Σε ένα πανίσχυρο «όπλο» εξελίσσεται η μέθοδος mRNA με τους επιστήμονες να τη βάζουν στη… μάχη με σκοπό να αντιμετωπίσουν ασθένειες που θεωρούνται ανίατες, όπως για παράδειγμα, κάποιες μορφές του καρκίνου.
Η συμφωνία περιλαμβάνει τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών ενός αντικαρκινικού mRNA εμβολίου σε 10.000 Βρετανούς ασθενείς και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στον τομέα των ανοσοθεραπειών κατά του καρκίνου καθώς η ευελιξία η οποία παρέχεται από την τεχνολογία mRNA μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για περισσότερες εξατομικευμένες θεραπείες.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας BioNTech, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εμβολιασμός καρκινοπαθούς με το θεραπευτικό εμβόλιο BNT111.
Ουσιαστικά, με το γεγονός αυτό «εγκαινιάστηκε» η Φάση 2 μια σειρά ερευνών οι οποίες έχουν ως τελικό στόχο την οριστική αξιολόγηση για την επίδραση που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο εμβόλιο τεχνολογίας mRNA σε ασθενείς με μελάνωμα ανθεκτικού – υποτροπιάζοντος σταδίου τρία ή τέσσερα, σε συνδυασμό με το μονοκλωνικό αντίσωμα Libtayo των Regeneron και Sanofi.
Εφόσον η εξέλιξη είναι αυτή που αναμένουν οι επιστήμονες, θα ενεργοποιηθεί η ανοσοαπόκριση κατά της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου από τον ίδιο τον οργανισμό, χάρη στα mRNA αντιγόνα που σχετίζονται με τον όγκο.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναμένουν να δουν τον ανθρώπινο οργανισμό να «διδάσκεται» ώστε να αναγνωρίζει τους φονικούς όγκους και να τους αντιμετωπίζει, δημιουργώντας το δικό του «τείχος προστασίας», εκεί που οι κλασικές μορφές αγωγήςσήμερα αποτυγχάνουν.
Όπως υπογραμμίζουν, μάλιστα, οι άνθρωποι της BioNTech, η δοκιμή BNT111-01 έλάβε έγκριση από διάφορες χώρες μέχρι σήμερα, καθώς οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, και Αυστραλία άναψαν το «πράσινο φως» για την συνέχιση της έρευνας.
Σύμφωνα με το σχέδιο, σε αυτή την φάση θα λάβουν μέρος συνολικά 120 ασθενείς με καρκίνο, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει το πόρισμα που θα αναφέρει λεπτομερώς πόσο επιτυχής ήταν η απόκριση σε αυτή τη μορφή θεραπείας, του mRna εμβολίου BNT111 σε συνδυασμό με το μονοκλωνικό αντίσωμα Libtayo των Regeneron και Sanofi. Τονίζεται δε, ότι παράλληλα, θα ελεγχθούν και οι τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες που ενδεχομένως θα έχει η χορήγησή του ώστε να εξεταστεί κατά πόσο είναι ασφαλές για τον πληθυσμό.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα. Ένα «παράθυρο» που ανοίγει με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στο «αύριο» της επιστήμης που μοιάζει να είναι συνυφασμένο με την τεχνολογία mRna.
Άλλωστε, κάθε βήμα προς την ουσιαστική αντιμετώπιση του καρκίνου -της μέχρι πρότινος επονομαζόμενης ως «επάρατης νόσου»- γεννά μια μεγάλη ελπίδα για ένα «αύριο» με περισσότερη αισιοδοξία απέναντι σε έναν από τους μεγαλύτερους «εχθρούς» που έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.