Latest News

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Αυτογκόλ από τα αποδυτήρια: Το παράδοξο για μια κυβέρνηση χωρίς αντιπολίτευση

 Μπορεί η νέα κυβερνητική τετραετία να ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τη ΝΔ – με το αντίπαλο στρατόπεδο σε κρίση εσωστρέφειας και την κυβερνητική πλειοψηφία ισχυρή- αλλά σε μόλις τρεις εβδομάδες, ο γαλάζιος ενθουσιασμός έδωσε τη θέση του στην αμηχανία και... την παγωμάρα.

Πρώτα απ' όλα για την προαναγγελία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη ότι η επανέναρξη των σχέσεων με την Τουρκία, για να καταλήξει σε συμφωνία, πρέπει να περάσει από αμοιβαίους συμβιβασμούς. Θέση, άγνωστη και απαγορευμένη μέχρι πρόσφατα –και-για την κεντροδεξιά παράταξη.

Και δεύτερον, διότι από την ανάγνωση, ακόμα, των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, καταγράφηκαν τα πρώτα «φάλτσα». Αρχικά, από τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, ο οποίος επέλεξε να κινηθεί εκτός γραμμής, ξιφουλκώντας κατά του ακαταδίωκτου τραπεζών, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί το Μέγαρο Μαξίμου και να σταλεί άμεσα το μήνυμα ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις. Ακολούθησε η παρέμβαση του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας Νότη Μηταράκη και το διπλό άδειασμά του από το Μέγαρο Μαξίμου τόσο για την δημιουργία έφιππης αστυνομίας όσο κυρίως για την προαναγγελία περί κατάργησης του εμβληματικού νόμου της προηγούμενης τετραετίας για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

ADVERTISEMENT

Στην εικόνα των διαφοροποιήσεων, μπήκε και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος διαφώνησε ανοικτά με την προαναγγελία από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο πρακτορείο Bloomberg για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Τα φαινόμενα αυτά προβληματίζουν το κυβερνητικό επιτελείο που φοβάται ότι η χαλαρότητα που προκαλεί η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και το γεγονός ότι «παίζει μόνη της στο γήπεδο», μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνητικές αρρυθμίες.

«Όταν είχαμε την αντιπολίτευση να μας πιέζει καθημερινά» δεν κάναμε τέτοια λάθη. Τώρα, που ο λαός μας έδωσε ισχυρή πλειοψηφία και αποδυναμωμένη αντιπολίτευση, φαίνεται ότι κάνουμε τα πάντα, προκειμένου να δημιουργήσουμε τριβές από μόνοι μας» παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, παραδεχόμενοι ότι η παρουσία τέτοιων φαινομένων τόσο γρήγορα θολώνουν το πολιτικό μήνυμα αλλά και την δυναμική της νέας τετραετίας.

Από την περασμένη Τετάρτη, ο προβληματισμός διαχύθηκε από την κορυφή προς τη βάση του κόμματος, με την προαναγγελία του κ. Μητσοτάκη για διαπραγμάτευση με την Τουρκία, με εκατέρωθεν συμβιβασμούς.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, έσπευσε ήδη να στείλει ηχηρό μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου, μέσω στενού του συνεργάτη, ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή η μετατόπιση από τις πάγιες «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, ενώ σήκωσε το γάντι που πέταξε την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για «επαγγελματίες πατριώτες που έστησαν καριέρες», κάνοντας λόγο για «το λόμπι του κατευνασμού, που έφτιαξε καριέρες χωρίς να πετύχει τίποτα».

Οι ρήσεις του πρωθυπουργού για “συμφωνίες που απαιτούν αμοιβαίες υποχωρήσεις” με την Τουρκία αλλά και για “οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών” έχουν σκορπίσει ανησυχία στα γαλάζια στελέχη, που παρακολουθούν αμήχανα και μουδιασμένα τις εξελίξεις.