Latest News

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Σουδάν: Μαίνονται οι μάχες - Έλληνες εγκλωβισμένοι περιγράφουν τις εχθροπραξίες

 Η ένταση στο Σουδάν παραμένει στα ύψη, με τις εχθροπραξίες να συνεχίζονται και Έλληνες εγκλωβισμένοι μιλούν για τις συνθήκες που βιώνουν και εκφράζουν φόβους για τις...ζωές τους.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών, είναι τουλάχιστον 150 οι Έλληνες υπήκοοι στη χώρα, με τους 15 εξ αυτών να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ελληνορθόδοξο ναό στο Χαρτούμ.

Αξιωματούχος του ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν εκκενώσεις όσο δεν υπάρξει ασφαλής δίοδος και διαβεβαίωσε πως είναι σε επικοινωνία με την εκεί ελληνική κοινότητα. 

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν την κατάσταση



«Πυροβολισμοί συνέχεια. (...) Οι πυροβολισμοί είναι και στην πόρτα της Μητρόπολης, πυροβολούν συνέχεια την πόρτα» είπε στον ΣΚΑΪ.

Ερωτώμενη εάν έχουν τα απαραίτητα ώστε να παραμείνουν στο σημείο για μέρες, ενημέρωσε πως έχουν προμήθειες για 3-4 μέρες

Και η ίδια επεσήμανε πως τα νοσοκομεία έχουν σημαντικές ελλείψεις, ενώ έκανε λόγο για «τραγική κατάσταση. Ακούγονται συνέχεια φωνές έξω».

Η κα Καλημέρη έδωσε και βίντεο-ντοκουμέντα από το σημείο στα οποία ακούγονται πυροβολισμοί. 

Άλλος ένας Έλληνας που βρίσκεται στην περιοχή, επεσήμανε πως είχε πάει στο σούπερ μάρκετ αλλά όταν κατέβηκε από το όχημά του άρχισαν οι πυροβολισμοί και βρήκε κατάλυμα σε σπίτι φιλικού του προσώπου. 

«Βγήκα από το αυτοκίνητο και άρχισαν να πέφτουν σφαίρες από παντού, δεν ήξερα πώς να γυρίσω» είπε, στο ίδιο μέσο. 

185 οι νεκροί στο Σουδάν

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί από τις εχθροπραξίες είναι τουλάχιστον 185 και 1.800 οι τραυματίες.

Η ενημέρωση έγινε χθες, Δευτέρα, το βράδυ από τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα αυτή, Φόλκερ Πέρτες.

«Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε προς τα πού γέρνουν οι ισορροπίες», είπε ο Πέρτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα είχε μιλήσει, κεκλεισμένων των θυρών, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν δίνουν την εντύπωση ότι επιθυμούν μια ειρηνευτική μεσολάβηση αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε ο επικεφαλής της UNITAMS, τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν.

Κατάπαυση πυρός ζητούν οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συζήτησε χωριστά με τους δυο αντίπαλους στρατηγούς που έχουν εμπλακεί σε αιματηρή σύγκρουση για την εξουσία στο Σουδάν και επέμεινε στο ότι «επείγει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός».


Η κατάπαυση του πυρός «θα επέτρεπε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις μάχες, να επανενωθούν οι σουδανικές οικογένειες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των μελών της διεθνούς κοινότητας στο Χαρτούμ» τόνισε ο Μπλίνκεν στους συνομιλητές του, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Βεντάντ Πατέλ.

Λίγο νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός, διευκρινίζοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας.

«Λυπούμαστε για την κλιμάκωση της βίας στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν. Ζητάμε την άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης» είπε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.