Latest News

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Kύπρος: Η Βank of Cyprus κλείνει τους λογαριασμούς των Ρώσων πελατών της

Η Τράπεζα Κύπρου (Bank of Cyprus), άρχισε να ενημερώνει τους Ρώσους πελάτες της ότι θα κλείσουν οι λογαριασμοί τους... σύμφωνα με τη ρωσική έκδοση του περιοδικού Forbes με τις πληροφορίες να επιβεβαιώνονται και από πηγή στον τραπεζικό τομέα.

Το περιοδικό επικαλέστηκε επίσης την εταιρεία Main Partner Trust, η οποία παρέχει χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε πελάτες της στην Κύπρο. 

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της εταιρείας, Αλιόνα Σάχαροβα, η τράπεζα άρχισε να στέλνει ενημερωτικές επιστολές την περασμένη εβδομάδα. Στις επιστολές που στέλνει προς τους πελάτες της κοινοποιεί ότι οι λογαριασμοί τους θα κλείσουν σε διάστημα δύο μηνών από τη στιγμή που λάβουν τη σχετική ενημέρωση, επειδή τα στοιχεία του χρήστη δεν ανταποκρίνονται στους κανονισμούς της διαδικασίας «γνώριζε τον πελάτη σου».

Όπως αναφέρει η Main Partner Trust, ένας από τους λόγους των ενεργειών αυτών στις οποίες προβαίνει η τράπεζα σε σχέση με τους Ρώσους πελάτες της ενδέχεται να είναι το καθεστώς φορολογούμενου κατοίκου της Ρωσίας. 


Παράλληλα, αφορμή για το κλείσιμο λογαριασμού μπορεί να είναι η ύπαρξη εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία που υπόκειται σε κυρώσεις (για παράδειγμα μερισμάτων ή μισθών υπαλλήλων εταιρειών που υπόκεινται σε κυρώσεις οι οποίοι εργάζονται με τηλεργασία), όπως επίσης και «άτυπη» άδεια διαμονής (θεώρηση «επισκέπτη») ή διαμονή στην Κύπρο με θεώρηση «ψηφιακού νομάδα».

Σύμφωνα με πηγή της τραπεζικής αγοράς, η Τράπεζα Κύπρου, έχει κλείσει λογαριασμούς Ρώσων και κατά το παρελθόν και συχνά μάλιστα υποέπιπταν σε αυτήν διαδικασία ακόμη και παλιοί λογαριασμοί πελατών, που ζουν εδώ και χρόνια στην Κύπρο. Στο μεταξύ, προβλήματα με το κλείσιμο λογαριασμών δεν αντιμετωπίζουν μόνο πελάτες της Τράπεζας Κύπρου αλλά και όσοι εξυπηρετούνται στα υποκαταστήματα των ελληνικών τραπεζών Ελληνική Τράπεζα (Hellenic Bank) και Alpha Bank, γράφει το Forbes.

Από την πλευρά της, η Main Trust Partner αποδίδει το κλείσιμο των τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων στους φόβους για επιβολή βρετανικών και αμερικανικών κυρώσεων. Απαγορεύουν την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, υπηρεσιών μάρκετινγκ, πληροφορικής, νομικών και τεχνικών υπηρεσιών σε εταιρείες και ιδιώτες από τη Ρωσία. Οι περιορισμοί για την κυπριακή τράπεζα σχετίζονται με την πρόσφατη επέκταση των κυρώσεων αποκλεισμού των ΗΠΑ για τη βοήθεια στην παράκαμψη προηγούμενων κυρώσεων.