Latest News

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Ασθενής ξύπνησε από κώμα και σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε σε νοσηλεύτριες του Ιπποκράτειου


Σοβαρό επεισόδιο έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Τρίτης στο γενικό νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, με ασθενή να επιτίθεται σε μέλη... του προσωπικού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης σε κωματώδη κατάσταση και μετά την κατάλληλη αγωγή επανήλθε, αλλά ήταν εκτός ελέγχου. 

Όπως καταγγέλθηκε, επιτέθηκε λεκτικά σε μέλη του προσωπικού αλλά και χτύπησε δύο νοσηλεύτριες. Στη συνέχεια ανέβηκε πάνω στο φορείο και ούρησε όσους ήταν τριγύρω και επιχειρούσαν να την ηρεμήσουν. 

Στο σημείο εκλήθη η αστυνομία και το περιστατικό έλαβε τέλος. Η γυναίκα εξετάστηκε από εφημερεύοντα ψυχίατρο και ζητήθηκε η μεταφορά της στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, το οποίο εφημέρευε.

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και νοσηλευτής στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, Απόστολος Πλιόκας, επεσήμανε πως μόλις ξύπνησε η ασθενής, εμφάνισε «επιθετική διάθεση». 

«Στην αφύπνιση μία νοσηλεύτρια ήταν πολύ κοντά στο φορείο της και δέχτηκε μια κλωτσιά στην κοιλιά. Προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν την ασθενή και τη μετέφεραν σε διπλανό ιατρείο. Δημιουργήθηκε μια αναστάτωση στον χώρο και η συγκεκριμένη, εκτός από το ότι ήταν επιθετική προς όλους, ξέφυγε της προσοχής τους οπότε άρπαξε μία νοσηλεύτρια από τα μαλλιά και την έριξε κάτω. Ενεπλάκησαν αρκετοί συνάδελφοι για να μπορέσουν να τους απεμπλέξουν γιατί θα μπορούσε να προβεί και σε άλλες ενέργειες. Μετά από προσπάθεια πολλών κατάφεραν να την απομακρύνουν από τη νοσηλεύτρια και να την έχουν υπό περιορισμό» συμπλήρωσε ο ίδιος. 


Οι νοσηλεύτριες, όπως ενημέρωσε, δεν θα κινηθούν νομικά σε βάρος της ασθενούς, που είναι χρήστης ναρκωτικών, αλλά «το νοσοκομείο έκανε ήδη ενέργειες με την αστυνομία και θα ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες. Η υγεία των νοσηλευτριών μετά το συμβάν δεν υπέστη σοβαρή βλάβη αλλά θα μπορούσε να είχε συμβεί. Δηλαδή το ότι δεν συνέβη κάτι σοβαρό νομίζω είναι τυχαίο. Η επίθεση δεν ήταν ελεγχόμενη». 

Οι εργαζόμενοι ζητούν την φύλαξη της εφημέρευσης στο νοσοκομείο από την αστυνομία, έτσι ώστε να μπορεί να επέμβει άμεσα για την αντιμετώπιση κάθε τέτοιου περιστατικού.

«Οι εφημερίες δεν είναι ασφαλή περιβάλλοντα για το προσωπικό. Το προσωπικό θα κάνει τη δουλειά του που είναι να φροντίσουμε για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών μας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που και οι δύο νοσηλεύτριες δεν θα κινηθούν νομικά και έχουν κάθε δικαίωμα και να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση εναντίον οποιουδήποτε βλάπτει ή θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους. Από την άλλη και λόγω νομικών θεμάτων οι άνδρες της εταιρείας security του νοσοκομείου δεν έχουν πλήρη δικαιοδοσία να ακινητοποιήσουν κάποιον ο οποίος θα επιτεθεί στο προσωπικό είτε λεκτικά είτε με σωματική βία. Πρόσφατα είχαμε το παράδειγμα με τον γιατρό στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που προπηλακίστηκε διότι αρνήθηκε να γράψει μία ψεύτικη άδεια σε κάποια που δεν ήθελε να πάει στην εφορευτική επιτροπή. Πολύ συχνά συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Όχι μόνο από ανθρώπους που δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους» σημείωσε στο τοπικό μέσο ο Διευθυντής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, Βασίλης Ντούρος. 

«Σαν σωματείο εργαζομένων θα θέλαμε την ενεργή φύλαξη και ομαλών συνθηκών της εφημέρευσης από την αστυνομία. Από την στιγμή που οι εταιρείες security λόγω νομικών θεμάτων δεν έχουν πλήρη δικαιοδοσία στην καταστολή αυτό τον ρόλο πρέπει να τον αναλάβει καλώς ή κακώς η αστυνομία για να γίνει το περιβάλλον των επειγόντων ασφαλέστερο και για τους πολίτες οι οποίοι καμιά φορά αγανακτούν βλέποντας τον χαμό που δημιουργούν άλλοι συμπολίτες μας αλλά και από το προσωπικό, το οποίο πρέπει να είναι εντάξει για να κάνει τη δουλειά του» προσέθεσε.