Στα κυβερνητικά κτίρια της Ιταλίας οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, σε ένδειξη πένθους για το θάνατο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η πολιτική ζωή της χώρας έκανε μια παύση προς τιμήν του... πρώην πρωθυπουργού.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκτισε μια πολύ μεγάλη περιουσία, που υπολογίζεται στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα πρώτα χρήματα τα απέκτησε με τα οικοδομικά συγκροτήματα που έκτισε μέχρι τα μέσα του 1970 -το «Μιλάνο 2» και το «Μιλάνο 3», λίγο έξω από την οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας.
Από το 1980 άρχισε να δραστηριοποιείται στο χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης, και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, απέκτησε τρία τηλεοπτικά κανάλια -το Canale 5, το κανάλι Italia Uno και το Rete 4. Μέχρι τις αρχές του 1990, ο Μπερλουσκόνι είχε προσθέσει στον όμιλό του Fininvest, πολλές νέες εταιρίες, διοικώντας περίπου 150 επιχειρήσεις. Απέκτησε τηλεοπτικά κανάλια και στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, δημιουργώντας τον φορέα Media For Europe (MFE) που ανήκει κατά 48% στη Fininvest, ενώ προσέθεσε και τον εκδοτικό οίκο Mondadori στον όμιλό του.
Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι πώς θα μοιραστεί η τεράστια αυτή περιουσία στους κληρονόμους του. Η πρωτότοκη κόρη του Μαρίνα και ο Πιερ Σίλβιο (από τον πρώτο του γάμο) κατέχουν από 8% ο καθένας στην Fininvest, ενώ η Μπάρμπαρα, η Ελεονόρα και ο Λουίτζι (από τον δεύτερο γάμο του Καβαλιέρε, με τη Βερόνικα Λάριο) μοιράζονται ένα ποσοστό 21,4%.
Η 57χρονη Μαρίνα, στην οποία ο Καβαλιέρε είχε μεγάλη αδυναμία και την εμπιστευόταν απόλυτα, έχει αναλάβει την προεδρία της Fininvest εδώ και πολλά χρόνια. Την είχε εκπαιδεύσει ο ίδιος στις επιχειρήσεις από τότε που εκείνη σε ηλικία 20 ετών, εγκατέλειψε τις σπουδές της για να βρίσκεται μαζί του. Είναι αυστηρή και διατηρεί χαμηλό οικογενειακό προφίλ -είναι παντρεμένη με πρώην χορευτή της Σκάλας κι έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Ο αδελφός της Πιερ Σίλβιο είχε την επίβλεψη της Mediaset, όπου ανήκαν οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις.
Ο Λουίτζι μικρότερος γιος του Μπερλουσκόνι, έχει επίσης ρόλο στη Fininvest καθώς είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου, ενώ οι αδελφές του Μπάρμπαρα και Ελεονόρα (επίσης καρποί του γάμου του με τη Βερόνικα) έχουν μικρότερη συμμετοχή, καθώς δεν ήθελαν να ασχολούνται με τις επιχειρήσεις.
Μέχρι το 2017 που ο Μπερλουσκόνι είχε την προεδρία της Μίλαν, η κόρη του Μπάρμπαρα, είχε αναλάβει θέση στο Δ.Σ. της ιταλικής ομάδας. Σε ηλικία 21 ετών, η Μπάρμπαρα ερωτεύτηκε τον χορευτή Τζόρτζιο Βαλακούζα της Σκάλας του Μιλάνου και εγκατέλειψε τις σπουδές Φιλοσοφίας στις ΗΠΑ για να τον παντρευτεί. Ο γάμος με τον χορευτή δεν κράτησε πολύ και στα 24 της η Μπάρμπαρα βρέθηκε χωρισμένη με δύο παιδιά, να συνεχίζει τις σπουδές της.
