Εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες, κλοπές, ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων σε πολλές περιοχές... της Ελλάδας.
Η εγκληματική οργάνωση δρούσε σε διάφορες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Άρτα, Κόρινθο, Χαλκίδα, Πύργο, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Αίγιο.
Από την μέχρι τώρα έρευνα, προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τουλάχιστον από τα μέσα του 2021 έχουν διαπράξει τουλάχιστον 113 αξιόποινες πράξεις και συγκεκριμένα 52 περιπτώσεις απάτης, 16 περιπτώσεις κλοπής, 1 περίπτωση ληστείας, 16 περιπτώσεις απάτης και κλοπής, 1 περίπτωση απάτης και ληστείας, 1 περίπτωση απόπειρας απάτης και κλοπής και 26 περιπτώσεις απόπειρας απάτης, με τη λεία τους να ξεπερνά το ποσό του 1.360.000 ευρώ.
Πώς συνελήφθησαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης
Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε, παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής, ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 12 μέλη της οργάνωσης σε Ζεφύρι και Αχαρνές και 4 μέλη της στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 11 μέλη, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, παροχή κινητών μέσων για απάτες, διακεκριμένες κλοπές και ληστείες κατ’ εξακολούθηση από κοινού, τετελεσμένες και σε απόπειρα, με συνολικό όφελος άνω των 120.000 ευρώ, πλαστογραφία, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν συγκροτηθεί κι ενταχθεί σε αυτή, έχοντας διαρκή και πολυετή δράση τελώντας κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση απάτες και κλοπές, τετελεσμένες και σε απόπειρα και σε ορισμένες περιπτώσεις ληστείες, σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. πρόκειται για άτομα που συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς, χωρίς να ασκούν καμία επαγγελματική δραστηριότητα.
Πώς δρούσαν
Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της συμμορίας, προσέγγιζαν στο δρόμο ηλικιωμένους και κυρίως γυναίκες, παρουσιάζονταν κυρίως ως λογιστές αλλά και ως φιλικά πρόσωπα ή απεσταλμένοι συγγενών τους και τους έπειθαν να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, τα οποία κατά περίπτωση παραλάμβαναν από τις οικίες τους ή από τραπεζικά καταστήματα, όπου τους μετέφεραν.
Ισχυρίζονταν ότι για να περαιωθεί οικονομική υπόθεση ή να ληφθεί μεγάλο χρηματικό ποσό ως αποζημίωση ή ως επιστροφή από την εφορία, θα έπρεπε πρώτα να τους παραδώσουν κάποιο χρηματικό ποσό, συνήθως ως παράβολο.
Προσποιούνταν ακόμη κι ότι μιλούσαν τηλεφωνικά με οικείο πρόσωπο του θύματος. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις έδιναν το τηλέφωνο στο θύμα, προκειμένου να συνομιλήσει με τον υποτιθέμενο οικείο του, το ρόλο του οποίου όμως αναλάμβανε ένας από τους συνεργούς.
Επίσης, με διάφορες προφάσεις έπειθαν τα θύματα τους να μην χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να τους καλέσει οικείο τους πρόσωπο ή ακόμη το αφαιρούσαν από την κατοχή τους ώστε να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο χρόνο διαφυγής, προτού ειδοποιηθούν οικείοι ή οι Αρχές.
Σε αρκετές περιπτώσεις, ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα με το πρόσχημα της φωτογράφισης αυτών, ωστόσο στη συνέχεια χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφαιρούσαν τα χρυσαφικά.
Σε περίπτωση που οι παθόντες εξέφραζαν αμφιβολίες ή ήταν επιφυλακτικοί, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δε δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν σωματική βία σε βάρος τους.
Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε 14 οικίες και 4 ενεχυροδανειστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
•44.880 ευρώ,
•πλήθος χρυσών κοσμημάτων και ρολογιών,
•15 αυτοκίνητα,
•2 κυνηγετικά όπλα,
•περίστροφο,
•74 φυσίγγια,
•κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM και
•πλήθος ειδών ρουχισμού σχετιζόμενων με τις κλοπές και διάφορα αντικείμενα αλλοίωσης χαρακτηριστικών (περούκεςκοτσίδεςκαπέλα).
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ το προανακριτικό έργο για την εξακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.