Latest News

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Τιτανικός: 500 μέτρα από την πλώρη του ναυαγίου βρέθηκαν τα συντρίμμια του υποβρυχίου - Καταστροφική εσωτερική κατάρρευση του σκάφους η αιτία της τραγωδίας (ΒΙΝΤΕΟ)

 Η αμερικανική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε την προηγούμενη ανακοίνωση της εταιρείας του υποβρυχίου Titan Ocean Gate ότι και οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου χάθηκαν... στον Ατλαντικό.

Την ενημέρωση έκανε ο επικεφαλής της επιχείρησης αναζήτησης της αμερικανικής ακτοφυλακής για το υποβρύχιο αντιναύαρχος Τζον Μάουτζερ, κάνοντας λόγο για «καταστροφική εσωτερική κατάρρευση» του σκάφους. O αντιναύαρχος έκανε την αναφορά αυτή, αφού ρωτήθηκε για τις προοπτικές ανάκτησης των σορών του πληρώματος του Τιτάνα.

«Πρόκειται για ένα απίστευτα αδυσώπητο περιβάλλον εκεί κάτω, και τα συντρίμμια συνάδουν με μια καταστροφική κατάρρευση του σκάφους» ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι επιβάτες πιθανότατα δεν θα βρεθούν ποτέ. Αποσαφήνισε πάντως ότι τα σόναρ δεν κατέγραψαν ηχητικό ίχνος της καταστροφικής κατάρρευσης η οποία πιστεύεται ότι σκότωσε τους επιβάτες του υποβρυχίου. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να ερευνούμε την περιοχή εκεί , αλλά δεν έχω απάντηση για προοπτικές αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε, το ρομποτικό σκάφος από το πλοίο Horizon Arctic ανακάλυψε τον ουραίο κώνο του υποβρυχίου του Titan στον πυθμένα του Ατλαντικού, περίπου 500 μέτρα μακριά από την πλώρη του ναυαγίου του Τιτανικού. Τα συντρίμμια είναι «συνεπή με μια καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης», εξήγησε.

«Μετά από αυτή την εξακρίβωση, ειδοποιήσαμε αμέσως τις οικογένειες εκ μέρους της Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών και ολόκληρης της ενοποιημένης διοίκησης. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες».

«To κύμα υποστήριξης σε αυτή την εξαιρετικά περίπλοκη επιχείρηση έρευνας ήταν ισχυρή και εκτιμήθηκε εξαιρετικά. Είμαστε ευγνώμονες για την ταχεία κινητοποίηση ειδικών στην υποθαλάσσια έρευνα και διάσωση, και ευχαριστούμε όλες τις υπηρεσίες και το προσωπικό για τον ρόλο τους στην ανταπόκριση. Είμαστε επίσης απίστευτα ευγνώμονες για το πλήρες φάσμα της διεθνούς βοήθειας που παρασχέθηκε» είπε ο ανώτερος αξιωματούχος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Θα χρειαστεί χρόνος για να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γεγονότων στην «απίστευτα περίπλοκη» υπόθεση της καταστροφικής κατάρρευσης του υποβρυχίου δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μάουτζερ.Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πότε έγινε η «καταστροφική εσωτερική κατάρρευσε», ξεκαθάρισε ο αντιναύαρχος.

Είπε ότι τα τηλεχειριζόμενα οχήματα που ερευνούν τον πυθμένα είναι «πολύ ικανά» και θα αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες. Ο αντιναύαρχος εκτίμησε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η ακτοφυλακή θα έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη στο υποβρύχιο. Τα πλοία και το ιατρικό προσωπικό θα αποχωρήσουν από την περιοχή της έρευνας τις επόμενες 24 ώρες.


Τιτανικός: «Πιστεύουμε ότι δυστυχώς χάθηκαν όλοι» ανακοίνωσε η OceanGate για το υποβρύχιο που χάθηκε

H εταιρεία OceanGate, στην οποία ανήκει το υποβρύχιο Titan, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πιστεύει ότι οι επιβάτες του υποβρυχίου που κατευθυνόταν στον Τιτανικό «δυστυχώς χάθηκαν».

