Latest News

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Σουδάν: Περίπου 150 Έλληνες είναι εγκλωβισμένοι - «Εκκενώσεις μόνο αν βρεθεί ασφαλής δίοδος»

Πάνω από 1.000 ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν...
 σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», είπε πως «από την πρώτη στιγμή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδέψουν εκεί αλλά και σε όσους βρισκόταν ήδη στο Σουδάν, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους».

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως οι επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ είχαν μια σύσκεψη χθες σχετικά με το πως μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση για τους ευρωπαίους πολίτες στο Σουδάν.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο», είπε.

«Η χώρα που έχει την ευθύνη του συντονισμού -μίας που εκεί δεν υπάρχουν και διπλωματικές αρχές- το Κάιρο είναι αυτό που εξυπηρετεί το Σουδάν, βλέπει όλες τις πιθανότητες και είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους», εξήγησε.

Τόνισε πως αυτό που λένε σε όλους τους πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν, είναι να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, ενώ ανέφερε πως ο τρόπος που μπορούν να κινηθούν σαν υπουργείο είναι «κεντρικά»«ευρωπαϊκά».

Οι χώρες της ΕΕ στο σύνολό τους μπορούν -αν κριθεί απαραίτητο- είτε να προχωρήσουν σε έναν απεγκλωβισμό από το Σουδάν είτε να υπάρξει ένας εφοδιασμός στα μέρη όπου υπάρχουν ευρωπαίοι πολίτες.

Ανέφερε πως από την αρχή της έκρυθμης αυτής κατάστασης στο Σουδάν, είχαν επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Σουδάν, με τον επίτιμο Πρόξενό μας εκεί αλλά και με τον Μητροπολίτη του Σουδάν, υπενθυμίζοντας πως όσοι Έλληνες βρίσκονται στην περιοχή θα πρέπει να έχουν δώσει τα στοιχεία τους στην Πρεσβεία στο Κάιρο.«Έχουμε πει στον Μητροπολίτη να παραμείνει στην Εκκλησία όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτή τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της Ελλάδας», είπε ο κ. Κατσανιώτης.

Για τους δύο Έλληνες τραυματίες, σημείωσε πως η κατάστασή τους παραμένει σταθερή.

Τέλος, με εντολή του Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας.


 Ανεπιτυχείς, προς το παρόν, προσπάθειες εκεχειρίας φαίνεται πως γίνονται στο Σουδάν με τις δυνάμεις της RSF να ανακοινώνουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τον κυβερνητικό στρατό να διαψεύδει.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της RSF, στρατηγός Χεμεντί, δήλωσε ότι συμφώνησε για 24ωρη εκεχειρία ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι και τραυματίες. Ο Χεμεντί ανέφερε σε ένα tweet ότι η απόφαση ελήφθη μετά από συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν «και την προσέγγιση από άλλα φιλικά κράτη».

Λίγη ώρα αργότερα, ο σουδανικός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι δεν γνώριζε κανέναν συντονισμό με τους διαμεσολαβητές ή τη διεθνή κοινότητα σχετικά με την 24ωρη εκεχειρία. Ο στρατός δήλωσε ότι οι RSF θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το χρόνο για να καλύψουν τη «συντριπτική ήττα» τους.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) επεσήμανε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να προσφέρει ανθρωπιστικές υπηρεσίες γύρω και μέσα στο Χαρτούμ, πρωτεύουσα του Σουδάν, και προειδοποίησε ότι το υγειονομικό σύστημα της χώρας κινδυνεύει με κατάρρευση.

«Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο να προσφέρουμε οποιαδήποτε ανθρωπιστική υπηρεσία γύρω και μέσα στο Χαρτούμ», δήλωσε ο Φαρίντ Αϊγουάρ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της IFRC στο Σουδάν. «Υπάρχουν κλήσεις από διάφορους οργανισμούς και εγκλωβισμένοι που ζητούν να απομακρυνθούν», πρόσθεσε.

Ο Αϊγουάρ προειδοποίησε ότι, αν συνεχιστούν τα προβλήματα, το σουδανικό σύστημα υγείας «σχεδόν θα καταρρεύσει».

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν πριν λίγη ώρα στην πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, μετά από αεροπορικές επιδρομές.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τα πολεμικά αεροσκάφη χτύπησαν εναντίον στόχων της RSF. Από την πλευρά της, η RSF απάντησε με βολές πυροβολικού και αντιαεροπορικά πυρά ώστε να αποκρούσει τις επιθέσεις.