Latest News

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

ΕΡΓΑ και ΗΜΕΡΕΣ της ΝΔ για τα «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ»

 
ΕΡΓΑ και ΗΜΕΡΕΣ της ΝΔ για τα «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ» και τον ΑΓΟΡΑΣΤΗ τους κο Γ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

 1./   Πίσω από την επικοινωνία περί  «οικονομικής ανάπτυξης»  της κυβέρνησης κρύβεται η πραγματικότητα.

     Όπως με πληροφόρησαν εργαζόμενοι  των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ο γνωστός εφοπλιστής κος Γ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ αγόρασε:

      (α)  Από την «Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ» (ΕΤΑΔ) 353 στρέμματα από την συνολική επιφάνεια των Ναυπηγείων αντί τιμήματος 35.000.000 ευρώ.

       (β)  Επίσης την 1/3/2023 αγόρασε από τον ειδικό Εκκαθαριστή - Διαχειριστή τα υπόλοιπα 353 στρέμματα αντί τιμήματος 25.300.000 ευρώ.

2./   Στο τμήμα που ο κ. Γ. Προκοπίου αγόρασε από τον Ειδικό διαχειριστή περιλαμβάνονται τα υπόστεγα όπου επισκευάζονται ή συντηρούνται ή κατασκευάζονται τα ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ τύπου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» ή άλλου τύπου πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και ο χώρος αυτός είχε παραχωρηθεί από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων και το Π.Ν. πλήρωνε τους εργαζόμενους.   

   Αντιθέτως  ο κ. Γ. Προκοπίου νοίκιασε  τα υπόστεγα καθώς και τον πέριξ χώρο στο Π.Ν. αντί μισθώματος (ενοικίου) 1.200.000  το μήνα ή 14.400.000  το χρόνο.

3./   Το ενοίκιο των 1.200.000  το μήνα, επειδή αφορά την εθνική άμυνα, δεν αναρτάται στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ  αλλά ψιθυρίζεται και ήδη σχολιάζεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

   Η Κυβέρνηση της ΝΔ, επειδή πρόκειται για δημόσιο χρήμα,  είναι υποχρεωμένη  ή  να απορρίψει ή να επιβεβαιώσει ή να   διορθώσει  το ύψος του ενοικίου.  

 4./   Η Ν.Δ. έδωσε συμβατικά την δυνατότητα στον κ.  Γ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ πολλαπλών χρήσεων στο χώρο των ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ (βλπ Ν4949/Ιούνιος 2022), όπως  ενδεικτικά  την εγκατάσταση  Μονάδας αεροποίησης-υγροποίησης ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ-LNG, επίσης μονάδας κατασκευής φωτοβολταϊκών, και άλλες χρήσεις και ήδη ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει προβεί σε διαμαρτυρίες για το LNG.

5./     Οι 700 περίπου εργαζόμενοι που αμείβοντο επί χρόνια με ποσοστά κατώτερα του πραγματικού  μισθού τους απολύθηκαν έναντι αποζημίωσης της τάξης των 110 εκατ. Ευρώ από τον Κρατικό προϋπολογισμό του Ελληνικού Δημοσίου.

·        Οι εργαζόμενοι μετά από εκβιασμούς της Κυβέρνησης της ΝΔ που έπρεπε να παραδώσει πριν τις εκλογές τα «Ναυπηγεία ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ» στον κ. Γ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ «καθαρά» από απαιτήσεις εργαζομένων , τους πίεσε και με σκυμμένο το κεφάλι δέχθηκαν να λάβουν 110 εκατ. Ευρώ αντί των αληθών απαιτήσεων των 190 εκατ. Ευρώ.

6./    Ο κ. Γ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ προέβη σε επιλογή  200-250 εργαζομένων  που θα αμείβονται από αυτόν και οι υπόλοιποι 400 περίπου εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να υπογράψουν ατομικές δίμηνες συμβάσεις και να αμείβονται χωρίς να παρέχουν την εργασία τους υπαγόμενοι δήθεν στον Ναύσταθμο ή στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

7./    Οι ατομικές δίμηνες συμβάσεις των 400 εργαζομένων λήγουν στις 30-6-2023 και ουδείς γνωρίζει την τύχη τους αφού εξαρτώνται από την θέληση της Κυβέρνησης που θα εκλεγεί.

8./   Το «know how” (τεχνογνωσία) των εργαζομένων στον Σκαραμαγκά πρέπει να αξιολογηθεί από την επόμενη Κυβέρνηση ως «εθνικό κεφάλαιο»  ιδρύοντας και σχολές όχι μόνο για την άμυνα της χώρας αλλά και την Ναυπηγοεπισκευαστική  Βιομηχανία της που μπορεί να αποτελέσει πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης.

                                                                                             

Ιωάννης Καρδαράς

Δικηγόρος στον ΑΠ

Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Αττικής