Η πρωτεύουσα της Αυστρίας διατηρείται στην κορυφή της κατάταξης του Economist Intelligence Unit, ινστιτούτου έρευνας συνδεδεμένου με το περιοδικό The Economist. Ο δείκτης του EIU βασίζεται σε 30 ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια σε συγκεκριμένους τομείς: σταθερότητα, σύστημα υγείας, πολιτισμός, περιβάλλον, παιδεία, υποδομές. Η Βιέννη κρίθηκε ότι προσφέρει σχεδόν ιδεώδη συνδυασμό σε αυτούς τους τομείς και δεν τιμωρείται παρά μόνο για την έλλειψη μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κοπεγχάγη, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν πόλεις της Αυστραλίας, της Ελβετίας, του Καναδά, καθώς επίσης οι Οσάκα (Ιαπωνία) και Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία), που καταλαμβάνουν μαζί τη 10η θέση.
Το 2023, στο σύνολο των πόλεων που μελετήθηκαν, ο μέσος δείκτης ποιότητας ζωής φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαπέντε χρόνια, ιδίως ως προς την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό, μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων που συνδέονταν με την πανδημία.
Αντίθετα, οι βαθμοί πέφτουν ως προς τη σταθερότητα σε πολλές πόλεις, ειδικά στην Ευρώπη, λόγω διαδηλώσεων που βίωσαν.
Όπως για παράδειγμα το Παρίσι, που υποχώρησε από τη 19η θέση το 2022 στην 24η το 2023, εξαιτίας των διαδηλώσεων εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία. Την ίδια στιγμή, το Λονδίνο καταλαμβάνει την 46η θέση και η Νέα Υόρκη την 69η.
Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο σε έναν χρόνο σημείωσαν πόλεις στην Ασία και την Ωκεανία- η Ουέλιγκτον (Νέα Ζηλανδία) καταγράφει άνοδο 35 θέσεων, το Ανόι (Βιετνάμ) 20 και η Κουάλα Λουμπούρ (Μαλαισία) 19.
Στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης απαντώνται πολλές πόλεις της Κίνας, ενώ το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κάνει την επιστροφή του στην κατάταξη το 2023 μεν, αλλά πλέον έχει υποχωρήσει στην 165η θέση και η Δαμασκός, πρωτεύουσα της Συρίας, παραμένει από το 2015 η πόλη του κόσμου που χαρακτηρίζεται από το EIU η χειρότερη για να ζει κανείς.