Latest News

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Τραγωδία στην Κολομβία: Νεκροί και αγνοούμενοι μετά από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Έκρηξη σημειώθηκε σε ορυχείο άνθρακα στην Κολομβία με αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους... τρία άτομα, ενώ άλλοι τέσσερις αγνοούνται. 

Το δυστύχημα έγινε περί τη 01:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) στον δήμο Κουκουνουμπά και ο τοπικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως εντοπίστηκαν τρία πτώματα εργαζομένων. 

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καπνό να αναδίδεται από το ορυχείο και ανθρώπους με πολιτικά να πλησιάζουν κρατώντας φακούς.

Αξιωματούχος ενημέρωσε πως έκρηξη έγινε σε υπόγεια στοά που συνδέει τα ορυχεία Ελ Ρόμπλε και Ελ Μάντο.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως το δυστύχημα έγινε σε «ζώνη όπου είχε δοθεί άδεια για εξορυκτική δραστηριότητα παραδοσιακού τύπου», αλλά οι Αρχές προσπαθούν να επαληθεύσουν ακόμη αν τηρούνταν «οι όροι της εκμετάλλευσης».

Όσον αφορά στα αίτια, η αρχική υπόθεση είναι πως οφείλεται σε συγκέντρωση αερίου, αλλά διενεργείται έρευνα από τις Αρχές για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Οι τραγωδίες σε ορυχεία και μεταλλεία είναι συχνές στην Κολομβία, ειδικά σε όσα λειτουργούν παράνομα, στην Κουντιναμάρκα και άλλους κεντρικούς και βορειοανατολικούς νομούς.

Οι Αρχές καταμέτρησαν 1.262 τέτοια δυστυχήματα από το 2011 ως τον Μάιο του 2022. Η χώρα θρηνεί περίπου 100 νεκρούς κάθε χρόνο στις τραγωδίες αυτής της φύσης. Οι συγκεντρώσεις μεθανίου είναι η συχνότερη αιτία αυτών των δυστυχημάτων στην Κολομβία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή άνθρακα στη Λατινική Αμερική.