Latest News

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα για τα Τέμπη: Ποιοι συμμετέχουν



 Παραλύει η χώρα σήμερα καθώς σχολεία, δημόσιο, ΜΜΜ, προαστιακός, τρένα, πλοία και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ μετά το δυστύχημα... στα Τέμπη.

Στην απεργία της 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, συμμετέχουν και τα φαρμακεία της Αττικής με στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 ενώ τα φαρμακεία του Πειραιά θα παραμείνουν κλειστά όλο το 24ωρο.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν, επίσης, οι εργαζόμενοι στην υγεία, την παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις εφορίες, τις πολεοδομίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. 

ΑΔΕΔΥ: «Να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών»

Μετά από συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, αποφασίστηκε η στάση εργασίας, να μετατραπεί σε κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας «για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών».

Η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:30. Κάλεσμα για συγκέντρωση την ίδια ώρα υπάρχει και για τα Προπύλαια ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα. 

Η ΑΔΕΔΥ απευθύνει κάλεσμα σε φοιτητές, μαθητές, γονείς, πανεπιστημιακούς, δασκάλους και καθηγητές και  ζητούν δικαίωση για τους νεκρούς στα Τέμπη απαιτώντας να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη. 

«Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα», δηλώνουν οι εργαζόμενοι εκφράζοντας την οργή τους αλλά και αναδεικνύοντας τα προβλήματα μέσα στα πανεπιστήμια και τα σχολεία.

Απεργία σε τρένα και προαστιακό

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι σε τρένα και προαστιακό συνεχίζουν έως και σήμερα Τετάρτη 8 Μαρτίου, τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι της Hellenic Train και του ΟΣΕ είναι σε διαδοχικές απεργίες από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

ΑΥΡΙΟ-Απεργία για το δυστύχημα στα Τέμπη σε ΜΜΜ, σχολεία, πλοία, δημόσιο- Οι ώρες που κινούνται μετρό και ηλεκτρικός

24ωρη απεργία σε τρόλεϊ και λεωφορεία

«Χειρόφρενο» τραβούν και τα λεωφορεία και τρόλεϊ με τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία όπως έγινε γνωστό μέσω του Σωματείου Τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ-ΟΣΥ.

Αναλυτικότερα, σήμερα Τετάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν θα κυκλοφορήσουν λεωφορεία και τρόλεϊ μέσα στην Αθήνα καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ συμμετέχει με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ).

Ωστόσο, ορισμένες γραμμές εντός Αττικής θα λειτουργήσουν  κανονικά. Δείτε εδώ αναλυτικά τις λεωφορειακές γραμμές.

Μετρό, Ηλεκτρικός, τραμ: Οι ώρες που θα κινηθούν τα Μέσα σταθερής τροχιάς

Στην σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν και οι  εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ, όπως ανακοίνωσαν τα έξι σωματεία τους. 

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση οι συρμοί του ηλεκτρικού (Γραμμή 1) και το τραμ θα κυκλοφορούν από τις 11:00 έως τις 17:00 ενώ οι συρμοί των γραμμών 2 και 3 του μετρό θα κυκλοφορούν από τις 12:00 έως τις 16:00.

Απεργία στα σχολεία

«Στις 8 του Μάρτη απεργούμε και συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ. «Συνεχίζουμε τις πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τις τάξεις.

»Είμαστε παρόντες και διεκδικούμε ασφάλεια στις μεταφορές, δικαίωμα στη μόρφωση και στην υγεία με κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών» δηλώνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, που συμμετέχει σήμερα στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ, δηλώνοντας το «παρών» στη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η ΔΟΕ χαιρετίζει «τις μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας  που απαιτούν να μην υπάρχει καμία ανοχή και καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη» ενώ καταδικάζει την καταστολή και την απόπειρα φίμωσης της κοινωνίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.

24ωρη απεργία στα νοσοκομεία

Την συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει για τις 8 Μαρτίου η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.

«Η ΕΙΝΑΠ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για το δυστύχημα στα Τέμπη, την Τετάρτη στις 08/03/23 και καλύπτει όλους τους συνάδελφους που θα θελήσουν να συμμετέχουν» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιώς.

Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής απευθύνουν κάλεσμα στους συναδέλφους Επιμελητές ΤΕΠ των νοσοκομείων της Αττικής για μία πρώτη συζήτηση σχετικά με περαιτέρω ενέργειές, την Πέμπτη 9 Μαρτίου και ώρα 3μμ, στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ (Θεμιστοκλέους 34 και Ακαδημίας, Αθήνα, 2ος όροφος).

Στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία συμμετέχει και η ΠΟΕΔΗΝ, ζητώντας μεταξύ άλλων «να αποδοθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες όπου υπάρχουν για τον τραγικό θάνατο και τραυματισμό δεκάδων επιβατών στα Τέμπη στην συντριπτική πλειοψηφία νέων ανθρώπων» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.ΑΥΡΙΟ-Απεργία για το δυστύχημα στα Τέμπη σε ΜΜΜ, σχολεία, πλοία, δημόσιο- Οι ώρες που κινούνται μετρό και ηλεκτρικός


Παράλληλα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων διαμαρτύρεται και για τις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών που ακολουθούνται. «Αγωνιζόμαστε για ίσες ευκαιρίες, δικαιοσύνη και σεβασμό στο ρόλο των γυναικών ειδικά στις υγειονομικές και προνοιακές υπηρεσίες που είναι σε ποσοστό 70%.

»Οι γυναίκες υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι στην πρώτη γραμμή του Υγειονομικού πολέμου αγωνίζονται με σθένος και γενναιότητα σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Με πολλές υποχρεώσεις και λίγα εργασιακά δικαιώματα. Αγωνιζόμαστε να επιλυθούν αιτήματα χρόνια και δίκαια των γυναικών συναδέλφων από την πολιτεία» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Δεμένα τα πλοία στον Πειραιά, λόγω της απεργίας

Την αντίδρασή της στο δυστύχημα στα Τέμπη εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού που συμμετέχει και αυτή στην 24ωρη απεργία σήμερα, επισημαίνοντας με ανακοίνωσή της ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω κινητοποιήσεις.

«Το έγκλημα που συνέβη στον σιδηρόδρομο, αναδεικνύει όλα όσα τονίζουμε για τη Ναυτιλία», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ η οποία ζητά μια σειρά από μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ασφάλεια τόσο των επιβατών όσο και των εργαζόμενων στη ναυσιπλοΐα. 

Στο πλαίσιο αυτό, κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 8 Μαρτίου, σε ό,τι αφορά στα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά. 

ΟΑΣΘ: 5ωρη στάση εργασίας

Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιούνται σήμερα Τετάρτη 8 Μαρτίου και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και ο ΟΑΣΘ με πεντάωρη στάση εργασίας.

Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα είναι ακινητοποιημένα από τις 11:00 έως τις 16:00, ενώ σημειώνεται κατά τη διάρκεια της 5ωρης στάσης εργασίας, δεν κυκλοφορεί ούτε το προσωπικό ασφαλείας.

«Φτάνει πια, σεβαστείτε την ανθρώπινη ζωή», τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.