Στο «κόκκινο» η χώρα λόγω καύσωνα, αλλά και το πολιτικό «θερμόμετρο» λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα για... όγδοη συνεχή μέρα.
Την ίδια στιγμή, η συντριβή του πυροσβεστικού αεροσκάφους Καναντέρ στην Κάρυστο της Εύβοιας, που προκάλεσε τον θάνατο των δύο χειριστών του, οι οποίοι επιχειρούσαν στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην περιοχή, βύθισαν στο πένθος όλη την Ελλάδα, ενώ υπήρξαν ήδη οι πρώτες πολιτικές αντιδράσεις – από το ΚΚΕ – αναφορικά με τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι χειριστές των εναέριων μέσων.
Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, επιμένει στο επιχείρημα της κλιματικής κρίσης, απέναντι στην οποία, όπως είπε στο υπουργικό συμβούλιο, «δεν υπάρχει μια μαγική άμυνα», υπογραμμίζει πως το σημαντικό είναι να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες από τις φωτιές, ενώ υπόσχεται ότι οι δράσεις πρόληψης «θα αποτελέσουν και το επίκεντρο του προγραμματισμού μας από εδώ και στο εξής».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, κατηγορούν την κυβέρνηση για παντελή έλλειψη πρόληψης και σημειώνουν ότι το δόγμα «εκκένωση – αποζημίωση» δεν μειώνει, αλλά αυξάνει τα καμένα.
Το δύσκολο καλοκαίρι του Μητσοτάκη
«Είναι μια δοκιμασία σκληρή για τους πολίτες των περιοχών που πλήττονται, ιδίως της Ρόδου. Είναι μια δοκιμασία για το φυσικό περιβάλλον, αλλά είναι μια μεγάλη δοκιμασία και για τον κρατικό μηχανισμό, που επί πολλές εβδομάδες μάχεται σε όλα τα μέτωπα, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο.
Επανέλαβε, μάλιστα, πως «μπορεί τώρα να διαθέτουμε περισσότερα μέσα, περισσότερο έμψυχο δυναμικό, καλύτερη προετοιμασία, όμως ξέρουμε ότι η μάχη αυτή θα είναι πάντα δύσκολη, καθώς βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και ξέρουμε ότι τα πράγματα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν χειρότερα, και όχι καλύτερα, με υψηλότερες θερμοκρασίες, περισσότερη ξηρασία, ισχυρούς ανέμους».
«Η μορφολογία του εδάφους μας καθιστά σε πολλές περιπτώσεις την κατάσβεση εξαιρετικά δύσκολη. Οπότε έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι, στην αναμέτρηση αυτή, είναι σημαντικό ότι «δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες και οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων ήταν οργανωμένες και αποτελεσματικές, ειδικά στη Ρόδο όπου διοργανώθηκε από την αστυνομία και το λιμενικό μια εκκένωση σχεδόν 20.000 πολιτών, κυρίως τουριστών».
Όπως είπε, η συντονισμένη δράση μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. «Και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε, με περισσότερες δυνάμεις και μεγαλύτερη έμφαση στη διαλειτουργικότητα και στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών – σε ένα βαθμό το έχουμε κατακτήσει, μπορούμε όμως να γίνουμε καλύτεροι – και φυσικά, στις δράσεις πρόληψης που θα αποτελέσουν το επίκεντρο του προγραμματισμού μας από εδώ και στο εξής», σημείωσε.
