Latest News

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Διαγνώστηκε με σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη- Είναι κληρονομική»

 
Η Ρούλα Πισπιρίγκου πάσχει από μία σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη, που ενδέχεται να οδηγήσει σε ανακοπή καρδιάς... αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος της.

Η μετάλλαξη αυτή δε, σύμφωνα με τον ίδιο, κληρονομείται στους απογόνους του πάσχοντος, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, που εξέδωσε ο συνήγορός της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή την εισαγωγή της Ρούλας Πισπιρίγκου χθες στο νοσοκομείο, για προγραμματισμένες εξετάσεις, καθώς φέρεται να πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια, η εντολέας του Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για τον θάνατο των τριών παιδιών της, διαγνώστηκε με μία σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη, η οποία είναι κληρονομική και μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή καρδιάς.

Ο συνήγορος αναφέρει πως αν τα παιδιά της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη είχαν εξεταστεί ενδελεχώς και είχαν λάβει την κατάλληλη αγωγή, εφόσον είχαν κληρονομήσει τη μητρική μετάλλαξη, θα είχαν προληφθεί οι θάνατοί τους.

Συνήγορος Ρούλας Πισπιρίγκου: Η ανακοίνωση για την σπάνια μετάλλαξη

Στο σχετικό δελτίο Τύπου, ο Αλέξης Κούγιας αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Με πρωτοβουλία "Σαμαρειτών", πραγματικών λειτουργών ιατρών του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για τη ζωή συνανθρώπων μας, διεκομίσθη τις τελευταίες ημέρες στο ανωτέρω νοσοκομείο η κα Σ.Π., διότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι διαπίστωσαν ραγδαία επιδείνωση της υγείας της».

»Εν αντιθέσει με αυτούς που δήθεν στο παρελθόν εξέτασαν την κα Σ.Π. (καθώς υπήρχαν τα ίδια συμπτώματα στο ιστορικό της, αλλά δεν έγινε εκτενής έλεγχος από το 2019, παρά την απώλεια της Μαρίας - Ελένης) και δήθεν προσπάθησαν να συνδυάσουν τους απρόοπτους θανάτους των 3 παιδιών της με κάποιο αυτοάνοσο νόσημα και δήθεν την υπέβαλαν σε όλους τους γονιδιακούς ελέγχους, οι ιατροί του Λαϊκού Νοσοκομείου, διενεργώντας ειδικούς γονιδιακούς ελέγχους αλλά και ειδικές εξετάσεις αίματος, τους οποίους ελέγχους και τις οποίες εξετάσεις ήταν υποχρεωμένοι να διενεργήσουν στο παρελθόν όλοι οι ιατροί όλων των νοσοκομείων, όπου εξητάσθη η κα Σ.Π., ανακάλυψαν αφενός ότι πάσχει από το ανίατο, αυτοάνοσο νόσημα του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου, αφετέρου (και αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους θανάτους των 3 παιδιών) ότι έχει μια σπάνια μετάλλαξη ενός ομοζυγωτικού γονιδίου υπεύθυνου για αγγειακές διαταραχές, το οποίο μετά βεβαιότητος μπορεί να οδηγήσει σε συγκοπτικά επεισόδια και θάνατο από ανακοπή καρδίας και κληρονομείται από τους επιγόνους του πάσχοντος.

»Αυτό δεν είναι αυτοάνοσο νόσημα, γιατί, για να μην υποστεί και η κα Σ.Π. συγκοπτικά επεισόδια και ανακοπή καρδιάς, πρέπει να λαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή, την οποίαν θα έπρεπε να λαμβάνουν και τα αείμνηστα παιδιά της, εφόσον είχε ερευνηθεί και διαπιστωθεί μετά από υπεύθυνους ελέγχους σε αυτά εν ζωή ότι πάσχουν από την ίδια σπάνια μετάλλαξη ομοζυγωτικού γονιδίου, όπως και η μητέρα τους, η οποία σήμερα λαμβάνει και προστατευτική αντιαιμοπεταλιακή αγωγή.

»Δυστυχώς, για την κα κατηγορουμένη και τα αείμνηστα παιδιά της, η κα κατηγορημένη δεν υποβλήθηκε σε αυτούς τους ελέγχους, οι οποίοι μάλιστα κοστίζουν και αρκετά χρήματα, γιατί δυστυχώς η κα κατηγορουμένη ήταν μια ανυπεράσπιστη - φτωχή γυναίκα - μητέρα.

»Εάν οι σχετικοί έλεγχοι είχαν γίνει από το 2019, όχι μόνο θα είχε θωρακιστεί η υγεία της μητέρας, αλλά, το κυριότερο, θα είχαν αντιμετωπιστεί σωστά οι νοσηλείες της Μαρίας - Ελένης και της Τζωρτζίνας και θα είχαν προληφθεί οι θάνατοι και των τριών κοριτσιών» αναφέρει η ανακοίνωση του συνηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ο συνήγορός της Ρούλας Πισπιρίγκου αναφέρθηκε και στην νοσηλεία της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο, στο Ρίο, στο Ωνάσειο και στο «Π. & Α. Κυριακού».

Ανέφερε πως «εάν είχε δοθεί η δέουσα ιατρική σημασία, καθώς η πρώτη ενέργεια ενός ιατρού είναι η λήψη σωστού και πλήρους ιστορικού, αλλά από τα έγγραφα του ιατρικού φακέλου δεν προκύπτει λήψη ιστορικού της μητέρας και γενικά των γονέων και του γενεαλογικού τους δένδρου, θα είχε υποβληθεί η Τζωρτζίνα σε έναν πλήρη ανοσολογικό και γονιδιακό έλεγχο, όπου σε συνδυασμό με την κλινική συμπτωματολογία κατά την εισαγωγή της στο Καραμανδάνειο, αλλά και κατά την παραμονή της εκεί, θα είχε αποφευχθεί το επεισόδιο της ανακοπής με την απότοκο υποξική εγκεφαλοπάθεια, ενώ τα συνεχόμενα συγκοπτικά επεισόδια θα αποδίδονταν στο ως άνω γονίδιο και θα υπήρχε έγκαιρη αντιμετώπιση, όπως ορίζουν τα ιατρικά πρωτόκολλα».