Latest News

Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Απίστευτο παρασκήνιο από τον Λουκασένκο: «Είπα στον Πούτιν να μην δολοφονήσει τον Πριγκόζιν» - Ο ρόλος του στην κρίση στη Ρωσία


Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασνέκο, περιέγραψε τη συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής της Wagner την ημέρα της εξέγερσης αλλά και ισχυρίστηκε ότι έπεισε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, να μην σκοτώσει τον... Γεβγκένι Πριγκόζιν.

«Είπα στον Πούτιν: μπορούμε να τον σκοτώσουμε, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είτε με την πρώτη προσπάθεια, είτε με τη δεύτερη. Αλλά του είπα: μην το κάνεις» είπε ο Λουκασένκο μιλώντας σε Λευκορώσους αξιωματούχους, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε στο Telegram.

Ο Λουκασένκο, εξιστορώντας το ρόλο του στο δράμα του Σαββάτου, χαιρέτισε τον Γεβγκένι Πριγκόζιν ως έναν «ηρωικό τύπο» που είχε κλονιστεί από το θάνατο πολλών από τους άνδρες του στην Ουκρανία.

«Δέχθηκε πιέσεις και επηρεάστηκε από εκείνους που ηγήθηκαν των ταγμάτων εφόδου (σ.σ. στην Ουκρανία) και είδε αυτούς τους θανάτους» δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο Πριγκόζιν είχε φτάσει στη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ από την Ουκρανία σε «ημιτρελή κατάσταση».

To τηλεφώνημα Λουκασένκο σε Πριγκόζιν

Ειδική σημασία έχει και το περιεχόμενο της συνομιλίας ανάμεσα στον Λευκορώσο ηγέτη και τον αρχηγό της Wagner, όταν ο πρώτος τηλεφώνησε στον Πριγκόζιν και τον έπεισε να σταματήσει την προέλαση στη Μόσχα.

Στις τελευταίες του δηλώσεις, ο Λουκασένκο χαρακτήρισε τον Πριγκόζιν «ήρωα», που όμως σοκαρίστηκε από τους θανάτους στρατιωτών στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πιέστηκε και επηρεάστηκε από το γεγονός αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά ο Λευκορώσος ηγέτης για να προσθέσει ότι ο αρχηγός της Wagner έφτασε σε «κατάσταση αμόκ» στη ρωσική πόλη Ροστόφ.

Συμπλήρωσε ότι συζητούσε επί ώρες με τον Πριγκόζιν στο τηλέφωνο, ενώ δεν έλειψε και η όξυνση του κλίματος.

Ο Λουκασένκο αποκάλυψε, δε, ότι αντάλλαξε με τον συνομιλητή του σειρά βωμολοχιών και ότι του είπε ο Πριγκόζιν: «Θέλουμε δικαιοσύνη! Εκείνοι όμως θέλουν να μας συνθλίψουν! Πηγαίνουμε στη Μόσχα!».

«Στη μέση της διαδρομής θα σας κομματιάσουν σαν έντομα» απάντησε ο Λουκασένκο.

Ο ηγέτης του καθεστώτος της Λευκορωσίας είπε νωρίτερα ότι η χώρα του θα επωφεληθεί από την «εμπειρία» των μαχητών της Wagner.

Όπως τόνισε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, η Λευκορωσία δεν χτίζει στρατόπεδα για την οργάνωση, αλλά θα φιλοξενήσει τους μαχητές της αν αυτοί θέλουν.

«Τους προσφέραμε μια από τις εγκαταλειμμένες στρατιωτικές βάσεις. Με χαρά -έχουμε φράχτη, έχουμε τα πάντα- στήστε τις σκηνές σας», είπε ο Λουκασένκο.

Τέλος, ο Λουκασένκο δήλωσε παράλληλα ότι δεν σχεδιάζει να ανοίξει κανένα κέντρο στρατολόγησης της Wagner στη Λευκορωσία.