Latest News

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Πύρινη λαίλαπα «σαρώνει» τη χώρα: Δύο νεκροί στην Μαγνησία, νέο 112 για 6 περιοχές - Δύσκολη νύχτα σε Λαμία, Τιθορέα

Μάχη με τις φλόγες για ακόμα μία νύχτα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, μετά τις δεκάδες φωτιές που ξέσπασαν...το μεσημέρι της Τετάρτης σε πολλές περιοχές της χώρας και τον τραγικό απολογισμό των πολλαπλών πύρινων μετώπων που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε περιοχές της
Μαγνησίας, να είναι έως τώρα δύο νεκροί.
Οι πυρκαγιές στη Μαγνησία εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε έξι διαφορετικά σημεία. Εγκατέλειψαν οι εργαζόμενοι τα εργοστάσια στη βιομηχανική ζώνη Βόλου. Νέο μήνυμα 112 για ετοιμότητα σε Γλαφυρά, Κάκκαβο, Μελισσάτικα, Φυτόκο, Λουτζίκα και Κογιάτικα.

Η πυρκαγιά στη Ρόδο εμφανίζει συνεχώς αναζωπυρώσεις, στην Κέρκυρα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, ενώ και στη Λαμία να είναι σε εξέλιξη πυρκαγιά στο βόρειο τμήμα της πόλης. Προς Ελάτεια κατευθύνεται η φωτιά στην Κάτω Τιθορέα. Στη Μαγνησία και στην ευρύτερη περιοχή από τη 1μμ ξέσπασαν διαφορετικά πύρινα μέτωπα στο Νέο Πλάτανο, στο Βελεστίνο, στο Κρόκιο, στις Μικροθήβες και στο Σέσκλο, καθώς και στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού. Οι φλόγες πέρασαν από οικισμούς, εγκλώβισαν ανθρώπους που δεν πρόλαβαν να αποχωρήσουν ή που έμειναν για να προφυλάξουν τις περιουσίες τους και κατέστρεψαν τα πάντα στο διάβα τους.



 Μήνυμα του 112 ήχησε στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων για τις φωτιές που μαίνονται στη Μαγνησία.

Το μήνυμα της πολιτικής προστασίας γράφει: «Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Γλαφυρά, Κάκκαβος, Μελισσιάτικα, Φυτόκο, Λούτζιγκα και Κογιάτικα παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Υπενθυμίζεται πως δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εν μέσω των φωτιών που μαίνονται στη Μαγνησία. Πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα, που εντοπίστηκαν σε διαφορετικά σημεία. Ο άνδρας βρέθηκε απανθρακωμένος στον Άγιο Γεώργιο Φερών, σε δασική έκταση. Εικάζεται πως είναι ο 45χρονος κτηνοτρόφος, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την ώρα που έπαιρνε διαστάσεις η φωτιά που εκδηλώθηκε στο Βελεστίνο, προκαλώντας εκκενώσεις περιοχών. Περίπου την ίδια ώρα ξέσπασε και φωτιά στον Κρόκιο Αλμυρού.

Λίγο νωρίτερα, μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή, σε τροχόσπιτο στην περιοχή Χοροστάσι, του Αλμυρού. Η γυναίκα έφερε εκτεταμένα εγκαύματα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ. Μαζί της βρέθηκε ένας άνδρας, που δεν είχε τις αισθήσεις του την ώρα που εντοπίστηκε, αλλά είναι εν ζωή, σύμφωνα με την πυροσβεστική. 

Φωτιά στο Βελεστίνο: Εκκενώσεις περιοχών, τραυματίστηκε πυροσβέστης

Η φωτιά στο Βελεστίνο εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης και γρήγορα το μέτωπο πήρε διαστάσεις, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Γρήγορα, η φωτιά έφτασε στην περιοχή της Βιομηχανικής Περιοχής, η οποία εκκενώθηκε και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη προκειμένου οι φλόγες να μην φτάσουν στα εργοστάσια, όπου υπάρχουν εύφλεκτα υλικά. Ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τραυματίας, έχοντας υποστεί εγκαύματα δεύτερου βαθμού.

Στη μεγάλη φωτιά στο Βελεστίνο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα, ενώ όσο υπήρχε το φως της ημέρας έκανα ρίψεις νερού τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Προβλήματα με το νερό και το ρεύμα λόγω της φωτιάς στη Μαγνησία

Εξαιτίας της φωτιάς έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην περιοχή του Βελεστίνου, των Βιομηχανικών Περιοχών του Βόλου και πολλών προαστίων του. Συγκεκριμένα, έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το Βελεστίνο, ο Άγιος Γεώργιος Φερών, το Σέσκλο και ενδιάμεσοι οικισμοί.

