Μάχη με τον χρόνο συνεχίζουν να δίνουν οι ομάδες διάσωσης των ΗΠΑ, Καναδά και Γαλλίας προκειμένου να εντοπίσουν το υποβρύχιο Titan το οποίο εξαφανίστηκε την Κυριακή κατά τη διάρκεια μιας αποστολής για να ερευνήσει τα συντρίμμια... του Τιτανικού.
Ένα καναδικό αεροσκάφος που έψαχνε για το υποβρύχιο στον Ατλαντικό Ωκεανό εντόπισε χθες διακοπτόμενους θορύβους «κτυπήματος» από την περιοχή της τελευταίας γνωστής τοποθεσίας του, σύμφωνα με την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.
Oι έρευνες για τους θορύβους
Οι έρευνες γύρω από την περιοχή όπου εντοπίστηκαν θόρυβοι στον Ατλαντικό Ωκεανό «είχαν αρνητικά αποτελέσματα», ανέφερε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ για το υποβρύχιο που αγνοείται, ενώ πρόσθεσε ότι τα πληρώματα εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες για να εντοπίσουν τι προκάλεσε τους κρότους. Απέρριψε ωστόσο τις πληροφορίες πως προέρχονται σίγουρα από το υποβρύχιο. Εμφανίζονται βέβαιοι ωστόσο, στο ότι ψάχνουν στην σωστή περιοχή.
«Ξέρουμε από ποια περιοχή προέρχονται οι ήχοι, αλλά όχι τι ήχοι είναι ακριβώς. Ακόμη ψάχνουμε το υποβρύχιο. Ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει, αλλά δεν έχουν βγάλει ακριβή συμπεράσματα. Υπάρχουν πολλά δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.
Για το οξυγόνο και πόσες ώρες μπορεί να απομένουν μέχρι να τελειώσει, δεν ήταν ξεκάθαρος. «Το οξυγόνο και το πόσο έχουν ακόμη είναι πολύ σημαντικό. Ακόμη το ψάχνουμε. Οι δύτες μας είναι στα 4.000 μέτρα» απάντησε.
«Ο εξοπλισμός που έχει κινητοποιηθεί για αυτό είναι ο καλύτερος στον κόσμο, ο πιο ικανός στον κόσμο», είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο πρόεδρος της Horizon Maritime, Σον Λιτ. “Πρέπει να διατηρούμε ελπίδες. Νομίζω ότι όπως γνωρίζετε, υπάρχει ακόμα διαθέσιμη υποστήριξη ζωής στο υποβρύχιο και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ελπίδα μέχρι το τέλος.”
Ποιο είναι το γαλλικό ρομπότ που σπεύδει στο σημείο του Ατλαντικού
Στο πεδίο των επιχειρήσεων σπεύδει και ένα γαλλικό ρομπότ, το οποίο θα καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων. Πρόκειται για το μη επανδρωμένο ρομπότ «Βίκτορ 6000» που μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους σε περίπτωση που έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, σύμφωνα με τον χειριστή του.
Εμπειρογνώμονες έχουν αποσταλεί εσπευσμένα από το γαλλικό λιμάνι της Τουλόν για να χειριστούν το ρομπότ την στιγμή της κατάδυσης.
Το υποβρύχιο ρομπότ ελέγχεται εξ αποστάσεως από ερευνητικό σκάφος μέσω καλωδίου μήκους έως και 8 χιλιομέτρων, και θεωρείται «συσκευή-ναυαρχίδα για υποβρύχιες επιχειρήσεις», ενώ μπορεί να αναπτυχθεί σε βάθη έως 6.000 μέτρα.
Μπορεί να καλύψει στο πεδίο των ερευνών το μέγεθος της πολιτείας Κονέκτικατ επί δύο, και θα εκτείνεται σε βάθος περίπου άνω των 4 χλμ.
Το οξυγόνο τελειώνει
Το οξυγόνο θα τελειώσει σήμερα το μεσημέρι (ώρα Ελλάδα) σύμφωνα με τον υποναύαρχο Μόνγκερ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι το τουριστικό υποβρύχιο είχε περίπου 96 ώρες οξυγόνο όταν κόπηκε η επαφή του με τον έξω κόσμο. «Ένας από τους παράγοντες που καθιστά δύσκολο να προβλέψουμε πόσο οξυγόνο απομένει είναι ότι δεν γνωρίζουμε τον ρυθμό κατανάλωσης οξυγόνου ανά επιβάτη στο υποβρύχιο»,τόνισε
Πολύ δύσκολη η ανάσυρση του Titan
Η ανάσυρση του Titan είναι ιδιαίτερα δύσκολη ακόμα και εντοπιστεί δήλωσε ο Ντέιβιντ Μαρκέ, πρώην διοικητής υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο CBC.
Όπως τόνισε χρειάζονται τηλεκατευθυνόμενα οχήματα (ROV) ικανά να επιτρέψουν στους χειριστές που βρίσκονται στην επιφάνεια μια σαφή εικόνα της θέσης του υποβρυχίου, τυχόν εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν και πού να συνδέσουν καλώδια ικανά για να το ανυψώσουν χιλιάδες μέτρα μέσα από το νερό. Εάν το Titan και το πενταμελές πλήρωμά του έφτασαν στο ναυάγιο του Τιτανικού, θα βρίσκονται 3.800 μέτρα (12.500 πόδια) κάτω από την επιφάνεια στον βυθό της θάλασσας. Είναι ένα πολύ βαθύ σημείο για να φτάσουν τα περισσότερα ROV. Πρόσθεσε πως μόνο ένα «μικρό ποσοστό των υποβρυχίων του κόσμου λειτουργεί τόσο βαθιά