Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του αμερικανικού προσωπικού από την πρωτεύουσα Χαρτούμ του Σουδάν λόγω της κρίσης.
«Αναπτύξαμε κάποιες δυνάμεις στην περιοχή για να διασφαλίσουμε ότι θα διαθέτουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές, εφόσον κληθούμε να κάνουμε κάτι. Και ακόμη δεν έχουμε κληθεί να κάνουμε τίποτα», είπε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία. «Δεν έχει ληφθεί απόφαση για τίποτα», συμπλήρωσε.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι είχε δηλώσει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε σχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, οι οποίες είναι έτοιμες να συνδράμουν σε επιχείρηση εκκένωσης Αμερικανών διπλωματών εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Σουδάν: Τι θα κάνουν οι υπόλοιπες χώρες για την εκκένωση του προσωπικού τους
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και αρκετές ξένες κυβερνήσεις εξετάζουν επίσης σχέδια για την απομάκρυνση προσωπικού και πολιτών.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διατηρεί περίπου 4.000 υπαλλήλους στο Σουδάν, εκ των οποίων 800 είναι υπήκοοι ξένων χωρών. Υπολογίζεται ότι τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού του ΟΗΕ στο Σουδάν ξεπερνούν τις 6.000.
Η Ελβετία γνωστοποίησε χθες Παρασκευή ότι εξετάζει σχέδια για την απομάκρυνση των πολιτών της από το Σουδάν. Η Σουηδία σκοπεύει «το συντομότερο δυνατόν» να εκκενώσει την πρεσβεία της και να απομακρύνει το προσωπικό και τις οικογένειές τους.
Όσον αφορά την Ισπανία, αεροσκάφος της πολεμικής της αεροπορίας αναμένει το πράσινο φως για την απομάκρυνση περίπου 60 Ισπανών από το Χαρτούμ.
Η Νότια Κορέα έχει στείλει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος σε αμερικανική βάση στο Τζιμπουτί, προκειμένου να είναι έτοιμο να απομακρύνει τους πολίτες της μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
Σουδάν: Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση
Τουλάχιστον 413 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων που ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο μεταξύ των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο (ή «Χαμέτι») και των στρατευμάτων υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν που κυβερνά το Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021.
Αν και οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν συμφώνησαν σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως οι εχθροπραξίες οδηγούν τη χώρα, που βασίζεται στην επισιτιστική βοήθεια, σε «ανθρωπιστική καταστροφή».