Latest News

Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Wagner: Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν πληροφορίες για την αποστασία Πριγκόζιν

 Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έλαβαν πληροφορίες στα μέσα Ιουνίου που υποδείκνυαν ότι ο επικεφαλής των μισθοφόρων της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σχεδίαζε ένοπλη δράση εναντίον του ρωσικού αμυντικού κατεστημένου και ενημέρωσαν, επειγόντως, τον Λευκό Οίκο... όπως επεσήμαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Εκτός από τον Λευκό Οίκο, είχαν ενημερωθεί για τα φερόμενα πλάνα του Γεβγκένι Πριγκόζιν και ανώτεροι αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Κογκρέσο, ώστε να μην αιφνιδιαστούν. 

Η ακριβής φύση και το χρονοδιάγραμμα των σχεδίων του Πριγκόζιν δεν ήταν ξεκάθαρα - μέχρι λίγο πριν από την κατάληψη μιας στρατιωτικής διοίκησης και την πορεία αρμάτων προς τη Μόσχα - δήλωσαν οι αξιωματούχοι μιλώντας στην αμερικανική Washington Post, με τον όρο της ανωνυμίας. 

 Αλλά «υπήρχαν αρκετά σήματα για να μπορέσουμε να πούμε στην ηγεσία (...) ότι κάτι συνέβαινε», δήλωσε ένας, ο οποίος εκτίμησε πως «ήμασταν έτοιμοι» για τις εξελίξεις. 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρχε «μεγάλη ανησυχία» για το τι μπορεί να συμβεί - αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραμείνει στην εξουσία και τι μπορεί να σημαίνει τυχόν αστάθεια για τον έλεγχο του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, δήλωσε ο ίδιος. 

Το σενάριο να κηρυχθεί ένας ρωσικός «εμφύλιος πόλεμος» ήταν ο βασικός φόβος, εξήγησαν οι πηγές. 

Wagner: Η εντολή που προκάλεσε τις ραγδαίες εξελίξεις

Η εντολή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας να υπογράψουν συμβόλαια με την κυβέρνηση όλοι όσοι «υπηρετούσαν» εθελοντικά σε ομάδες μισθοφόρων φαίνεται ότι εξόργισε τον Πριγκόζιν και αποτέλεσε εφαλτήριο για τις εξελίξεις. 

Αν και η διαταγή αυτή δεν αναφερόταν ονομαστικά στη Wagner, το υπονοούμενο ήταν σαφές: η εξαγορά των μισθοφορικών στρατευμάτων του Πριγκόζιν, τα οποία αποδείχθηκαν απαραίτητα για τη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία και συνέβαλαν σε ορισμένες από τις σημαντικότερες νίκες του τελευταίου διαστήματος.

Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι παρακολουθούσαν, επίσης, τον επικεφαλής των μισθοφόρων - μετά την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας - και πίστευαν όλο και περισσότερο ότι θα μπορούσε να κινητοποιήσει τις δυνάμεις του εναντίον της Μόσχας, όπως επεσήμανε πηγή της χώρας.

Ο Πριγκόζιν είχε διαμαρτυρηθεί δημοσίως για τη διαταγή του υπουργείου Άμυνας και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έλαβαν σοβαρά υπόψη τους την πιθανότητα να κινηθεί εναντίον ρωσικών θέσεων, είπε το πρόσωπο αυτό.

Μετά τις εξελίξεις που ήρθαν αργά το βράδυ του Σαββάτου και την ανακοίνωση περί τέλους της κρίσης, πλέον οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζονται για το τι θα επακολουθήσει.