Η ανακοίνωση της εταιρείας αναλυτικά 

«Τώρα πιστεύουμε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλός μας Στόκτον Ρας, ο Σαχζάντα Νταγούντ και ο γιος του Σουλεμάν Νταγκούντ, ο Χάμις Χάρντινγκ και ο Πολ-Ανρί Ναρζολέ, δυστυχώς έχουν χαθεί.

Αυτοί οι άνδρες ήταν αληθινοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους αυτή την τραγική στιγμή. Λυπούμαστε για την απώλεια της ζωής και τη χαρά που έφεραν σε όλους όσους γνώριζαν.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά θλιβερή στιγμή για τους αφοσιωμένους υπαλλήλους μας που είναι εξουθενωμένοι και θρηνούν βαθιά για αυτήν την απώλεια. Ολόκληρη η οικογένεια της OceanGate είναι βαθιά ευγνώμων για τους αμέτρητους άντρες και γυναίκες από πολλούς οργανισμούς της διεθνούς κοινότητας που επέσπευσαν μεγάλο εύρος πόρων και εργάστηκαν τόσο σκληρά σε αυτήν την αποστολή.

Εκτιμούμε τη δέσμευσή τους να βρουν αυτούς τους πέντε εξερευνητές και τις μέρες και τις νύχτες της ακούραστης εργασίας τους για την υποστήριξη του πληρώματος μας και των οικογενειών τους. Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή στιγμή για ολόκληρη την κοινότητα των εξερευνητών και για καθένα από τα μέλη της οικογένειας όσων χάθηκαν στη θάλασσα. Ζητούμε με σεβασμό να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή αυτών των οικογενειών κατά τη διάρκεια αυτής της πιο οδυνηρής στιγμής».

Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν στις 3:55 μ.μ.(ώρα Ελλάδας) στον πυθμένα του Ατλαντικού, περίπου 500 μέτρα μακριά από την πλώρη του ναυαγίου του Τιτανικού. Την ενημέρωση έκαναν ο επικεφαλής της επιχείρησης αναζήτησης της αμερικανικής ακτοφυλακής για το υποβρύχιο υποναύαρχος Τζον Μάουτζερ, και ο συντονιστής της επιχείρησης πλοίαρχος Τζέιμι Φρέντερικ.

Η Αμερικανική Ακτοφυλακή αναφέρει ότι ένα πεδίο συντριμμιών ανακαλύφθηκε από ένα τηλεχειριζόμενο όχημα κοντά στην περιοχή έρευνας και οι Aρχές «αξιολογούν τις πληροφορίες», ανέφεραν αξιωματούχοι στο Twitter την Πέμπτη. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, δεν είναι σαφές εάν αυτό το πεδίο συντριμμιών συνδέεται με το υποβρύχιο Titan.

Ο David Mearns, ένας εμπειρογνώμονας διάσωσης που γνωρίζει δύο από τους πέντε επιβαίνοντες, έλαβε ένα μήνυμα στο WhatsApp που υποδηλώνει ότι δύο κρίσιμα μέρη του υποβρυχίου έχουν εντοπιστεί, αλλά το κύτος δεν έχει ακόμη βρεθεί. Τα συντρίμμια έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι «πλαίσιο προσγείωσης και πίσω κάλυμμα από το υποβρύχιο».

Ο Mearns ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα αντισυμβατικό υποβρύχιο, αυτό το πίσω κάλυμμα είναι το μυτερό άκρο του και το πλαίσιο προσγείωσης είναι το μικρό πλαίσιο πάνω στο οποίο φαίνεται να κάθεται».

