοια εξέλιξη εν καιρώ πολέμου θα δέσμευε αυτοστιγμεί το ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί το νέο εταίρο απέναντι στη Ρωσία.
Δυσαρεστημένο το Κίεβο
«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία ετοιμότητα ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ούτε να γίνει μέλος της συμμαχίας […] Για τη Ρωσία, αυτό αποτελεί κίνητρο ώστε να συνεχίσει τις τρομοκρατικές της επιχειρήσεις», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης, χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανές και παράλογο» το ότι «δεν ορίζεται χρονοδιάγραμμα ούτε για την πρόσκληση ούτε για την ένταξη της Ουκρανίας».
Να σημειωθεί ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία υπογραμμίζουν ότι και στην περίπτωση της Ουκρανίας θα πρέπει να ακολουθηθεί η επίσημη – τεχνική – διαδικασία ένταξης, ενώ άλλα κράτη όπως η Πολωνία και η Βρετανία υποστηρίζουν ότι η «πρόσκληση» για ένταξη της Ουκρανίας θα είναι επί της ουσίας μια πολιτική απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ είχε αναφέρει ήδη από το 2008 ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του χωρίς όμως να δοθεί κανένα σχετικό χρονοδιάγραμμα. Ομόφωνα, ωστόσο, όλα τα μέλη της Συμμαχίας συμφωνούν ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο ο τρέχων πόλεμος είναι σε εξέλιξη.