Latest News

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Φωτιές: Μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο, Κάρυστο, Αίγιο και Κέρκυρα- Νέες εκκενώσεις περιοχών (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Μάχη με τις φλόγες δίνουν περισσότεροι από 500 πυροσβέστες στις φωτιές που μαίνονται σε όλη την Ελλάδα και σε πολλά πύρινα μέτωπα η κατάσταση είναι... εξαιρετικά δύσκολη. 

Τις τελευταίες ώρες δόθηκε εντολή για εκκενώσεις χωριών στην Κέρκυρα, την Κάρυστο και το Αίγιο, μέσω του 112. Αργά το βράδυ της Κυριακής, υπήρξαν νέες εντολές για εκκένωση περιοχών τόσο στην Κέρκυρα- συνολικά 12- όσο και στο Αίγιο, ενώ για έκτη ημέρα η φωτιά στη Ρόδο συνεχίζει να σαρώνει τα πάντα και την ίδια ώρα παραμένει σε εξέλιξη και η πυρκαγιά στην Υλίκη της Βοιωτίας. 

Φωτιά στη Ρόδο: Πολλά τα ενεργά μέτωπα 

Στη φωτιά στη Ρόδο- εξαιτίας της οποίας χθες στήθηκε τεράστια επιχείρηση εκκένωσης χιλιάδων κατοίκων του νησιού και τουριστών- πολλά είναι τα μέτωπα που συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία. 

Ήδη έχουν καεί σπίτια και ξενοδοχεία στο νησί, ενώ οι φλόγες συνεχίζουν να σαρώνουν τα πάντα. Αυτή την ώρα, ανησυχία δημιουργεί το μέτωπο που είναι κοντά στον οικισμό Μαλώνα, αλλά και εκείνο προς το Ασκληπιείο. Ενεργά μέτωπα της φωτιάς στη Ρόδο υπάρχουν επίσης στα Λάερμα και την περιοχή των Απολλώνων

Στο τεράστιο πύρινο μέτωπο στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα αυτή την ώρα. Η προσπάθειά του είναι δύσκολη, τόσο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων όσο και λόγω του δύσβατου της περιοχής. 

Μάλιστα, αρμόδιοι εκτιμούν ότι η μάχη με τις φλόγες στο νησί θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται ότι θα συνεχιστούν οι αναζωπυρώσεις.


Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Αίγιο

Ανεξέλεγκτη μαίνεται και η φωτιά στο Αίγιο, που εκδηλώθηκε σήμερα στην περιοχή Δερβενάκι και απείλησε σπίτια. 

Η φωτιά κατευθύνθηκε προς το Διακοφτό και την Ακράτα, ωστόσο από την πυροσβεστική επισημαίνουν ότι εξαιτίας του ανέμου το πύρινο μέτωπο διαφοροποιείται διαρκώς. Παράλληλα, γίνεται μάχη προκειμένου η φωτιά να μην περάσει την εθνική οδό. 

Νωρίτερα, εξαιτίας της φωτιάς στο Αίγιο εστάλη μήνυμα για την εκκένωση του οικισμού Κάστρο, με κατεύθυνση προς το Καθολικό. Το βράδυ εστάλη νέο μήνυμα του 112, προκειμένου να εκκενωθεί και η περιοχή Τράπεζα.

Στη μεγάλη φωτιά στο Αίγιο επιχειρούν 99 πυροσβέστες με 35 οχήματα, αυτή την ώρα. 


Φωτιά στην Κέρκυρα: Εκκενώθηκαν 5 οικισμοί 

Το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασε και μεγάλη φωτιά στην Κέρκυρα, στην περιοχή Λούτσες, η οποία γρήγορα πήρε διαστάσεις και «ήχησε» το 112. 

Εξαιτίας του πύρινου μετώπου εκκενώθηκαν αρχικά τα χωριά Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια και Σινιές. Η φωτιά έχει πολλά μέτωπα και εστίες και αυτή την ώρα η προσπάθεια έχει επικεντρωθεί στους οικισμούς Σάντα και Μέγκουλα, όπου πλησιάζουν οι φλόγες. 

Αργά το βράδυ, με τη φωτιά να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εστάλησαν νέα μηνύματα από το 112, προκειμένου να εκκενωθούν οι περιοχές Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα, Καβαλλέραινα, Βιγγλατούρι και Νησάκι

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση και η φωτιά στον οικισμό Μέγκουλα έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια», δήλωσε  ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης. «Μαζί με την Πολιτική Προστασία και τους κατοίκους οι οποίοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους, επειδή θέλουν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί δίνουν μάχη για να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς», συμπλήρωσε. 

Στη φωτιά στην Κέρκυρα επιχειρούν 36 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 12 οχήματα. Επίσης, στο νησί φτάνουν με πλοίο 14 πυροσβέστες και 5 οχήματα. 

Δύσκολη νύχτα και στην Κάρυστο- 5 πύρινα μέτωπα

Δύσκολη θα είναι αυτή η νύχτα και στην Κάρυστο, λόγω της μεγάλης φωτιάς που είναι σε εξέλιξη. 

Το μόνο θετικό από το συγκεκριμένο μέτωπο είναι πως έπεσε λίγο η ένταση των ανέμων, σύμφωνα με την πυροσβεστική. Ωστόσο, η φωτιά στην Κάρυστο καίει πλέον σε πέντε μέτωπα. 

Ήδη το απόγευμα με μήνυμα από το 112 εκκενώθηκαν οι περιοχές Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός. Οι φλόγες πλησίασαν κάποια στιγμή τον Πλατανιστό, ενώ αστυνομικοί απομάκρυναν κατοίκους που βρέθηκαν κοντά στην παραλία. 

Η μάχη δίνεται προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς, ώστε αυτή να μην φτάσει στην Κάρυστο. Στην περιοχή επιχειρούν 77 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα. 

Σε εξέλιξη η φωτιά και στην Υλίκη 

Σε εξέλιξη παραμένει και η φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα στην Υλίκη Βοιωτίας. Εκεί μάχη με τις φλόγες δίνουν 60 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα. 

Αντίθετα, υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα στην περιοχή των Γλαφυρών Μαγνησίας και έκαιγε χαμηλή βλάστηση στο πεδίο βολής του στρατού.