Οργή και θλίψη προκαλεί το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, όπου... τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, την ώρα που, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αγνοούμενοι είναι εκατοντάδες καθώς στο μοιραίο σκάφος φέρεται να επέβαιναν 750 μετανάστες.
Τέτοια «δρομολόγια θανάτου», όπως αυτό που ξεκίνησε από το Τομπρούκ της Λιβύης, δεν είναι, σύμφωνα με πηγές με άριστη γνώση των δρομολογίων που επικαλείται η ΕΡΤ, σπάνια.
Τα αλιευτικά σκάφη ξεκινούν από τρία σημεία στις ακτές της Λιβύης, από το Τομπρούκ, τη Μισράτα και τη Σύρτη με προορισμό τους τις ιταλικές ακτές.
Συνήθως, σε τέτοιου είδους αλιευτικά σκάφη στοιβάζουν από 400 έως 750 άτομα. Το σοκαριστικό είναι ότι τους τοποθετούν παντού: στα αμπάρια (όπου συνήθως μπαίνουν τα μικρά παιδιά), ακόμα και κάτω, στην περιοχή όπου βρίσκονται οι μηχανές.
Για να φτάσουν μέχρι τις ιταλικές ακτές τα υπερφορτωμένα σκάφη, χρειάζονται περί τις 3 – 4 ημέρες.
Το κόστος ανά μετανάστη και η «ιδιότυπη ασυλία» των διακινητών της Λιβύης
Οι τιμές για τη μετάβαση, φτάνουν στα 4.000 ευρώ κατ’ άτομο και τα κέρδη αποτιμώνται περί τα 2-3 εκατομμύρια ευρώ ανά δρομολόγιο.
Οι χειριστές των σκαφών συχνά είναι Αιγύπτιοι και συχνά δεν πληρώνονται, αλλά το κίνητρό τους είναι να φτάσουν στην Ιταλία χωρίς να πληρώσουν τους δουλέμπορους.
Το σκάφος που ναυάγησε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου θα έφτανε στην Ιταλία αύριο, είχε γίνει αντιληπτό από τις Αρχές και η πρώτη εκτίμηση ανέφερε ότι σε αυτό επέβαιναν 700 άτομα.
Σημειώνεται ότι αποτελεί κοινό μυστικό για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη Λιβύη με τα δίκτυα διακινητών, διότι ότι απολαμβάνουν -όπως λένε αξιόπιστες πηγές- μία ιδιότυπη ασυλία από τις διωκτικές Αρχές.