Latest News

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Fox News: Διακανονισμός ύψους 787,5 εκατ. δολαρίων με την Dominion για δυσφήμιση

 Συμβιβασμός ύψους 787,5 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ του Fox News και της εταιρείας Dominion Voting Systems όσον αφορά στην αγωγή που είχε κατατεθεί για ρεπορτάζ του αμερικανικού κολοσσού ενημέρωσης σχετικά με τις προεδρικές εκλογές... του 2020.

Σε διακανονισμό της τελευταίας στιγμής πριν από τη δίκη, το δίκτυο συμφώνησε να καταβάλει περίπου το ήμισυ του ποσού των 1,6 δισ. δολαρίων, που ζητούσε αρχικά η Dominion, εταιρεία που προμηθεύει την απαραίτητη τεχνολογία για τη διεξαγωγή εκλογών στις ΗΠΑ και τον Καναδά, μεταξύ άλλων. 

Η Dominion, στην αγωγή της, υποστήριξε ότι ζημιώθηκε από το Fox που διέδωσε ψευδείς ισχυρισμούς για στημένη ψηφοφορία ώστε να μην επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τα νομικά πορίσματα που δημοσιεύθηκαν πριν από τη δίκη έδειξαν ότι ορισμένα στελέχη και δημοσιογράφοι του Fox αμφισβήτησαν και απέρριψαν, σε κατ΄ιδίαν ζητήσεις, τους ισχυρισμούς περί συνωμοσίας στις εκλογές, αλλά όταν βρίσκονταν στον αέρα εκπομπών τις προωθούσαν.


Οι δικηγόροι της Fox είχαν επανειλημμένα αντιταχθεί στην αποζημίωση ύψους 1,6 δισ. δολαρίων που ζητούσε η Dominion με έδρα το Κολοράντο, χαρακτηρίζοντας το ποσό πολύ μεγάλο

Θετικό αποτέλεσμα

Παρά την πληρωμή-μαμούθ, ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ο διακανονισμός ήταν συνολικά ένα θετικό αποτέλεσμα για το δίκτυο.

Αν η δίκη για τη δυσφήμιση είχε προχωρήσει, οι ένορκοι θα έπρεπε να καθορίσουν αν το Fox News ενήργησε με «πραγματικό δόλο», μεταδίδοντας ισχυρισμούς που γνώριζε ότι ήταν ψευδείς.

Η δικηγόρος πολιτικής αγωγής Μισέλ Σίμπσον Τούχελ δήλωσε ότι ο διακανονισμός «δείχνει την τεράστια απειλή που είδε η Fox από αυτή τη δικαστική διαμάχη». Η ίδια επεσήμανε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική συμφωνία το ότι είχαν πάρει θέση ο Μέρντοχ και ανώτερα στελέχη, όσον αφορά στο πόσο ψευδής ήταν η γραμμή που ακολουθούνταν. 

Η Fox αντιμετωπίζει ακόμη μια, παρόμοια αγωγή δυσφήμισης από μια άλλη εταιρεία εκλογικής τεχνολογίας, την Smartmatic, η οποία ζητά 2,7 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά στην Dominion, εκκρεμούν ακόμα οι αγωγές κατά των ειδησεογραφικών δικτύων, OAN και Newsmax, ενώ η εταιρεία έχει μηνύσει και συμμάχους του Τραμπ, όπως ο Ρούντι Τζουλιάνι.