Latest News

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Qatargate: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναθεώρησε τους κανόνες για το lobbying πρώην μελών του

 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε χθες να απαγορεύσει σε πρώην ευρωβουλευτές να ασκούν δραστηριότητες lobbying για διάστημα έξι μηνών μετά το τέλος της θητείας τους, στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς του Qatargate...

«Μετά την έγκριση από τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του κοινοβουλίου του σχεδίου μεταρρύθμισης που πρότεινε η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα, το προεδρείο υιοθέτησε την πρώτη εφαρμοστική απόφαση αναθεωρώντας τους εφαρμοστέους κανόνες για τους πρώην βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρει το δελτίο του θεσμού μετά το σκάνδαλο Qataragate.

Η απόφαση τίθεται σε εφαρμογή την 1η Μαΐου και ουσιαστικά τροποποιεί τους ισχύοντες κανόνες, που είχαν θεσπιστεί το 1999, για τα προνόμια που παρέχονται σε πρώην ευρωβουλευτές, μετά το σκάνδαλο Qatargate, που ξέσπασε τον Δεκέμβριο.

Στην υπόθεση Qatargate ενεπλάκησαν ευρωβουλευτές, καθώς και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, που φέρεται ως ο «εγκέφαλος» του σκανδάλου Qatargate ωστόσο έχει ομολογήσει πως ήταν ανάμεσα «στους ηγέτες εγκληματικής οργάνωσης» συνδεόμενης «με το Κατάρ και το Μαρόκο».

«Μετά την περίοδο των έξι μηνών, αν πρώην βουλευτές αποφασίζουν να διεξαγάγουν δραστηριότητες lobbying ή εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα απαιτείται να εγγράφονται στο Μητρώο Διαφάνειας. Συνεπώς, δεν θα ωφελούνται από τα δικαιώματα πρόσβασης και τις εγκαταστάσεις που τους προσφέρονταν επειδή ήταν πρώην μέλη», τονίζει το προεδρείο στην ανακοίνωσή του.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διευκρινίζει ακόμη πως θα εξεταστούν περαιτέρω μέτρα τις επόμενες εβδομάδες, ιδίως για τη «συμμετοχή εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων σε εκδηλώσεις που οργανώνονται από το κοινοβούλιο», ενώ «παράλληλα, συνεχίζεται η εφαρμογή αριθμού μέτρων που προϋποθέτουν αλλαγές στον Κανονισμό» του.