Φωτογραφία με τα τμήματα που εικάζεται ότι βρέθηκαν: 

Ο Γκιγιέρμο Σοχνλάιν, ο άνθρωπος που συνίδρυσε την OceanGate μαζί με τον Στόκτον Ρας, που βρισκόταν στο υποβρύχιο σκάφος Titan, είπε στο BBC News ότι μπορεί να υπήρξε μια «στιγμιαία εσωτερική κατάρρευση» του σκάφους. «Αυτό που ξέρω είναι ανεξάρτητα από το υποβρύχιο, όταν λειτουργείς σε βάθος η πίεση είναι τόσο μεγάλη, σε οποιοδήποτε υποβρύχιο, που αν υπάρξει βλάβη θα ήταν μια στιγμιαία εσωτερική κατάρρευση. Αν αυτό συνέβη, θα είχε συμβεί πριν από τέσσερις ημέρες», εξήγησε.

Ο Σοχνλάιν, ο οποίος αποχώρησε από την εταιρεία OceanGate πριν από 10 χρόνια, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είχε ενεργήσει διαφορετικά υπό τις περιστάσεις. Η εταιρεία Pelagic Research Services επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια που ανακοίνωσε νωρίτερα η αμερικανική ακτοφυλακή εντοπίστηκαν από το δικό της υποβρύχιο ρομποτικό σκάφος. Σε ανακοίνωσή της στο Twitter η εταιρεία αναφέρει: «Η PRS θέλει να εκφράσει την απόλυτη ευγνωμοσύνη μας για την απίστευτη, συντονισμένη αντίδραση διάσωσης όλων όσων συμμετείχαν σε αυτήν την αποστολή έρευνας και διάσωσης. Εστιάζουμε αυτή τη στιγμή στις οικογένειες όσων ήταν στο Titan και στην τραγική τους απώλεια».

Τιτανικός: Αυτοί είναι οι πέντε μοιραίοι επιβάτες του υποβρυχίου Titan – Από 19 έως 77 χρονών

Mεταξύ των επιβατών που ταξίδευαν με το υποβρύχιο συγκαταλέγεται ένας δισεκατομμυριούχος από το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας Γάλλος πιλότος υποβρυχίων και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εξερεύνησης. Συνολικά, 5 άτομα επέβαιναν στο όχημα, την στιγμή που εκείνο έχασε επαφή.

Ο Χάμις Χάρντινγκ 58, ετών, ένας δισεκατομμυριούχος από το Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαιώθηκε ως ένας από τους επιβάτες, από τον θετό του γιό Brian Szasz, ο οποίος έγραψε στο Facebook ότι ο θετός πατέρας του ήταν στις «σκέψεις και τις προσευχές» του.

Σύμφωνα με το Sky News και το BBC στο υποβρύχιο στο πλοίο επέβαιναν επίσης ο 73χρονος Γάλλος πιλότος υποβρυχίων, Πολ Ανρί Ναρζολέ, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Expeditions, Στόκτον Ρας.

Δύο Πακιστανοί, ο Σαχζάντα Νταβούντ και ο γιος του Σουλεμάν, επέβαιναν επίσης στην αποστολή των πέντε ατόμων, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την οικογένεια.

Τιτανικός: Το προφίλ των 5 επιβατών του υποβρυχίου

Χάμις Χάρντινγκ

Τιτανικός

Ο Βρετανός Χάμις Χάρντινγκ, 59χρονος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και εξερευνητής, είναι σύμφωνα με πληροφορίες του BBC ένας εκ των επιβαινόντων στο υποβρύχιο.

Ο Χάρντινγκ έχει σπουδάσει Φυσικές Επιστήμες και Χημική Μηχανική στο Κέμπριτζ και κατέχει άδεια πιλότου. Πέρυσι, ήταν ένας από τους τουρίστες του διαστήματος που συμμετείχαν στην 5η εμπορική πτήση της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος.

Ο Χάρντινγκ είναι κάτοχος ρεκόρ Γκίνες για το ταξίδι του γύρω από τη Γη δια μέσω του Βόρειου και του Νότιου Πόλου.

