Η ιατροδικαστική έρευνα ωστόσο επικεντρωμένη στα τροχαία δυστυχήματα την τελευταία διετία αποκάλυψε ραγδαία αύξηση της χρήσης κοκαΐνης, σύμφωνα με την ιατροδικαστή Αγγελική Ζαγγελίδου, επισημαίνοντας πως «η αύξηση της χρήσης κοκαΐνης, επήλθε μετά τον εγκλεισμό που προκάλεσε η πανδημία της Covid 19.
Μείωση θανάτων από ναρκωτικά το 2022
Ειδικά για τον αριθμό των θανάτων από ναρκωτικές ουσίες, τα τρία τελευταία έτη φέρεται να εμφανίζει σχετική σταθερότητα καθώς, σύμφωνα με την κ. Ζαγγελίδου, το 2020 στο νομό Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκαν από τοξικολογικές εξετάσεις, 90 θάνατοι από ναρκωτικές ουσίες ενώ το 2021 ήταν 100 και το 2022 ήταν 60.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΚΑΝΑ και με βάση τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ, 2022), ο εκτιμώμενος αριθμός των ατόμων που κάνει χρήση οπιοειδών, είναι χαμηλότερος συγκριτικά με τον αριθμό των ατόμων που έκαναν χρήση παλαιότερα. Παρόλα αυτά τα οπιοειδή εξακολουθούν να αποτελούν την επικρατέστερη ουσία χρήσης στην χώρα μας.
Οι ειδικοί του ΟΚΑΝΑ έχουν παρατηρήσει αντίστοιχα τη μείωση της χρήσης της ηρωίνης και άλλων οποιοειδών και την αύξηση της χρήσης διεγερτικών ουσιών όπως αυτών της κοκαΐνης και της μεθαμφεταμίνης. Η χρήση κακής ποιότητας κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης ή shisha, όπως αποκαλούν την ουσία οι ίδιοι οι χρήστες, αποτελεί μία νέα ανερχόμενη ουσία που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται κυρίως στην Αθήνα και λιγότερο στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την κ.Ζαγγελίδου, από την αρχή και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που πέρασε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, σημειώθηκε «μία ήπια» χρήση και μείωση των θανάτων από ναρκωτικά, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, ενώ μία μείωση της τάξεως 10%-15%, παρατηρήθηκε και κατά τη διάρκεια του διετούς εγκλεισμού του πληθυσμού λόγω των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν για τη μείωση της διασποράς της Covid-19, γεγονός όμως που φέρεται να ανατρέπεται το τελευταίο έτος. Την τελευταία πενταετία, καταγράφεται από τις αρχές μία σταθερότητα και στους αιφνίδιους θανάτους από την χρήση ναρκωτικών.
Μείωση της σύριγγας – αύξηση των εισπνεόμενων παραισθησιογόνων και των χαπιών
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, το 2019 καταγράφηκαν 17 αιφνίδιοι θάνατοι προερχόμενοι από χρήση ναρκωτικών ουσιών, την επόμενη χρονιά 13, το 2021 επίσης 13, το 2022 επίσης 13 ενώ φέτος και μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί πέντε περιπτώσεις θανάτων από ναρκωτικά.
Το 2019 είχαν καταγραφεί 24 περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου από χρήσης ναρκωτικών, ενώ το 2017 μόλις 13. Στόχος της Αστυνομίας παραμένει σε πρωτεύοντα ρόλο η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών , η οποία παρουσιάζει μία ανησυχητική αύξηση κυρίως σε νεαρές ηλικίες, εντούτοις αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι η μείωση της χρήσης σύριγγας και η αύξηση της πρακτικής εισπνοής και των παραισθησιογόνων ναρκωτικών σε χάπια.