Latest News

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Παγκόσμιος διασυρμός για το ναυάγιο στην Πύλο: Τα «αμείλικτα ερωτήματα» του διεθνή Τύπου που αποφεύγουν τα ελληνικά ΜΜΕ (ΒΙΝΤΕΟ)


 Εκτενή ρεπορτάζ για τον απόηχο της τραγωδίας στην Πύλο εξακολουθούν να φιλοξενούν οι μεγαλύτερες διεθνείς ειδησεογραφικές ιστοσελίδες... με το CNN να κάνει λόγο για την κριτική που ασκείται στις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση της καταστροφής και τα «άβολα ερωτήματα που εγείρονται για την προσέγγιση των ευρωπαϊκών χωρών» στο μεταναστευτικό.

Παρά τους κινδύνους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν τα πάντα για ένα ταξίδι προς την Ευρώπη που δεν είναι ασφαλές, τονίζει το CNN, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες «έχουν κάνει αυστηρότερη την συνοριακή πολιτική και την στάση τους έναντι των μεταναστών».


«Λάθος ρυμούλκηση»

Η αμερικανική ιστοσελίδα σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές την περασμένη εβδομάδα απέρριψαν τους ισχυρισμούς ότι το σκάφος με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες βυθίστηκε μετά την απόπειρα της ακτοφυλακής να το ρυμουλκήσει.

Αρχικώς οι ελληνικές αρχές έλεγαν ότι η ακτοφυλακή τηρούσε απόσταση, η βοήθεια που προσφέρθηκε «απορρίφθηκε».

Ωστόσο, ο Ταρίκ Αλντρούμπι, ένας άνθρωπος που έχασε τρεις συγγενείς στο ναυάγιο, δήλωσε στο CNN ότι έγινε προσπάθεια ρυμούλκησης από τις αρχές, αλλά τα σχοινιά δέθηκαν «σε λάθος σημεία», κάτι που προκάλεσε τη βύθιση.

«Το σκάφος τους ήταν σε καλή κατάσταση και το ελληνικό ναυτικό προσπάθησε να το ρυμουλκήσει, αλλά τα σχοινιά δέθηκαν σε λάθος σημεία. Όταν το ελληνικό ναυτικό προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει το σκάφος βυθίστηκε», υποστήριξε ο Αλντρούμπι, μιλώντας στο CNN.

Ωστόσο η ελληνική ακτοφυλακή υπερασπίζεται ότι έκανε σωστά τη δουλειά της, προσθέτει το CNN.

«Όταν το πλοίο βυθίστηκε δεν είμαστε καν δίπλα του. Πως θα μπορούσαμε να το ρυμουλκούμε;», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, Νίκος Αλεξίου, επιμένοντας στο αφήγημα ότι το περιπολικό χρησιμοποίησε μόνο ένα μικρό σχοινί όταν πλησίασε στο σκάφος με τους μετανάστες, αλλά δεν έδεσαν το αλιευτικό.

Το CNN αναφέρεται στις ΜΚΟ που λένε ότι έλαβαν έναν αριθμό κλήσεων από τους μετανάστες για βοήθεια.

Οργή στην Αθήνα

Ο Guardian προσθέτει στο ίδιο ρεπορτάζ ότι στην Αθήνα εκφράζεται θυμός για τα ερωτήματα που εγείρονται για το ότι η ελληνική ακτοφυλακή δεν επενέβη παρόλο που το πλοίο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.

«Οι κραυγαλέες ασυνέπειες στις πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιήσει οι (Έλληνες) αξιωματούχοι έχουν τροφοδοτήσει κατηγορίες ότι οι αρχές σκόπιμα απέφυγαν να διευκολύνουν την αποβίβαση τόσων πολλών ανθρώπων» που επέβαιναν στο αλιευτικό, γράφει η βρετανική ιστοσελίδα.

Προσθέτει δε ότι η Ελλάδα πηγαίνει στις εκλογές, με το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που κυβέρνησε τα τελευταία 4 χρόνια, να έχει τηρήσει αυστηρή στάση στο μεταναστευτικό και να παρακολουθεί τους συνοριοφύλακες που κατηγορούνται συχνά για επαναπροωθήσεις και βίαιες απελάσεις.

Η ακτοφυλακή, που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας για την τραγωδία, έχει μπει σε θέση άμυνας λόγω της έλλειψης βιντεοσκοπημένου υλικού που θα υποστήριζε τη δική της εκδοχή για τα πράγματα, γράφει ο Guardian.

Την περασμένη εβδομάδα, όταν πιέστηκε να δώσει απάντηση για το θέμα, ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, Νίκος Αλεξίου απάντησε : «Οι κάμερες του πλοίου λειτουργούσαν, αλλά η επιχείρηση δεν κατεγράφη (σε βίντεο). Δεν έγραφαν».

Ο Guardian προβάλλει επίσης την άποψη του προέδρου της ένωσης δικηγόρων της Καλαμάτας, Κώστα Μαργέλη, ο οποίος τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης. Και πρέπει να αρχίσουμε να διερωτώμεθα αν στην κρίσιμη στιγμή η ακτοφυλακή έκανε αυτό που έπρεπε».

Σπεύδουν βραδέως

Ο βρετανικός Guardian επισημαίνει ότι υπουργοί από την Γαλλία και την Γερμανία μετέβησαν την Κυριακή στην Τυνησία για συνομιλίες με θέμα τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τα μέτρα για να αποτραπούν οι θάνατοι στους επικίνδυνους θαλάσσιους δρόμους στην Μεσόγειο.

Η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ μετέβη στην Τυνησία μαζί με τον γάλλο ομόλογό της, Ζεράλτ Νταρμανέν.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε νόμιμες μεταναστευτικές οδούς για να αφαιρέσουμε την βάση της απάνθρωπης επιχείρησης των διακινητών. Θέλουμε να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και να σταματήσουν οι φρικτοί θάνατοι στην Μεσόγειο», ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους οι τυνησιακές αρχές σταμάτησαν πλοιάρια που θα μετέφεραν περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη, από το ανατολικό λιμάνι του Σφαξ, σύμφωνα με την Τύνιδα.