Ο 69χρονος Σι Τζινπίνγκ, επανεξελέγη ομόφωνα σήμερα στην προεδρία της Κίνας για τρίτη συνεχόμενη θητεία, διάρκειας πέντε ετών, με ψηφοφορία στο κινεζικό κοινοβούλιο.
Είχε εξασφαλίσει ήδη τον Οκτώβριο την παράταση για πέντε χρόνια της ηγεσίας του στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και στη στρατιωτική επιτροπή, τα δυο σημαντικότερα αξιώματα στη χώρα.
Αρκετοί παρατηρητές αναφέρονται στον Κινέζο πρόεδρο ως τον ισχυρότερο ηγέτη στη χώρα από τα χρόνια του Μάο Τσετούγκ.
Η διευρυμένη εξουσία του Σι Τζινπινγκ προέρχεται από το γεγονός ότι είναι Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και Πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής (CMC), θέσεις τις οποίες έλαβε σε συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Οκτώβριο.
Η τρίτη θητεία του Σι Τζινπινγκ ήταν αναμενόμενη και πλέον πιο σημαντικό είναι το ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία και τα υπουργεία της χώρας.
Οι νέοι υπουργοί που θα οριστούν αναμένεται να είναι ως επί το πλείστον στενοί συνεργάτες του Κινέζου προέδρου, όπως ο Li Qiang, το νούμερο δύο του Σι Τζινπινγκ.
Παράλληλα το κοινοβούλιο ενέκρινε παράλληλα τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση του κυβερνητικού μηχανισμού εδώ και δεκαετίες, που προβλέπει ότι το 5% των θέσεων εργασίας θα καταργηθούν και ότι θα δοθεί έμφαση στην τεχνολογία και στην κινεζική «ηγεσία» στο πεδίο αυτό.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού από το 1998.
Ακόμη, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί νέα επιτροπή οικονομικής εποπτείας, με αρμοδιότητες που ως τώρα ανήκαν στην κεντρική τράπεζα, για τον καλύτερο συντονισμό του ελέγχου των χρηματοπιστωτικών και των ασφαλιστικών θεσμών, καινοτόμων μορφών χρηματοδότησης και της προστασίας των καταναλωτών.
Από τη σκοπιά της Κίνας, οι ΗΠΑ και η Δύση προσπαθούν να εμποδίσουν την άνοδο της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας παγκοσμίως εφαρμόζοντας πολιτική αποτροπής, περικύκλωσης και «καταστολής», τόνισε στις αρχές της εβδομάδας ο Σι Τζινπινγκ. Στο κινεζικό σύστημα διακυβέρνησης, οι λειτουργίες του προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικές.