Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει το «ΕΛΕΓΧΟΣLive», που θα δίνει στους ελεγκτές της ΑΑΔΕ άμεση πρόσβαση στα φορολογικά δεδομένα του ελεγχόμενου... επαγγελματία ή επιχείρησης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι φορο-ελεγκτές θα διενεργούν με tablet επιτόπιους ελέγχους «εξπρές» σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ενώ επιτόπου θα κοινοποιείται στον ελεγχόμενο και το αποτέλεσμα του ελέγχου, ενώ θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners).
Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά θα μπορούν να ελέγχουν άμεσα και με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, καθώς και αν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.
Επιπλέον θα μπορούν να διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων και να εκδίδουν σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.
Τέλος, θα έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης, εάν δηλαδή έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ οι επιτόπιοι έλεγχοι με tablets θα επεκταθούν και στα πρατήρια καυσίμων αλλά και γενικότερα σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και διάθεση πετρελαίου.
Έρχεται και ψηφιακό δελτίο αποστολής προϊόντων
Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της σταδιακής ηλεκτρονικοποίησης όλων των φορολογικών διαδικασιών, θα μπει σύντομα σε πιλοτική εφαρμογή, το ψηφιακό δελτίο αποστολής.
Σχετικές διατάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών η καθιέρωση της υποχρέωσης on line δελτίου αποστολής θα συμβάλλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής δημιουργώντας περιθώρια για νέες μειώσεις φόρων.
Με το νέο σύστημα, όταν διακινείται ένα αγαθό, θα πρέπει να συνοδεύεται από «ηλεκτρονικό» δελτίο αποστολής ώστε να μπορεί η φορολογική διοίκηση να παρακολουθεί τι κινείται στη χώρα και αυτό να μη μπορεί να καταστραφεί στη συνέχεια καθώς θα συνδέεται με το τιμολόγιο.
Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται η διευκόλυνση αφενός των επιχειρήσεων για την τεκμηρίωση και παρακολούθηση των συναλλαγών τους και αφετέρου της Φορολογικής Διοίκησης κατά τη διενέργεια των σχετικών επαληθεύσεων στο πλαίσιο των διενεργούμενων από αυτή ελέγχων.