Είναι, επίσης, πρόεδρος της Action Aviation, μίας διεθνούς εταιρείας που δραστηριοποιείται στη διαχείριση εμπορικών πτήσεων και έχει την έδρα της στο Ντουμπάι.

Όπως αναφέρει το BBC, ο δισεκατομμυριούχος είχε ανακοινώσει ότι θα συμμετέχει στην ομάδα για την εξερεύνηση του ναυαγίου του Τιτανικού πέρυσι τον Ιούνιο.

Πολ Ανρί Ναρζολέ

Τιτανικός

Επιβάτης στο υποβρύχιο είναι και ο Γάλλος Πολ Ανρί Ναρζολέ, πρώην διοικητής στο γαλλικό Ναυτικό, δύτης ανοιχτής θάλασσας και πλοηγός υποβρύχιων. Ως διευθυντής υποβρύχιας έρευνας για το E/M Group και RMS Titanic, θεωρείται πως είναι πιθανό να ήταν στο πηδάλιο του υποβρυχίου.

Στόκτον Ρας

Τιτανικός

Σύμφωνα με αναφορές, ο Στόκτον Ρας, στο υποβρύχιο επιβαίνει και ο Στόκτον Ρας, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Expeditions, της εταιρείας, δηλαδή, που οργάνωσε την αποστολή στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Σαχζάντα Νταβούντ

Τιτανικός
Ο Σαχζάντα Νταβούντ με την σύζυγό του, Κριστίνα

Ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του Πακιστάν και ο έφηβος γιος του είναι μεταξύ των πέντε ανθρώπων που αγνοούνται στο υποβρύχιο.

Ο Σαχζάντα Νταβούντ, 48 ετών, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της φιλανθρωπικής οργάνωσης Prince’s Trust με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, και ο γιος του Σουλεϊμάν 19 ετών, επέβαιναν στο μικροσκοπικό υποβρύχιο σκάφος με τους τουρίστες που πληρώνουν για να δουν το διάσημο ναυάγιο όταν έχασαν το σήμα στα σκοτεινά βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού, στα ανοικτά της Νέας Γης του Καναδά.

Συντετριμμένη η οικογένειά τους, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Σαχζάντα, Κριστίνα και της κόρης του Αλίνα, αναμένουν με αγωνία νέα από τους αγαπημένους τους. «Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την ανησυχία που δείχνουν οι συνάδελφοι και οι φίλοι μας και θα θέλαμε να ζητήσουμε από όλους να προσευχηθούν για την ασφάλειά τους», ανέφερε η οικογένεια σε δήλωση.

Η οικογένεια Νταβούντ είναι από τις πλουσιότερες στο Πακιστάν, αλλά έχει ισχυρούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Σαχζάντα πιστεύεται ότι ζει σε μια έπαυλη στο Surrey με την Κριστίν η οποία εργάζεται ως life coach και τα δύο παιδιά τους.

Ο αγνοούμενος μεγιστάνας είναι ο αντιπρόεδρος της Engro Corporation, η οποία παράγει λιπάσματα, τρόφιμα και ενέργεια, καθώς και της Dawood Hercules Corporation, η οποία παράγει χημικά. Γεννήθηκε στο Πακιστάν αλλά μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ.

Σουλεϊμάν Νταβούντ

Τιτανικός

Ο γιος του Σαχζάντα Νταβούντ, Σουλεϊμάν Νταβούντ, είναι ένα νέο παιδί ηλικίας 19 χρονών που σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο Strathclyde στη Γλασκώβη.

Το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι είναι «βαθιά ανήσυχο» για τον Σουλεϊμάν, τον πατέρα του και τα άλλα μέλη του πληρώματος.

