Latest News

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Φωτιά στη Ρόδο: Στάχτη πάνω από 107.000 στρέμματα- Πρώτος απολογισμός από δορυφορικές εικόνες

 
Σε πολλά σημεία στη Ρόδο η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν ακατάπαυστα τις... προσπάθειες πυρόσβεσης.

Την ίδια ώρα, οι πρώτες δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν τη φωτιά στη Ρόδο με πολλά ενεργά μέτωπα αλλά και πολλές καμένες εκτάσεις, μερικές εκ των οποίων είναι περιοχές natura. Ο SENTINEL 2 έδωσε δορυφορικές εικόνες χθες στις 12.30 το μεσημέρι απ’ τις οποίες υπολογίστηκε πως κάηκαν περισσότερα από 107.000 στρέμματα.

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των αναλυτών υποστηρίζουν πως είναι πιθανό αυτός ο απολογισμός να αυξηθεί σήμερα στα 150.000 στρέμματα, κάτι που αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης όλου του νησιού. Να σημειωθεί πως από τις καμένες εκτάσεις στη Ρόδο οι περιοχές natura που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12%, δηλαδή κάπου 12.000 στρέμματα. Ανάμεσα στις περιοχές natura ήταν ώριμα κυπαρισσοδάση, καθώς και δάση τραχείας πεύκης, ένα είδος της ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάηκαν και παλιές αναδασώσεις.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο τραγικός απολογισμός από τις μέχρι τώρα καταστροφικές φωτιές θέλει να έχουν κάνει και πλατώνια, ένα είδος ελαφιού που συναντάται μόνο στη Ρόδο. Ειδικότερα, 6.200 πλατώνια υπήρχαν πριν την πυρκαγιά. Έχουν ανασυρθεί νεκρά από ασφυξία 10 από αυτά. Τα περισσότερα πρέπει να κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια τμήματα του νησιού για να σωθούν. Η δασικής υπηρεσία εκτιμά ότι θα ξαναγυρίσουν μόλις τελειώσει η πυρκαγιά και θα υπάρξει μέριμνα για την σίτιση τους από το δασαρχείο και εθελοντές.

Η φωτιά ξεκίνησε από τα βορειοδυτικά τμήματα του νησιού και κατευθύνθηκε νοτιοδυτικά. Παραμένει να απλώνεται προς άλλες κατευθύνσεις λόγω του μικροκλίματος και των πυροστροβίλων που αναπτύσσονται, εξαιτίας της διαφοράς πίεσης από τις θερμές αέριες μάζες. Τέλος, η διασπορά καπνού έφθασε κάτω από την Κρήτη με τις πρώτες εικόνες να δείχνουν πως ταξιδεύει προς τις βόρειες ακτές της Αφρικής.