Η Ελεονόρα, η μικρότερη από τις κόρες του Καβαλιέρε σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και σήμερα ζει στο Λονδίνο. Η Ελεονόρα προκάλεσε πριν από χρόνια σωρεία δημοσιευμάτων στον glossy Τύπο λόγω των πάρτι που οργάνωνε στη Βίλα Τσερτόζα της Σαρδηνίας.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, τα παιδιά του έχουν δικαίωμα να κληρονομήσουν τα δύο τρίτα της περιουσίας του, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο, ο εκλιπών μπορούσε να το διαθέσει όπως ήθελε. Από τα πέντε παιδιά του, τα δύο μεγαλύτερα ασχολούνται ήδη με τις επιχειρήσεις κι έχουν μερίδιο σ’ αυτές εδώ και χρόνια.
Ο πρώτος λόγος για το κόμμα στη Μαρίνα
Την απορρόφηση της Forza Italia από το κόμμα της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, «Αδελφοί της Ιταλίας» (FdI) και ενός μικρότερου κομματιού από τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, προβλέπουν μεσοπρόθεσμα οι Ιταλοί πολιτικοί αναλυτές. Μερίδιο στα πολιτικά ιμάτια του 8%,που είναι σήμερα η επιρροή του κόμματος Μπερλουσκόνι, άρχισε να διεκδικεί όμως και ο κεντρώος πρώην πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, για το δικό του κόμμα, την Italia Viva. «Οποιος γνωρίζει την πολιτική ιστορία του Μπερλουσκόνι ξέρει ότι δεν πίστευε σε δελφίνους και διαδόχους. Εμένα πάντως μου είχε πει ότι ταυτίζεται απόλυτα με την εργασιακή μου μεταρρύθμιση (Jobs Act) σαν να την είχε κάνει ο ίδιος», είπε ο Ρέντσι στην Rai 1, κλείνοντας από τώρα το μάτι στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του Καβαλιέρε.
Τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις εξελίξεις θα τον έχει η βασική κληρονόμος της αυτοκρατορίας του Καβαλιέρε, η 56χρονη Μαρίνα Μπερλουσκόνι. Δεν τρέφει μεν πολιτικές φιλοδοξίες, αλλά ελέγχει απόλυτα την Forza Italia, στο βαθμό που κρατάει το ταμείο.
Το σενάριο να «απορροφήσει» τη Forza Italia η Μελόνι
Κατά τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο της Ρώμης, Λορέντσο ντε Σίο, αν η οικογένεια του Μπερλουσκόνι αποφασίσει να κρατήσει το κόμμα για να θωρακίσει τη Fininvest, τότε η Μαρίνα μπορεί να διαδεχθεί τον πατέρα της στην αρχηγία. Αν ωστόσο φτάσει σε κάποια συμφωνία με τη Μελόνι, τότε δεν αποκλείεται να αρχίσει σταδιακά η διαρροή στελεχών της Forza Italia στο FdI.
Ο 70χρονος κεντρικός συντονιστής της Forza Italia, Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και νυν υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μελόνι, θα μπορούσε να παίξει έναν μεταβατικό ρόλο.
Σε κάθε περίπτωση η Μελόνι δεν θα εκβιάσει τις εξελίξεις για να μη διακινδυνεύσει τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, δεδομένου ότι η Forza Italia διαθέτει 62 έδρες σε Βουλή και Γερουσία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα διώξει όποιον μπερλουσκονικό βουλευτή προσχωρήσει στο κόμμα της.
Οσο για τους δελφίνους που ξεπρόβαλαν κατά καιρούς στη σκιά του Καβαλιέρε (Αντζελίνο Αλφάνο, Φράνκο Φρατίνι, Μαουρίτσιο Σέλι, Τζιοβάνι Τότι κ.ά.) φέρονται να συμφωνούν σε μια «ένοπλη εκεχειρία» τουλάχιστον ως τις ευρωεκλογές του 2024, ύστερα από τις οποίες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.