Οι Σπαρτιάτες έλαβαν ένα ποσοστό άνω του 4,6% και, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ηλίας Κασιδιάρης επιθυμεί να ασχοληθεί με την επικοινωνία του κόμματος, το οποίο στήριξε ανοιχτά, πριν και μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Η αίτηση για την αποφυλάκιση αναμένεται να κατατεθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο, πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Άλλο ένα σενάριο που φέρεται να εξετάζει ο έγκλειστος στις φυλακές Δοκομού Κασιδιάρης είναι να θέσει υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές, ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής.
Το επόμενο διάστημα, πάντως, αναμένεται να συνεχιστούν οι αναρτήσεις στα social media, ανάλογου ύφους και τύπου με εκείνη που έκανε μετά την εκλογή των Σπαρτιατών.
Ηλίας Κασιδιάρης: Ποια η σχέση του με τους Σπαρτιάτες
Το βράδυ των εκλογών, στον λογαριασμό του Ηλία Κασιδιάρη αναρτήθηκε μία φωτογραφία του να πανηγυρίζει για την εκλογή του ακροδεξιού κόμματος. Η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής εξήγησε πως πρόκειται για προϊόν φωτομοντάζ, αλλά η ουσία παραμένει αναλλοίωτη.
Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογική νίκη, ευχαρίστησε τον κρατούμενο για τη «σημαντική βοήθεια» που προσέφερε στο κόμμα, χαρακτηρίζοντάς την «καύσιμο» για την ώθηση που έλαβε ο σχηματισμός.
Εκ των 12 βουλευτών του κόμματος, οι 10 έχουν άμεση σχέση με τον ίδιο τον Κασιδιάρη ή με το κόμμα του «Έλληνες», που δεν πήρε την άδεια του Αρείου Πάγου να κατέλθει στις εκλογές.
Τόσο σε δημόσιες δηλώσεις τους, όσο και μέσω social media, μιλούν με θερμά λόγια για εκείνον.
Χαρακτηριστικό είναι πως ένας εκ των εκλεγμένων βουλευτών, ο Γιάννης Δημοτροκάλης, είχε συνυπογράψει την ίδρυση των «Ελλήνων». Παράλληλα, ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της νεολαίας των «Ελλήνων», Κωνσταντίνος Φλώρος, εξέλεγξη επίσης με τους Σπαρτιάτες.
Προβληματισμός στους νομικούς κύκλους
Η σχέση του Ηλία Κασιδιάρη με τους Σπαρτιάτες έχει προκαλέσει προβληματισμό στους νομικούς κύκλους και εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο της «υποκριπτόμενης ηγεσίας».
Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος, εξήγησε πως σε περίπτωση προσφυγών στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κατά της νομιμότητας του κόμματος, δεν αποκλείεται το σενάριο να ακυρωθεί.
«Θα πρέπει να αποδειχτεί ότι υπάρχει υποκρυπτόμενη ηγεσία, δεν αρκεί να έχει εκφραστεί ο κατάδικος υπέρ του κόμματος. Αν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει πως ο υποκρυπτόμενος ηγέτης είναι πρόσωπο καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, θα οδηγηθεί σε κρίση περί κακής συμμετοχής στις εκλογές και απόφαση περί έκπτωσης των βουλευτών από το αξίωμα».
Σε τέτοια περίπτωση, οι έδρες του κόμματος θα μοιραστούν αναλογικά στα υπόλοιπα που μπήκαν στη Βουλή.
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας την υπόθεση, σημείωσε πως είναι «ζητήματα που έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας και είναι προς αξιολόγηση».
Σημειώνεται πως δικαίωμα προσφυγής έχουν όλοι οι ψηφοφόροι στις περιφέρειες όπου εξελέγησαν βουλευτές των Σπαρτιατών και για διάστημα 15 ημερών από την ανακήρυξη των βουλευτών των κομμάτων.
Αναμένεται να υπάρξουν εκατοντάδες προσφυγές αλλά κρίνεται δύσκολο να πάμε σε ακύρωση του κόμματος. Αυτό γιατί πρέπει το Ανώτατο Δικαστήριο να λάβει αποδείξεις από τις Κρατικές Υπηρεσίες πως ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι αυτός που κινεί τα νήματα στο κόμμα.