Το πρόβλημα επιβαρύνεται και από τη διακοπή της υδροδότησης των ίδιων περιοχών, ενώ μέσα στον Βόλο η υδροδότηση είναι πολύ περιορισμένη. Εξαιτίας της φωτιάς έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το υδραγωγείο που βρίσκεται στην περιοχή, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια 1000 κυβικών μέτρων νερού ανά ώρα. Πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση οδηγείται στην εξάντληση των αποθεμάτων νερού στις δεξαμενές και παράλληλα δεν θα υπάρχει πίεση στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης.

Από ην πλευρά της, η ΔΕΥΑΜ Βόλου, με ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση στους πολίτες «να περιορίσουν τη κατανάλωση νερού στο ελάχιστο ώστε να μην υπάρξει έλλειψη υδροδότησης λόγω της χαμηλής πίεσης του δικτύου, αφού η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σέσκλου προκάλεσε βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ και κατά συνέπεια η κεντρική δεξαμενή της περιοχής καθίσταται εκτός λειτουργίας, διατηρώντας ελάχιστα αποθέματα νερού. Εκτιμάται πως η υδροδότηση στην εν λόγω περιοχή θα αποκατασταθεί πλήρως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης».

Η ΔΕΥΑΜ Βόλου αναφέρει επίσης πως «παρόμοια προβλήματα με την περιοχή του Σέσκλου δημιουργούνται λόγω της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας και στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς, όπου ακόμη υπάρχει υδροδότηση, αλλά όταν εξαντληθούν τα αποθέματα της δεξαμενής θα υπάρξει διακοπή υδροδότησης έως την επαναφορά του ρεύματος».

Φωτιά στη Μαγνησία – Ο δήμος Βόλου διαθέτει χώρους φιλοξενίας

Ανακοινώθηκε από τον δήμο Βόλου ότι για την άμεση και πρακτική αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων, που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, θα δοθεί σε χρήση ο εκθεσιακός πολυχώρος του δήμου για την διαμονή τους. Συνεπώς, όσοι το επιθυμούν μπορούν να διανυκτερεύσουν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, με πλήρη κλιματισμό. Παράλληλα, έχει ληφθεί μέριμνα και για τη διατροφή τους και την παροχή νερού, ενώ έχουν επιταχθεί δύο λεωφορεία για την μετακίνησή τους.

Ανακόπτεται η πορεία της φωτιάς στη Λαμία χάρη στην ύφεση των ανέμων

Πριν από τις 8:00 το βράδυ σημειώθηκε ύφεση στους ισχυρούς ανέμους στη Λαμία. Συνεπώς, τα εναέρια και επίγεια μέσα της πυροσβεστικής βρήκαν την ευκαιρία να ανακόψουν την πορεία των μετώπων καθώς με βαριά χωματουργικά μηχανήματα σχηματίστηκαν προστατευτικές ζώνες.

Αυτή την ώρα η κατάσταση εμφανίζεται καλύτερη. Οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι εθελοντές, οι εργαζόμενοι του δήμου Λαμιέων και της περιφέρειας Θεσσαλίας προσπαθούν να ελέγξουν πληθώρα από αναζωπυρώσεις. Να σημειωθεί ωστόσο πως μεγάλο μέρος της Λαμίας βρίσκεται εδώ και ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα καθώς έχουν καεί κολώνες και μετασχηματιστές και τα συνεργεία της ΔΕΗ περιμένουν να ολοκληρωθεί η κατάσβεση για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Και ο δήμος Λαμιέων έχει ανοίξει τους χώρους του τρίτου ΚΑΠΗ για να πάνε εκεί όποιοι έχουν προβλήματα λόγω της πυρκαγιάς. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία αυτοί που δεν μπορούν να περάσουν το βραδύ στα σπίτια τους.

Προς Ελάτεια κατευθύνεται η φωτιά στην Κάτω Τιθορέα

Η φωτιά στην Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο μέτωπο μέσα σε αγροτική περιοχή και καλλιέργειες, ωστόσο με την παρέμβαση των πυροσβεστών αλλά και μηχανημάτων του δήμου απετράπη το ενδεχόμενο να κινηθούν οι φλόγες προς το χωριό Κάτω Τιθορέα. Η φωτιά πέρασε τον δρόμο που ενώνει την Κάτω Τιθορέα με την Ελάτεια, κινείται μέσα σε αγροτική περιοχή και κατευθύνεται προς την περιοχή της Ελάτειας. Αυτή την ώρα δίνεται μία μάχη από πυροσβέστες, εθελοντές αλλά και μηχανήματα του Δήμου να ανακόψουν την πορεία της.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο Ελάτειας κα Στιβαχτή που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ήρθαν στην ώρα τους ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και προλάβαμε τα χειρότερα. Τώρα όμως η φωτιά κατευθύνεται προς Ελάτεια. Θα προσπαθήσουμε όσο βρίσκεται μέσα σε αγροτικές περιοχές να σταματήσουμε την πορεία της».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη φωτιά επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα ενώ συμμετείχαν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.