Με βάση την πρωτόδικη απόφαση επιδικάζεται συνολικά το ποσό των 310.000 ευρώ στους συγγενείς του θύματος, δηλαδή σε παιδιά, εγγόνια και δισέγγονη της γυναίκας που πνίγηκε όπως και τόσοι άλλοι συνάνθρωποι μας την ημέρα εκείνη.
Η απόφαση αυτή του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας είναι κομβική και πολύ σημαντική διότι πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που αφορά θύμα, που πνίγηκε στη θάλασσα στην προσπάθειά του να σωθεί από τον όλεθρο της φωτιάς. Επίσης, η συγκεκριμένη απόφαση επιρρίπτει ευθύνες, όχι μόνο στο Πυροσβεστικό Σώμα και στην Πολιτική Προστασία, όπως οι προηγούμενες, αλλά, σύμφωνα με την απόφαση, και στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Μαραθώνα για σημαντικές παραλείψεις τους, που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα,όπως επισημαίνουν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των συγγενών του θύματος Κωνσταντίνος Φουσσας και Δημήτρης Σκύδρας,οι οποίοι παρίστανται και στην ποινική δίκη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη
Σε ότι αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης κατάθεσε ένας ακόμα αξιωματικός που υπερτερούσε την κρίσιμη ημέρα στο εθνικό κέντρο επιχειρήσεων. Ο Μιχάλης Αυγουλέας επιβεβαίωσε στο δικαστήριο ότι την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς εκεί που χτυπούσε – όπως χαρακτηριστικά είπε- η καρδιά του κράτους, δεν γνώριζαν ούτε για τους νεκρούς στο Ματι, ούτε για τους πνιγμένους στη θάλασσα που είχαν φτάσει εκεί με την ελπίδα να σωθούν.
Και αυτός ο μάρτυρας είπε ότι ενημερώθηκαν για την κατάσταση μετά το σήμα που έφτασε από τη Δανία. «Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Κάποιος από αυτούς πάτησε το 112 στο κινητό του, ενημερώθηκε το δανέζικο δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από τον αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα» είπε ο μάρτυρας επιβεβαιώνοντας την κατάθεση του διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Σταύρου Μπάνου.