Latest News

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Οι 8 πρωτοκλασάτοι υπουργοί που έμειναν εκτός της νέας κυβέρνησης


 Οκτώ υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, με ισχυρό πολιτικό προφίλ και με μακρά θητεία στα υπουργεία που υπηρέτησαν, έμειναν εκτός του νέου... κυβερνητικού σχήματος.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί έκπληξη η μη ανανέωση της θητείας τους, ωστόσο, τον τελικό λόγο τον είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προφανώς έκρινε με διαφορετικά κριτήρια.

Μεγάλη έκπληξη θεωρείται η μη υπουργοποίηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου ο οποίος ήταν επί χρόνια στο υπουργείο Αμυνας. Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός ακολούθησε το σκεπτικό του… Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πρόσφατα δεν έβαλε στην κυβέρνηση ούτε τον υπουργό Εξωτερικών ούτε τον υπουργό Αμυνας της χώρας του, Χουλουσί Ακάρ, με τον οποίο ο Ν. Παναγιωτόπουλος είχε μια καλή σχέση, αν και υπήρξαν και εντάσεις μεταξύ τους.

Εκτός κυβερνητικού σχήματος και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη αλλά και στενός συνεργάτης επί χρόνια του Κ. Μητσοτάκη. Το όνομά του «έπαιζε» μέχρι τέλους για μια θέση στο νέο σχήμα, αλλά τελικά δεν επελέγη και παρά το γεγονός ότι στην εκλογική περιφέρεια που κατέβηκε για πρώτη φορά, το Νότιο τομέα, πήγε εξαιρετικά συγκεντρώνοντας 47.290 ψήφους.

Και ο Στέλιος Πέτσας δεν είναι στην κυβέρνηση αν και βρισκόταν αδιαλείπτως σ’ αυτήν είτε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος είτε ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Πέτσας κατέβηκε στην Ανατολική Αττική όπου πήρε την Τρίτη θέση με 35.735 σταυρούς, πίσω από τη Σοφία Ζαχαράκη και τον Μάκη Βορίδη, με την πρώτη να είναι στο νεοσύστατο υπουργείο για την οικογένεια και τον δεύτερο ως υπουργός Επικρατείας. 

Ο Κώστας Καραμανλής, παρά το γεγονός ότι «σάρωσε» στις Σέρρες δεν είναι στην κυβέρνηση αφού είχε παραιτηθεί μετά την τραγωδία στα Τέμπη και δύσκολα θα μπορούσε να επανέλθει την παρούσα χρονική στιγμή, ακόμη και με άλλο χαρτοφυλάκιο. 

Ούτε ο Θάνος Πλεύρης δέχθηκε το τηλεφώνημα από το Μαξίμου και μένει εκτός κυβέρνησης αν και ήταν στο κομβικό υπουργείο Υγείας. Ενδεχομένως να πλήρωσε την κακή κατάσταση στο ΕΣΥ με τα απανωτά περιστατικά που έδειξαν ότι υπάρχει πρόβλημα στα νοσοκομεία. 

Στα πρωτοκλασάτα ονόματα που έμειναν εκτός και ο μέχρι πρότινος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Ο κ. Γεωργαντάς ήταν παλιότερα υφυπουργός στο Ψηφιακής Πολιτικής, αναβαθμίστηκε στο Αγροτικής Ανάπτυξης και τώρα θα είναι ξανά απλός βουλευτής. 

Ο κ. Γεωργαντάς βγήκε πρώτος στο Κιλκίς με 7.906 ψήφους.

Ο Γιώργος Πλακιωτάκης που ήταν για αρκετό καιρό στο υπουργείο Ναυτιλίας πλέον δεν ήταν στις επιλογές του Κ. Μητσοτάκη, παρ’ ότι στο Λασίθι πήρε πάνω από 12 χιλιάδες σταυρούς. 

Τέλος ο Κώστας Τσιάρας, από τα ισχυρά ονόματα της προηγούμενης κυβέρνησης, ως υπουργός Δικαιοσύνης δεν πήρε κανένα χαρτοφυλάκιο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται την περίοδο αυτή «καυτό» μιας και υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την επιτάχυνση στα Δικαστήρια που αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες εντάσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσει ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός όπως ο Γ. Φλωρίδης, ο οποίος δεν ανήκει στη ΝΔ, με ό,τι αυτό σημαίνει… 

Στα λιγότερο γνωστά ονόματα που έμειναν εκτός Βουλής πρέπει να αναφέρουν την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μ. Γκάγκα, τον Λευτέρη Οικονόμου που οι φήμες λένε ότι μπορεί να αναλάβει διοικητής του Αγίου Όρους, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, όπως και ο Μ. Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Τσακίρης και ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Γιώργος Στύλιος, ο Γ. Αμυράς.

Ξεχωριστή η περίπτωση του Χρήστου Στυλιανίδη, υπουργού Πολιτικής Προστασίας και εκλεγμένου βουλευτή Επικρατείας. Αυτή ήταν έκπληξη καθώς το όνομά του ακουγόταν ακόμη και για το Εξωτερικών. Ενδεχομένως, ο πρωθυπουργός να τον αξιοποιήσει σε έναν μελλοντικό ανασχηματισμό.