Latest News

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Καύσωνας «Κλέων»: Το λευκό εντυπωσιακό «σύννεφο» στην Ιθάκη [εικόνες]

 Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο καταγράφηκε  λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών του καιρού, στο...

βραχώδες νησί Άτοκο.

Ιθάκη: Οι φωτογραφίες με το σπάνιο στιγμιότυπο

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στα κοινωνικά δίκτυα και παρά το γεγονός ότι διανύουμε τα μέσα Ιουλίου, η Άτοκος μοιάζει να είναι χιονισμένη ή σαν να έχει τυλιχθεί σε ένα λευκό σύννεφο, λόγω του καύσωνα Κλέων.

Με βάση δε τα δεδομένα που συγκέντρωσε ο Λουκάς Αναγνωστάτος, την ίδια στιγμή η θερμοκρασία στα βόρεια της Ιθάκης ήταν 27,6 βαθμοί Κελσίου με 87% υγρασία και στα νότια 34,6 βαθμοί Κελσίου με 19% υγρασία.

Ιθάκη: Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες, αποτέλεσμα του καύσωνα Κλέων

Ιθάκη: Πώς προκλήθηκε αυτό το σπάνιο καιρικό φαινόμενο

Το σπάνιο αυτό φαινόμενο οφείλεται στη δημιουργία θαλάσσιας ομίχλης. Συγκεκριμένα, η  ομίχλη εξάτμισης ή θαλάσσιος καπνός που σχηματίστηκε την Παρασκευή (14/7) στην Άτοκο, στην Ιθάκη, είναι ένας τύπος ομίχλης που σχηματίζεται στην επιφάνεια των θαλασσών όταν συμβαίνει η θερμοκρασία του αέρα να είναι σχετικά χαμηλή και συγχρόνως να υπάρχει μεγάλη, σχετικά θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ αέρα και θάλασσας.


Το φαινόμενο της θαλάσσιας ομίχλης εκδηλώνεται κυρίως την άνοιξη ή το καλοκαίρι, καθώς τότε μεγιστοποιείται η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της ξηράς και της επιφάνειας της θάλασσας. Ο τύπος αυτός της ομίχλης παρατηρείται, συνήθως, στις θάλασσες, λίμνες και ποτάμια των μεγάλων γεωγραφικών πλατών και στις αρκτικές επίσης θάλασσες (arctic sea smoke).