Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημόσια εφημερίδα θα μετατραπεί σε ψηφιακό μέσο, σχολή δημοσιογραφίας και πρακτορείο διανομής ειδησεογραφικού περιεχομένου σε δημόσιους οργανισμούς.
Παρά τις έντονες επικρίσεις δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός συνασπισμός συντηρητικών-πρασίνων αποφάσισε πως η εφημερίδα, η οποία κυκλοφορεί σε έντυπη μορφή για 320 χρόνια, στο εξής θα τυπώνει μόνο ένα φύλλο τον μήνα.
Η Wiener Zeitung (η «Ημερήσια εφημερίδα της Βιέννης») ιδρύθηκε το 1703. Αρχικά ονομαζόταν Wiennerisches Diarium («Ημερολόγιο της Βιέννης»). Σήμερα, είναι γνωστή για τη δημοσιογραφική ποιότητά της και τις πολιτικά ανεξάρτητες απόψεις της, έχει ημερήσια κυκλοφορία μόλις 8.000 φύλλων και χρηματοδοτείται κυρίως χάρη σε διαφημιστικές καταχωρίσεις και αγγελίες.
«Έχει περισσότερους αναγνώστες που έχουν πατήσει τα 90, παρά κάτω από τα 30», επιχειρηματολόγησε η Σουζάνε Ράαμπ, υπουργός Οικογένειας και Μέσων Ενημέρωσης του συντηρητικού Κόμματος του Λαού της Αυστρίας (ÖVP).
Από την πλευρά τους, η νομπελίστρια Αυστριακή συγγραφέας Ελφρίντε Γέλινεκ και ο καλλιτέχνης Αντρέ Χέλερ πρωτοστάτησαν σε επιτροπή υποστήριξης που κατέβαλε προσπάθεια για να σωθεί η έντυπη έκδοση της εφημερίδας.
Παράλληλα, η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κίνηση της κυβέρνησης, τονίζοντας πως αποτελεί πλήγμα για την ενημέρωση και τα μέσα ενημέρωσης στην Αυστρία. Πρόκειται για πολιτική απόφαση-«ντροπή» τόσο από τη σκοπιά της πολιτικής για τα μέσα ενημέρωσης, όσο και από αυτήν της πολιτικής για τον πολιτισμό, στηλίτευσε ο υπαρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ), ο Γιέργκ Λάιχτφριντ.