Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, αποφυλακίζεται με βραχιολάκι, μετά από περισσότερους από τέσσερις μήνες στις φυλακές Χάρεν του Βελγίου εξαιτίας του σκανδάλου QatarGate... όπως ενημέρωσε ο δικηγόρος της.
«Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι η κ. Εύα Καϊλή μπορεί να πάει σπίτι της υπό ηλεκτρονική επιτήρηση μετά από απόφαση του κ. Κλεζ. Δεν θα κάνω περισσότερα σχόλια, πέρα από το γεγονός ότι είναι μια λογική απόφαση, που πήρε πάρα πολύ καιρό για να ληφθεί», δήλωσε ο Βέλγος δικηγόρος της, Σβεν Μαρί.
Δήλωση για την απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης έκανε και ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Η Εύα Καϊλή βγαίνει από τη φυλακή με ψηλά το κεφάλι και με αξιοπρέπεια, δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα αγωνιστεί για την αθωότητά της μέχρι τέλους»., επισήμανε.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.
Η απόφαση προκάλεσε έκπληξη, καθώς ανακοινώθηκε μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη εμφάνισή της ενώπιον δικαστή. Σημειώνεται, ότι η απόφαση για την αποφυλάκιση με επιτήρηση θα επανεξετάζεται κάθε μήνα για το πρώτο διάστημα και αργότερα ανά δίμηνο, έως τη δίκη.
Σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ο κ. Δημητρακόπουλος έκανε επίσης γνωστό ότι η Εύα Καϊλή θα μένει σε άλλο σπίτι, ξεχωριστά από τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
Η απόφαση:
Ο ανακριτής Κλεζ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Open, θα ζητήσει την αποφυλάκιση της Καϊλή χωρίς ηλεκτρονικό βραχιολάκι και χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Ωστόσο, αυτό θα κληθεί να το αποφασίσει το βελγικό δικαστήριο την Πέμπτη.
Η ευρωβουλευτής, η μόνη που παρέμενε προφυλακισμένη για το Qatargate μετά την αποφυλάκιση, χθες, του Μαρκ Ταραμπέλα, συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου και αμέσως άρθηκε η βουλευτική ασυλία της, διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ, ενώ παύθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου. Η 44χρονη ευρωβουλευτής κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και μεταφέρθηκε στη φυλακή Χάρεν.
Την Τρίτη, ο Βέλγος δικηγόρος της, Σβεν Μαρί, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία που να δικαιολογούν τη συνέχιση της φυλάκισης της Καϊλή και επιτέθηκε στην εισαγγελία που την κρατάει πίσω από τα κάγκελα ως «τρόπαιο».
«Η κυρία Καϊλή επιδεικνύεται ως σύμβολο για να πει: “Ακόμη και αν κατέχεις υψηλό αξίωμα, θα παραμείνεις στη φυλακή”. Και αυτό γίνεται ειδικά για να πει στους άλλους νομοθέτες: “Μην διαπράττετε διαφθορά γιατί θα πάτε στη φυλακή για μεγάλο χρονικό διάστημα”», δήλωσε ο Μαρί στο euronews.