Latest News

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Χάος στη Γαλλία: Σάλος με την επίθεση στο σπίτι δημάρχου - 100 εκατομμύρια η πρώτη εκτίμηση των ζημιών από τα επεισόδια

Σάλος έχει προκληθεί στη Γαλλία από το περιστατικό με την επίθεση στο σπίτι του δημάρχου,  ενώ η κυβέρνηση επιχειρούσε να δώσει μια εικόνα εκτόνωσης... της κατάστασης.

Για ακόμη μια νύχτα τα επεισόδια μετά τον θάνατο του 17χρονου από πυρά αστυνομικού συνεχίστηκαν παρά τα μέτρα ασφαλείας.  Σύμφωνα με την Le Figaro, λοιπόν, o Vincent Jeanbrun, δήμαρχος του L'Haÿ-les-Roses στο Val-de-Marne, ανέφερε στο Twitter ότι το σπίτι του έγινε στόχος χθες το βράδυ. «Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου είναι σε σοκ και πληγωμένα», είπε ο δήμαρχος σε μήνυμα που αναρτήθηκε στις 2 τα ξημερώματα.

Μάλιστα σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας η σύζυγος του δημάρχου νοσηλεύεται σε αρκετά σοβαρή κατάσταση. Έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα από την εισαγγελία του Créteil για «απόπειρα δολοφονίας» μετά την επίθεση στο σπίτι του δημάρχου του L'Haÿ-les-Roses χθες το βράδυ, την στιγμή που μέσα βρίσκονταν η σύζυγος και τα δύο παιδιά του, ηλικίας 5 και 7 ετών. Ο εισαγγελέας Stéphane Hardouin είπε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ότι η σύζυγος του δημάρχου νοσηλεύτηκε με «αρκετά σοβαρό τραυματισμό» κάνοντας λόγο για σπασμένη κνήμη. 

Το φλεγόμενο όχημα που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση λέγεται ότι είχε σκοπό να κάψει το σπίτι, αλλά σταμάτησε σε έναν χαμηλό τοίχο, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί μόνο η πύλη εισόδου καθώς και το οικογενειακό όχημα, πρόσθεσε ο εισαγγελέας. Επιπλέον, η αστυνομία ανακάλυψε επί τόπου ένα «επιταχυντικό» προϊόν για την ανάφλεξη σε ένα μπουκάλι αναψυκτικού.

Σε ένα δελτίο τύπου, ο δήμαρχος του L'Haÿ-les-Roses  κατήγγειλε «μια απόπειρα δολοφονίας ανείπωτης δειλίας», μιλώντας για «μια πορεία φρίκης και εξευτελισμού» αυτή τη νύχτα. Ενώ ο Vincent Jeanbrun βρισκόταν στο Δημαρχείο, «όπως εδώ και 3 νύχτες», η γυναίκα και τα παιδιά του, 5 και 7 ετών, που κοιμόντουσαν στο σπίτι της οικογένειας δέχθηκαν επίθεση. Ο τοπικός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι «η αποφασιστικότητά του να προστατεύσει και να υπηρετήσει τη Δημοκρατία είναι μεγαλύτερη από ποτέ». Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι «όλα αυτά δεν έγιναν για το τίποτα».

Η πρωθυπουργός Elisabeth Borne μίλησε σήμερα για «απαράδεκτα γεγονότα», μετά την επίθεση στο σπίτι του δημάρχου υποσχόμενη ότι «οι ένοχοι θα διωχθούν» . 

Γαλλία: Οικονομική ζημιά 


Εν τω μεταξύ το οικονομικό κόστος της αναταραχής αυξάνεται, σύμφωνα με το Bloomberg. Το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι περίπου 10 εμπορικά κέντρα, περισσότερα από 200 σούπερ μάρκετ, 250 καταστήματα καπνού και 250 τραπεζικά καταστήματα είχαν δεχθεί επίθεση ή λεηλατηθεί το προηγούμενο διάστημα. 

«Στο στόχαστρο έχουν μπει όλα τα είδη των επιχειρήσεων, ιδίως εκείνες με πολύτιμα εμπορεύματα», δήλωσε στο France Info, ο Jean-Luc Chauvin, επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Aix Marseille Provence. Μια πρώτη εκτίμηση των ασφαλιστών ανεβάζει τις ζημιές σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ, αριθμός που αναμφίβολα θα αυξηθεί, σύμφωνα με τον ίδιο. 

Η εταιρεία μόδας LVMH Celine ακύρωσε την επίδειξη ανδρικών ενδυμάτων που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Κυριακή στο Παρίσι, ενώ οι αρχές ανέστειλαν επίσης πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως συναυλίες σε ορισμένες περιοχές για να αποτρέψουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις.