Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε έναν πόλεμο ανακοινώσεων και δηλώσεων εξαπολύοντας κατηγορίες και ευθύνες εκατέρωθεν.
Σκέρτσος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάει το αίσχος της Μόριας που είναι όλο δικό του»
Την πλήρη στήριξή του προς το Λιμενικό Σώμα εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Άκης Σκέρτσος με ανακοίνωσή του τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με τους διακινητές. «Η Ελλάδα είναι σε διαρκή πόλεμο με τους εγκληματίες διακινητές ανθρώπινων ζωών. Όχι με το λιμενικό σώμα που σώζει ζωές και φυλάει σύνορα. Αντί, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη χώρα μας, τους άξιους άντρες και τις άξιες γυναίκες του λιμενικού σώματος, τον ενημερώνουμε ότι η Ελλάδα έχει πάψει να αποτελεί βασική πύλη εισόδου των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων χάρη και στις γενναίες προσπάθειες του λιμενικού μας σώματος. Επιτέλους, ας δείξει λίγο περισσότερο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε.
Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, το μεταναστευτικό ζήτημα είναι παρόν, γεννά τραγωδίες και απειλεί την κοινωνική συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών και πρόσθεσε: «Είναι, όμως, ένα διεθνές πρόβλημα. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ξανά ένα ελληνικό ζήτημα για να ικανοποιήσουμε τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο θα ήταν και λάθος και άδικο για τη χώρα μας που έχει σηκώσει έως σήμερα πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί».
Τέλος, ο Άκης Σκέρτσος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως, για άλλη μια φορά, με την «αλλοπρόσαλλη» στάση που κρατάει βρίσκεται σε απόκλιση από την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία και συμπεριφέρεται σαν να μην έμαθε τίποτα από τα λάθη που έκανε το 2015-2019. «Διεκδικώντας εκ νέου το μονοπώλιο της ευαισθησίας ξεχνάει το αίσχος της Μόριας που είναι όλο δικό του. Οι πολίτες, όμως, δεν ξεχνούν», κατέληξε.
ΣΥΡΙΖΑ: «Τα ερωτήματα για την τραγωδία περιμένουν απαντήσεις»
Προηγήθηκε ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα, στην οποία διερωτάται «ποιες εντολές είχαν οι Αρχές και δεν επενέβησαν επειδή δεν τους έδωσε άδεια ένα από τα καθάρματα».
Με την ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε κάποια ερωτήματα απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ενώ σημείωσε ότι «τα ερωτήματα για την τραγωδία περιμένουν απαντήσεις».
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη σήμερα από το Γύθειο ότι οι διακινητές είναι καθάρματα», για να τονίσει: «Αυτό που ωστόσο δεν έχει απαντήσει κανείς μέσα στις αλλεπάλληλες αντιφάσεις των τελευταίων ημερών, είναι τι εντολές είχαν οι Αρχές και δεν επενέβησαν επειδή δεν τους έδωσε άδεια ένα από αυτά τα καθάρματα – o καπετάνιος – ο οποίος μάλιστα φαίνεται να είχε αποδράσει από το πλοίο 9 ώρες πριν τη βύθιση».
«Ο αρχηγός του Λιμενικού του κ. Μητσοτάκη και νυν υπουργός Ναυτιλίας άφησε αυτά τα καθάρματα ανενόχλητα μέχρι το τραγικό ναυάγιο 600 ανθρώπων», υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι «θα περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη έστω να αναρωτηθεί, μιας και βρέθηκε στο Γύθειο, γιατί δεν δόθηκε εντολή στο ναυαγοσωστικό, που βρισκόταν στο λιμάνι του Γυθείου, να συνδράμει άμεσα σε επιχείρηση διάσωσης».
«Όπως και να απαντήσει», κατέληξε, «γιατί δεν διανεμήθηκαν σωσίβια όπως διανεμήθηκαν νερά, καθώς και γιατί δεν ζητήθηκε η βοήθεια της FRONTEX».
Μάντζιος: «Δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ο κίνδυνος»
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζιος, υποστήριξε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ότι δεν πρέπει να φέρνουμε ένα διεθνές πρόβλημα στα μέτρα της εσωτερικής επικαιρότητας και να το μετατρέπουμε σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.
«Είναι άνθρωποι. Είναι ζωές. Είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Και δεν έχει ούτε η αριστερά την πρωτοβουλία και το μονοπώλιο της ευαισθησίας στα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε η δεξιά την πρωτοβουλία και το μονοπώλιο στον πατριωτισμό. Εδώ χρειάζεται συνολικά ως κοινωνία, ως Ελλάδα και κυρίως ως Ευρώπη να βρούμε, να διαφυλάξουμε και να εφαρμόσουμε στην πράξη μία “χρυσή τομή”. Δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ο κίνδυνος. Η εργαλειοποίησή τους είναι ο κίνδυνος», τόνισε.
Ο Δημήτρης Μάντζος επανέλαβε την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», επισημαίνοντας, όμως, ότι αυτός δεν πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση της εξαγοράσιμης αλληλεγγύης στην οποία κατευθύνεται το Συμβούλιο των Υπουργών.
Επεσήμανε πως η Ευρώπη και η Δύση συνολικά οφείλουν να αναλάβουν ειρηνευτικές, διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίηση χωρών που είναι εστίες μετανάστευσης και προσφυγιάς, αλλά και για την διασφάλιση ασφαλούς απόπλου από τη Βόρεια Αφρική, πολλώ δε μάλλον για τη διατήρηση των νησίδων ασφαλείας που λειτουργούν ήδη μέσα στην Αφρική.