Τα όσα είπε χθες, πάντως, για το λεγόμενο rotation στο επόμενο υπουργικό θορύβησαν τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος τους, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι κάποιοι από αυτούς δεν πρόκειται να συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
«Έχω έναν ευχάριστο πονοκέφαλο για τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης, έχουμε πολλά άξια στελέχη, θέλω να επιλέξω τους καλύτερους σε σχέση με την αποστολή που θα τους δώσω, είναι σαφές ότι πρωτοκλασάτα στελέχη θα βρεθούν σε άλλα υπουργεία, ενώ θα υπάρξει και η ευκαιρία σε νέους παίκτες να δείξουν τις δυνατότητες. Θα υπάρξουν και πρωτοκλασάτα στελέχη που σε πρώτη φάση δεν θα αξιοποιηθούν, το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η αναφορά αυτή, όπως ήταν φυσικό, έφερε έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς κάποιοι αναγνώρισαν πίσω από αυτή την αναφορά τον εαυτό τους.
Και αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, στο προηγούμενο εκλογικό σχήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εντάξει στελέχη από όλες τις τάσεις , πρόσωπα που δεν τα συμπαθούσε, πολιτικούς με τους οποίους είχε μεγάλες διάφορες αλλά και εν δύναμη δελφίνους, τους οποίους στην πραγματικότητα δεν θα ήθελε να έχει στην κυβέρνηση του.
Με τον αέρα που του δίνει η μεγάλη νίκη της 21ης Μαΐου, ο αρχηγός της ΝΔ εμφανίζεται να θέλει να προχωρήσει χωρίς «βαρίδια» ανακατεύοντας την εσωκομματική τράπουλα. Όπως λένε οι πληροφορίες, αναμένεται να επιλέξει νέα πρόσωπα σε ηλικία, αλλά και όσους εμφανίζονται να έχουν εκσυγχρονιστικές απόψεις για την αναμόρφωση του κράτους.
Άγνωστο είναι εάν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση ο Θανάσης Πλεύρης, ο Μάκης Βορίδης και ο Βασίλης Κικίλιας αλλά και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης λέγεται ότι μπορεί να μετακινηθεί Υποδομών, Ναυτιλίας ή σε ένα νέο υπουργείο Απασχόλησης, το οποίο θα έχει στην αρμοδιότητα του μόνο την έκδοση συντάξεων.
Για το Ανάπτυξης ακούγεται το όνομα του Θανάση Παπαθανάση ενώ για το Υγείας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Πολύ συζήτηση γίνεται για το εάν θα παραμείνει στην θέση του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ή εάν θα μετακινηθεί στην προεδρία της Βουλής ή στο υπουργείο Άμυνας. Εάν, πάντως, τελικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών μετακινηθεί σε άλλο πόστο, επικρατέστερος για να τον αντικαταστήσει εμφανίζεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενώ ακούγεται και το όνομα της πρώην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου και πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας μάλλον θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο ενώ λέγεται ότι θα τον αντικαταστήσει ο πρώην υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, με αναπληρωτή εκ νέου τον Θεόδωρο Σκυλλακάκη.
Η πρώην υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως έχει ακουστεί για το Δικαιοσύνης – αν και δεν θεωρείται πολύ πιθανό – ή για το υπουργείο Ενέργειας. Για το Παιδείας ακούγεται το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου ενώ για το Δικαιοσύνης ακούγεται ακόμα το όνομα του Δημήτρη Καιρίδη. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας φέρεται ως πιθανός διάδοχος του πρώην συναδέλφου του Γεώργιου Γεωργαντά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην περίπτωση που ισχύουν οι πληροφορίες για τη δημιουργία ενός υπερυπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο θα ενσωματωθεί και η Ψηφιακή Διακυβέρνηση, τότε σε αυτό τον πρώτο ρόλο θα έχει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Οι γυναίκες που αναμένεται να μπουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη, ως υπουργός Τουρισμού, η Σοφία Ζαχαράκη – ακούγεται για κυβερνητική εκπρόσωπος – η Δόμνα Μιχαηλίδου στο «υπουργείο Οικογένειας» και η Ειρήνη Αγαπηδάκη ως αναπληρώτρια υπουργός στο Υγείας. Για το Πολιτισμού ακούγεται και πάλι η Λίνα Μενδώνη.
Σε ό,τι αφορά το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, το νέο πρόσωπο της επόμενης τετραετίας θα είναι ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος, πιθανότατα θα αναλάβει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργού Επικρατείας.
Πέρα από την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία λέγεται ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακούγονται ακόμα τα ονόματα του Γιώργου Φλωρίδη αλλά και του Ανδρέα Λοβέρδου.