«Να πω το προφανές, ότι απέναντι σε αυτό το οποίο αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης, ειδικά θα έλεγα η Μεσόγειος, που είναι ένα hotspot για την κλιματική αλλαγή, δεν υπάρχει μια μαγική άμυνα. Αν υπήρχε, προφανώς θα την είχαμε εφαρμόσει», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Μαγική άμυνα στην κλιματική κρίση δεν υπάρχει, πράγματι, οι δράσεις πρόληψης, ωστόσο, καλό θα ήταν να βρίσκονταν στο επίκεντρο του προγραμματισμού όλων των κυβέρνησεων – όχι από εδώ και στο εξής – εδώ και χρόνια…
Φάμελλος: Η εκκένωση να είναι συμπλήρωμα στην πρόληψη και την πυρόσβεση
Συνέχισε και εκτός Βουλής την κριτική του στην κυβέρνηση για τις φωτιές ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι η προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα της πυρκαγιάς είναι η στήριξη της κατάσβεσης στα μέτωπα, ο συντονισμός, η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους στο πεδίο και ότι η κριτική για τα επιχειρησιακά θα γίνει αργότερα.
«Δεν κάναμε καμία κριτική στα επιχειρησιακά, γιατί εκεί υπάρχουν επαγγελματίες και επιτελικά στελέχη. Κριτική θα κάνουμε στην πολιτεία για το εάν παρείχαν στελέχωση και εξοπλισμό. Πώς μπορεί όμως να λειτουργήσει κάτι καλά, όταν έχουμε 3.500 κενές θέσεις στους δασοπυροσβέστες κι όταν τους εποχικούς, τους υποδέχτηκε η κυβέρνηση στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής με ΜΑΤ και αύρες;», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Open».
Μάλιστα, στάθηκε στην «αντίθεση» στα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ετοιμότητας, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης χθες, στη Βουλή, είπε ότι κανένα μέτρο δε θα είναι αρκετό όταν, πριν από ένα μήνα, μιλούσε για πληρότητα των μέτρων που έχουν παρθεί και ότι είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Άρα, ένα από τα δύο είναι ψέμα – ας το κρίνει η κοινωνία», όπως είπε.
Όσον αφορά την τακτική της εκκένωσης σχολίασε πως πρέπει να είναι απαραίτητο συμπλήρωμα στην πρόληψη και στην πυρόσβεση: «Για παράδειγμα, ένα μεγάλο πρόγραμμα δασοπροστασίας που προέβλεπε 5.000 θέσεις προσωπικού, ξεκίνησε όταν ήμουν αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και σταμάτησε επί ΝΔ. Γιατί;
»Γιατί δεν προλαμβάνουμε τον κίνδυνο στο βαθμό που μπορούμε; Γιατί δεν έχουμε παραγωγικά δάση με ανθρώπους να δουλεύουν και να προστατεύουν μέσα στα δάση. Γιατί δεν αξιοποιήθηκε το πόρισμα Goldamer για την προστασία των δασών; Γιατί δεν προχώρησαν οι 550 προσλήψεις δασολόγων και οι 400 προσλήψεις στα παρατηρητήρια δόμησης για τα αυθαίρετα, που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Μάντζος: Το δόγμα «εκκενώνω – αποζημιώνω – πάμε παρακάτω» δεν οδηγεί πουθενά
«Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για κρατικές παραλείψεις. Είναι αιτία, είναι επιταγή για δράση, για προετοιμασία, για αντιμετώπιση και αποκατάσταση. 324.000 στρέμματα δάσους καμένα, μέσα σε επτά ημέρες», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας στη Βουλή, όπου και αναφέρθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές.
Όπως είπε, «η αναζήτηση ευθυνών είναι αναγκαία», σημειώνοντας πως πρέπει να ανοίξει η συζήτηση «και να μην κλείσει για ακόμη μία φορά».
«Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με τη διαχείριση της κρίσης, ούτε με την έλλειψη προετοιμασίας, ούτε με την καθυστέρηση ανταπόκρισης τις πρώτες ώρες του συμβάντος. Ούτε με τη διαχείριση του δάσους, συνολικά ως πεδίου δημόσιας πολιτικής», τόνισε για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Και προσέθεσε: «Ναι, είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας, και οφείλει να είναι προτεραιότητα, να μη θρηνούμε θύματα. Όμως, η ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή έχει και αυτή μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ανθρώπινη ζωή. Επομένως, το δόγμα ‘εκκενώνω – αποζημιώνω – πάμε παρακάτω’ δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε ακόμη περισσότερη καμένη γη», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε πως όλα καταλήγουν σε μία λέξη: «Πρόληψη. Και σε ό,τι αυτή σηματοδοτεί και συνεπάγεται».
