Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης (29/6) στο Mega o πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος.
«Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το ποσοστό του εμπορικού κέρδους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό που ήταν από τον Αύγουστο του 2021. Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ότι ξεπερνάει το περιθώριο κέρδους. Στην Ελλάδα αυτό που συμβαίνει με τα απορρυπαντικά, σύμφωνα με την επιτροπή ανταγωνισμού, είναι ότι κοστολόγηση γίνεται ανάλογα με την συσκευασία κι όχι με την μεζούρα, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ελλάδα έχει μικρή αγορά», εξήγησε.
Σε είδος πολυτελείας τείνει να εξελιχτεί μέσα στο καλοκαίρι και το παγωτό. Ένα οικογενειακό παγωτό κοστίζει ακόμα και 15 ευρώ, σχεδόν 55% ακριβότερο από πέρυσι. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ μέσα σε ένα μήνα οι τιμές στα παγωτά είχαν αύξηση 5,4%.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών σημείωσε ότι όλα τα παγωτά των γαλακτοβιομηχανιών γίνονται από ανασυσταμένο αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη.
«Χρυσάφι» γαλακτοκομικά και φρούτα
«Από τον αγελαδοτρόφο αγοράζει το γάλα η γαλακτοβιομηχανία 45 λεπτά/κιλό και το γάλα ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει στο σούπερ μάρκετ για τον καταναλωτή 1,12 λεπτά όταν τον Νοέμβριο του 2022 το αγόραζε από τον αγελαδοτρόφο 61,50 λεπτά και οι καταναλωτές το αγόραζαν πάλι με 1,12 ευρώ», πρόσθεσε σχετικά με την αισχροκέρδεια ο Απόστολος Ραυτόπουλος.
Δίνοντας ένα παράδειγμα και για τα φρούτα, τόνισε ότι τα κεράσια Πέλλας φεύγουν από το χωράφι από 1,20 – 1,60 ευρώ και σήμερα στο σούπερ μάρκετ έχουν 5,60 ευρώ.
Καταλήγοντας ο Απόστολος Ραυτόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει ό,τι έκανε και η Πορτογαλία για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια.
Συγκεκριμένα, πρότεινε να μηδενιστεί ο ΦΠΑ στα έξι βασικά προϊόντα, δηλαδή στο ψωμί, αυγά, γάλα, γιαούρτι, δημητριακά και παιδικές τροφές, ενώ στην Ελλάδα για τα αντίστοιχα προϊόντα το ΦΠΑ είναι στο 6%.