Η αγορά θέτει ερωτήματα αν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως για παράδειγμα το ChatGpt, θα αυτοματοποιήσει τις εργασίες με ευκολία και θα μειώσει το κόστος εργασίας.
Τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας, όμως, είναι εκτεθειμένα σε κάποιο βαθμό, αναφέρεται στη μελέτη, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει μελλοντικά μέχρι και το ένα τέταρτο των σημερινών εργαζομένων.
Όπως αναφέρεται «αν η τεχνολογία ανταποκρινόταν στις υποσχέσεις της, θα έφερνε επίσης σημαντική αναστάτωση στην αγορά εργασίας ισοδύναμη με 300 εκατ. θέσεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησης σε μεγάλες οικονομίες».
Οι δικηγόροι και το διοικητικό προσωπικό φέρονται να είναι μεταξύ εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τις δουλειές τους.
Ο βασικός ισχυρισμός στην μελέτη της Goldman είναι ότι το 7% των εργαζομένων θα χάσει εντελώς τη δουλειά του τη δεκαετία που ακολουθεί, αφότου η τεχνητή νοημοσύνη υιοθετηθεί από τους μισούς εργοδότες.
Ωστόσο συμπληρώνει ότι οι περισσότεροι απολυμένοι θα βρουν κάτι σχεδόν εξίσου παραγωγικό να κάνουν.
Σε άλλες αναφορές της μελέτης υποστηρίζεται πως το μπόνους ανάπτυξης λόγω της τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να είναι 1,4 ποσοστιαίες μονάδες, ποσοστό που αντιπροσωπεύει σχεδόν 7τρις δολάρια σε πρόσθετο ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ για 10 χρόνια. Υπάρχουν βέβαια πολλές μεταβλητές που εμπλέκονται σε αυτές τις εκτιμήσεις.