Latest News

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Τρομοκρατικό δίκτυο στην Αθήνα: Φωτογραφίες σε κινητά, σχέδια για απαγωγές-Το προφίλ των συλληφθέντων

 
Νέες λεπτομέρειες για την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου που φέρεται να σχεδίαζε επιθέσεις στην Ελλάδα και να είχε θέσει στο στόχαστρό του ένα ισραηλινό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας,,,έρχονται στο φως της δημοσιότητας. 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι δύο συλληφθέντες, 27 και 29 ετών υπηκοότητας Πακιστάν, είχαν ολοκληρώσει τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες με την κατόπευση του χώρου-στόχου, δηλαδή της συναγωγής που λειτουργούσε και ως εστιατόριο, και βρίσκονταν σε ανοιχτή συνεννόηση με τον «εγκέφαλο- καθοδηγητή» του δικτύου. Αυτός σύμφωνα με πληροφορίες δρούσε στην Τεχεράνη. Ο πράκτορας με έδρα το Ιράν φέρεται να τους είχε παροτρύνει να πραγματοποιήσουν την επίθεση και να τους είχε υποσχεθεί χρηματική αμοιβή.  

Σύμφωνα με πληροφορίες,  θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ το κεφάλι για κάθε θύμα της επικείμενης επίθεσης. 

Σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας KAN του Ισραήλ, οι τρομοκράτες σχεδίαζαν επίσης να απαγάγουν κάποιους από τους στόχους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Οpen στα κινητά των συλληφθέντων, οι οποίοι επιχειρούσαν επί μακρόν να στρατολογήσουν και νέα μέλη στο δίκτυό τους, βρέθηκαν φωτογραφίες προσώπων και δεν αποκλείεται να πρόκειται για επόμενους στόχους. 

Τρομοκρατικό δίκτυο: Το προφίλ των συλληφθέντων

Όπως αναφέρθηκε οι συλληφθέντες είχαν περάσει παράνομα στην Ελλάδα πριν από 4-5 χρόνια. Είναι ηλικίας 27 και 29 ετών, ζούσαν με πλαστά χαρτιά, λέει το OPEN,  και εργάζονταν κυρίως στην επαρχία -σε Ζάκυνθο και Πελοπόννησο- σε αγροτικές εργασίες.

Μέχρι την στιγμή που έφτασαν οι πληροφορίες στην ΕΥΠ πως μέσω διαδικτυακών εφαρμογών έχουν επαφή με έναν 30χρονο στο Ιράν, ένα άτομο με ύποπτη δράση στην μουσουλμανική χώρα με πιθανές σχέσεις με τους «Φρουρούς της Επανάστασης». Αρχικά υπήρξε προσαγωγή τον Φεβρουάριο και σε πλαίσιο αυτής της έρευνας βρήκαν κινητά τηλέφωνα, USB, και εντοπίστηκαν και οι επικοινωνίες τους με μηνύματα. Αυτές περιελάμβαναν οδηγίες για το χτύπημα, αλλά και πίεση για τους λόγους καθυστέρησης. 

Αναφέρθηκαν επίσης διάλογοι για τον τρόπο και το μέσο της επίθεσης. Οι ίδιοι παραδέχονται τις επικοινωνίες με τον 30χρονο, αλλά αφήνουν εκκρεμές το θέμα της τρομοκρατίας. Την Παρασκευή θα μεταβούν στον ανακριτή. 

Σε βάρος τους ασκήθηκαν διώξεις για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καθώς και υποκίνηση για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Το Ισραήλ, η ιρανική τρομοκρατία και οι επίφοβες για χτύπημα χώρες 

Την εξάρθρωση του δικτύου σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου εκ μέρους της Μοσάντ.

«Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο» σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των χωρών με ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις που εξέδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ενόψει του Πάσχα, μιας σημαντικής γιορτής διακοπών του Ισραήλ.

Σύμφωνα το Jerusalem Post επικαλούμενη την έκθεση του ισραηλινού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κύριος γεννήτορας της παγκόσμιας τρομοκρατίας, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι Ισραηλινοί στο εξωτερικό, είναι το Ιράν. Η έκθεση να αναφέρει ότι αναμένουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα συνεχίσει να «εργάζεται για την προώθηση ζημιών σε ισραηλινούς και εβραϊκούς στόχους σε όλο τον κόσμο».

Οι χώρες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν πιθανές ιρανικές επιθέσεις περιλαμβάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία, το Μπαχρέιν και την Κύπρο, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Ο υπουργός Άμυνας Γκαλάντ δήλωσε ότι η αποτροπή των επιθέσεων «αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της αριστείας και του επαγγελματισμού των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, καθώς και της σημασίας της διεθνούς συνεργασίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και εκείνων που την ασκούν».

Ο Γκαλάντ επανέλαβε ότι η Μοσάντ και άλλες ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι «όπου το Ιράν επιθυμεί να επιτεθεί στους πολίτες μας, θα αντιμετωπιστεί με βία».