Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σήμερα στις ενδοσχολικές εξετάσεις στα λύκεια προήλθαν από «επίθεση» στην τράπεζα θεμάτων λέει το υπουργείο, ενώ επιπλέον μετατράπηκαν και σε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει και των...δεύτερων εκλογών 2023.
Για τα σημερινά προβλήματα στις ενδοσχολικές εξετάσεις το υπουργείο Παιδείας αναφέρει συγκεκριμένα:
- Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών Λυκείου αντιμετωπίστηκε άμεσα, χάρη στις ενέργειες των υπουργείων, σε περισσότερα από 9 στα 10 σχολεία.
- Δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα για τους μαθητές που δεν ολοκλήρωσαν σήμερα τις εξετάσεις τους: Θα εξεταστούν αύριο κανονικά. Θα σταλεί σχετική εγκύκλιος στα σχολεία.
- Η υπόθεση αφορά αποκλειστικά τις εσωτερικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Λυκείων. Δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με τις πανελλαδικές εξετάσεις – που έχουν διακριτό σύστημα μετάδοσης θεμάτων.
Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).
«Με απλά λόγια, έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του», τονίζεται.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας αναφέρει πως κοινές ενέργειες του ΙΕΠ και του ΕΔΥΤΕ η επίθεση απομονώθηκε στις 9:20 και επανήλθε η εγχώρια συνδεσιμότητα και η πρόσβαση των χρηστών. Οι κακόβουλες επιθέσεις επέμειναν και συνεχίστηκαν και μετά τις 9.20, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, τονίζεται ακόμη.
«Το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο ΔΕΝ μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις», προσθέτει η ανακοίνωση.
Ενδοσχολικές εξετάσεις: Πότε θα εξεταστούν οι μαθητές
Όσον αφορά στους μαθητές της τρίτης λυκείου που δεν εξετάστηκαν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζεται:
- Για τους μαθητές Α’ και Β’ λυκείου, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.
-Οι μαθητές της Γ’ τάξης των γενικών λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματα θα βγουν μεθαύριο Τετάρτη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη σχετική εγκύκλιο.
-Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα (αφορά λίγες εκατοντάδες άτομα), επίσης θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματά θα βγουν το βράδι της ίδιας μέρας.
Κριτική από Τσαπανίδου για ενδοσχολικές εξετάσεις: Ψηφιακοί ερασιτεχνισμοί
Τα πρωινά προβλήματα προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεκάδες χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες έμειναν για ώρες να περιμένουν μέσα στις τάξεις τους, εξαιτίας της κατάρρευσης της τράπεζας θεμάτων», ανέφερε σε σημερινή της δήλωση η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου.
Όπως αναφέρει η Πόπη Τσαπανίδου «η αγωνία και η αγανάκτηση μαθητών, καθηγητών και γονιών είναι απολύτως εύλογη. Μαζί με το άγχος της εξέτασης ήρθαν αντιμέτωποι και με μια ακόμη κατάρρευση του περίφημου επιτελικού κράτους της ΝΔ».
«Μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις έπονται οι πανελλαδικές. Τα ίδια θα χουμε και τότε; Στο μέλλον των παιδιών μας δε χωρούν ψηφιακοί ερασιτεχνισμοί», κατέληξε.
ΟΛΜΕ για ενδοσχολικές εξετάσεις: Βασανίζει καθηγητές και μαθητές
Θέση για την κατάρρευση της πλατφόρμας της τράπεζας θεμάτων κατά τις ενδοσχολικές εξετάσεις έλαβε και η ΟΛΜΕ.
«Σήμερα το πρωί κατέρρευσε η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων, με αποτέλεσμα τα σχολεία όλης της Ελλάδας να αδυνατούν να βγάλουν θέματα. Εν τω μεταξύ, για να γίνει η κλήρωση των θεμάτων από την Τράπεζα, οι καθηγητές αναγκάζονται να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7:00 το πρωί. Είναι, δε, τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί», αναφέρει η Ομοσπονδία λειτουργών μέσης εκπαίδευσης.
«Αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα σε ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες», προσθέτει. Η ΟΛΜΕ επιμένει να ζητά την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, «που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική εντατικοποίηση την μαθησιακή διαδικασία και σε αύξηση του άγχους των μαθητών».