Σε ανακοίνωσή του, το ίδρυμα ανέφερε: «Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειές τους και τους αγαπημένους τους και συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Τιτανικός: Το τελευταίο γνωστό βίντεο από την κάθοδο του υποβρυχίου – Ο χαμογελαστός Γάλλος επιβάτης

Καθώς τα περιθώρια για την επιβίωση του πληρώματος του υποβρυχίου Titan έχουν στενέψει δραματικά, μία βιντεογράφος που εργάζεται στο «μητρικό» πλοίο του υποβρυχίου, Polar Prince, έδωσε στη δημοσιότητα το τελευταίο γνωστό βίντεο του βαθυσκάφους.

Η 22χρονη Άμπι Τζάκσον ανέβασε στο TikTok το τελευταίο βίντεο που μπόρεσε να βγάλει τους 5 επιβάτες, προτού εξαφανιστούν μαζί με το Titan στα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού. Το βίντεο έχει ήδη πάνω από 20 εκατομμύρια προβολές.

«Είναι θρύλος» γράφει η 22χρονη, ενώ στα πλάνα σε άλλο βίντεο φαίνεται ο αγνοούμενος Πολ Ανρί Ναρζολέ, ο οποίος έχει ονομαστεί «Mr Titanic» επειδή επισκέφτηκε τα συντρίμμια 37 φορές. Ο 77χρονος φαίνεται να κάθεται στο πλάι μιας φουσκωτής βάρκας, από την οποία χαιρετάει τον φακό χαμογελώντας.

Η Τζάκσον μοιράστηκε από τότε τις σκέψεις της για το χαμένο υποβρύχιο στο Instagram, όπου ευχαρίστησε τους χρήστες που εξέφραζαν ανησυχία για τους χαμένους επιβάτες και τους παρακίνησε να προσευχηθούν για τη διάσωσή τους.

Τιτανικός: Τι ήταν οι κτύποι που ακούγονταν ανά μισάωρο

Καθώς οι έρευνες για το αγνοούμενο υποβρύχιο Titan συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι το οξυγόνο έχει μάλλον τελειώσει και οι πιθανότητες επιβίωσης των επιβατών είναι πολύ μικρές, το αμερικανικό Ναυτικό ανέλυσε το τι ήταν οι «κτύποι» που ακούγονταν χθες ανά μισή ώρα.

Σύμφωνα με μία πρώτη ανάλυση που διεκπεραίωσε το Ναυτικό, οι ήχοι, που πολλοί ήλπιζαν ότι θα προέρχονταν από τους επιβάτες, τελικά είναι απλά ήχοι «περιβάλλοντος» – δηλαδή μάλλον προέρχονται από τον ωκεανό, και όχι από το υποβρύχιο.

Ο υποναύαρχος της αμερικανικής ακτοφυλακής, John Mauger, είπε ότι οι αξιωματούχοι συνεχίζουν την ανάλυσή τους, αλλά η αμερικανική ακτοφυλακή δεν περιμένει μια πλήρη έκθεση για να αναλάβει δράση.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει να αναζητά όλες τις «διαθέσιμες πληροφορίες» σχετικά με τους υποβρύχιους ήχους που έχουν εντοπιστεί, είπε.

«Αυτό που είναι σημαντικό για μένα… είναι ότι συνεχίσαμε την αναζήτηση στις περιοχές όπου ανιχνεύθηκε θόρυβος με τα ρομπότ που έχουμε,  από την πρώτη στιγμή της ανίχνευσης, επομένως δεν περιμένουμε την πλήρη ανάλυση για να αναλάβουμε δράση».

Ο υποναύαρχος είπε ότι οι διασωστικές και ερευνητικές ομάδες αξιοποιούν «στο μέγιστο» τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και η συζήτηση για το πότε θα τερματιστεί η προσπάθεια αναζήτησης δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

«Θα μιλήσουμε με τις οικογένειες και θα τους ενημερώσουμε για το πού βρισκόμαστε στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και πώς θα συνεχίσουμε. Αυτή η απόφαση θα ληφθεί μετά από ενδελεχή διαβούλευση με τις οικογένειες», υπογράμμισε.