«Πρόληψη σημαίνει σαφές, δεσμευτικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων. Σημαίνει σύγχρονα και εφαρμόσιμα σχέδια πολιτικής προστασίας. Σημαίνει ενιαίο κέντρο διαχείρισης και συντονισμού. Σημαίνει προμήθεια μέσων, αλλά και εκπαίδευση του προσωπικού. Και φυσικά, σημαίνει εκ των προτέρων γνωστές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις, σε όλους τους συναρμόδιους φορείς: Κράτος, πολιτική προστασία, τοπική αυτοδιοίκηση και στους δύο βαθμούς. Με διαφάνεια και λογοδοσία. Ώστε να γνωρίζει κάθε φορέας τι πρέπει να κάνει και κάθε πολίτης τι πρέπει να περιμένει», τόνισε ο Δημήτρης Μάντζος.
Κατρίνης: Απέτυχε παταγωδώς το επιτελικό κράτος
Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, χαρακτήρισε «τραγική και ανησυχητική» την κατάσταση στο μέτωπο των πυρκαγιών, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση.
Όπως σημείωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κατάσταση είναι τραγική, «γιατί ένα μεγάλο τμήμα της χώρας καίγεται εδώ και αρκετές ημέρες, με περιουσίες ανθρώπων να χάνονται, και ανησυχητική γιατί ορισμένα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες πως αυτό αποτελεί τη νέα ‘κανονικότητα’ και πως αυτή είναι η ‘μοίρα’ μας, αποδίδοντας ευθύνες για την έκταση των καταστροφών… ακόμη και στα πευκοδάση».
«Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τις μεγαλόστομες διακηρύξεις περί ‘επιτελικού’ κράτους, που θα προλάμβανε αυτά τα τραγικά περιστατικά. Ένα επιτελικό κράτος που απέτυχε παταγωδώς», υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης.
Και προσέθεσε πως ψηφίστηκε νόμος για την πολιτική προστασία από τη Νέα Δημοκρατία, «που προέβλεπε 13 περιφερειάρχες πολιτικής προστασίας και 13 περιφερειακά σχέδια πολιτικής προστασίας», για να ρωτήσει αν «εκπονήθηκαν άραγε αυτά τα σχέδια» και αν «υλοποιήθηκαν εγκαίρως».
«Σήμερα, εκπρόσωποι της κυβέρνησης λένε ότι έδωσαν πόρους για πυροπροστασία, αλλά δεν ξέρουν τι έγινε από εκεί και πέρα, επιχειρώντας να μεταθέσουν τις ευθύνες τους, την ώρα που οι πολίτες στη Ρόδο και την υπόλοιπη Ελλάδα βλέπουν τους κόπους μιας ζωής, τις περιουσίες τους να χάνονται σε λίγα λεπτά», τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.
Γκιόκας: Η πτώση του Καναντέρ συνέπεια της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόγκας, αναφερόμενος στο τραγικό συμβάν με την πτώση του Καναντέρ στην Κάρυστο, υπογράμμισε πως τόσο αυτό όσο και άλλα τέτοια περιστατικά «δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά ως απλά ατυχήματα, αλλά αποτελούν συνέπειες μιας εγκληματικής πολιτικής, που ακολουθούν τόσο η τωρινή κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες».
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Γκιόγκας τόνισε ότι πρέπει να διαπιστωθούν τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους.
Ωστόσο, σημείωσε, «δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά ότι, σε αυτές τις πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της πυροσβεστικής, ιδιαίτερα οι χειριστές των εναέριων μέσων, οι εξοντωτικές συνθήκες και τα εξοντωτικά ωράρια, τα παλαιωμένα μέσα, θα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και σε τέτοια περιστατικά».