Latest News

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Η Γαλλία «φλέγεται» - Δεύτερη νύχτα οργής για την δολοφονία 17χρονου (ΒΙΝΤΕΟ)

 Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν τα επεισόδια στην Γαλλία, καθώς και οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία μετά το θάνατο ενός 17χρονου διανομέα... από πυροβολισμούς.

Επεισόδια σημειώθηκαν και χθες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γαλλία, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «ασυγχώρητο» το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς κατά του ανήλικου. Ήταν η δεύτερη νύχτα βίαιων επεισοδίων στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, παρόλο που η κυβέρνηση αύξησε την παρουσία της αστυνομίας στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις την Τετάρτη, αφού η δολοφονία προκάλεσε μια σειρά διάσπαρτων επεισοδίων.

Εικόνες από πολλά σημεία στο παριζιάνικο προάστιο με φωτιές και διαδηλωτές να πετούν αντικείμενα, αλλά και πυροτεχνήματα κατά της αστυνομίας έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. Πάνω από δέκα οχήματα της αστυνομίας και κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν, ενώ σε πολλά σημεία στήθηκαν οδοφράγματα. Στην πρόσοψη ακινήτου γράφτηκαν με σπρέι οι φράσεις «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ» και «Η αστυνομία δολοφονεί».

Δακρυγόνα, πέτρες, πλάκες από πεζοδρόμια, επιθέσεις σε ΑΤΜ και βανδαλισμοί συμπλήρωσαν την εικόνα. 

Σε περίπου είκοσι κοινότητες στην περιφέρεια Σεν-Σαιν-Ντενί, νομού στο βορειοανατολικό τομέα της μητροπολιτικής περιφέρεια του Παρισιού, σημειώθηκαν επεισόδια, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία.

Η αστυνομία έκανε λόγο για 77 προσαγωγές ως τις 02:00 [03:00 ώρα Ελλάδας].

Στην Εσόν, νότια της πρωτεύουσας, ομάδα διαδηλωτών πυρπόλησε άδειο λεωφορείο στις 21:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με την πηγή του AFP στην αστυνομία. Επεισόδια ξέσπασαν επίσης σε τομέα της Τουλούζης (νοτιοδυτικά). Στήλες πυκνού μαύρου καπνού υψώνονταν από την περιοχή, από φλεγόμενο φορτηγάκι, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου. Εντάσεις αναφέρθηκαν και στις τέσσερις γωνιές της χώρας, ιδίως στη Λιόν (ανατολικά), όπου δυνάμεις επιβολής της τάξης έγιναν στόχος βροχής πυροτεχνημάτων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως στη Σαιν Ετιέν (ανατολικά), στη Λίλ (βόρεια) και στη Ρεν (βορειοδυτικά), τα επεισόδια ξέσπασαν στο περιθώριο συγκεντρώσεων υποστήριξης σε οικολογικό κίνημα που διέλυσε πρόσφατα η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Αντιδράσεις από πολλές πλευρές στη Γαλλία 

Ο θάνατος του 17χρονου Ναέλ κατά τη διάρκεια ελέγχου κυκλοφορίας την Τρίτη στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού προκάλεσε πανεθνική ανησυχία και διαδεδομένα μηνύματα αγανάκτησης και συλλυπητηρίων. Ο αστέρας του γαλλικού ποδοσφαίρου Κιλιάν Εμπαπέ έγραψε στο Twitter: «Πονάω για τη Γαλλία μου». 

«Εύχομαι μια δικαιοσύνη αντάξια του ονόματος να τιμήσει τη μνήμη αυτού του παιδιού», σχολίασε από την πλευρά του μέσω Twitter ο Γάλλος ηθοποιός Ομάρ Σι.

Το γνωστό γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo δημοσίευσε ένα καυστικό σκίτσο συνοδευόμενο από ένα δεικτικό σχόλιο: «Οι εξεταστές των 17χρονων οδηγών γίνονται όλο και πιο αυστηροί»

Το επώνυμο του Ναέλ δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από τις αρχές ή από την οικογένειά του. Η μητέρα του Ναέλ κάλεσε σε σιωπηλή πορεία σήμερα προς τιμήν του στην πλατεία όπου σκοτώθηκε, ενώ Γάλλοι ακτιβιστές ανανέωσαν τις εκκλήσεις για την αντιμετώπιση αυτού που θεωρούν συστηματική αστυνομική κακοποίηση.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταδίκασαν τη δολοφονία και προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από τις ενέργειες του αστυνομικού. «Τίποτα δεν δικαιολογεί τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στους δημοσιογράφους στη Μασσαλία, χαρακτηρίζοντας αυτό που συνέβη «ανεξήγητο και ασυγχώρητο».

Βουλευτές και μέλη της γαλλικής κυβέρνησης τήρησαν χθες νωρίς το απόγευμα ενός λεπτού σιγή στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον έφηβο.

Πώς συνέβη το περιστατικό με τον θάνατο του 17χρονου 

Αρχικά, πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία ανέφεραν πως αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε δυο μοτοσικλετιστές της και ο ένας πυροβόλησε.

Όμως βίντεο που κυκλοφόρησε κατόπιν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης –το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα μέσα ενημέρωσης επαλήθευσαν πως είναι αυθεντικό– εικονίζει τον έναν από τους δύο αστυνομικούς να σημαδεύει τον οδηγό με πιστόλι, κατόπιν να τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής όταν προσπαθεί να επιταχύνει, να φύγει. Στο βίντεο ακούγεται η φράση «θα φας σφαίρα στο κεφάλι», χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιος τη λέει. Το όχημα σταματά την πορεία του μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα, σ’ έναν στύλο. Το θύμα, ο Ναέλ, 17 ετών, υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη στον θώρακα.

Αυτές οι «σοκαριστικές εικόνες» δείχνουν αστυνομική «επέμβαση που προφανώς δεν συμμορφώνεται προς τους κανόνες εμπλοκής των δυνάμεων επιβολής της τάξης», έκρινε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, ενώ ο πρόεδρος Μακρόν, όπως προαναφέρθηκε, καταδίκασε την «ανεξήγητη» και «ασυγχώρητη» πράξη του αστυνομικού.

Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της αστυνομίας στηλίτευσε τις δηλώσεις των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, επιμένοντας στο «τεκμήριο της αθωότητας». Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε την κινητοποίηση το βράδυ 2.000 αστυνομικών στο Παρίσι και στα περίχωρά του, 800 επιπλέον σε σύγκριση με την προηγουμένη.

Ο 38χρονος αστυνομικός που κατηγορείται πως έριξε τη μοιραία σφαίρα, ανακρίνεται από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της γαλλικής αστυνομίας (IGPN), στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η προφυλάκισή του αποφασίστηκε να παραταθεί, ενημέρωσε χθες η εισαγγελία της Ναντέρ.

Η τραγωδία πυροδότησε αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο.

Αντιπρόσωποι του Εθνικού Συναγερμού της Μαρί Λεπέν (Rassemblement National) έκαναν λόγο για «τραγωδία», πάντως ζήτησαν να γίνει σεβαστή «η έρευνα» και το «τεκμήριο της αθωότητας».

Στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, ο ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν τόνισε «Φτάνει!», κρίνοντας πως η αστυνομία «δυσφημεί» την εξουσία του κράτους και πρέπει «να αναμορφωθεί εκ θεμελίων» και «να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι». «Η ποινή του θανάτου δεν υπάρχει πια στη Γαλλία. Ουδείς αστυνομικός έχει δικαίωμα να σκοτώνει, εκτός αν βρίσκεται σε νόμιμη άμυνα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (La France Insoumise, LFI).