Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών επελέγη λαμβανομένων υπόψιν των Πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ διαβεβαίωσε πως η Βουλή θα ολοκληρώσει το νομοθετικό έργο της χωρίς «τροπολογίες της τελευταίας στιγμής». Συγκεκριμένα οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν την 1η Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν με τα ειδικά μαθήματα στις 29 Ιουνίου.
Σημαντική παράμετρος για την επιλογή της 21η Μαϊου υπήρξε και η τουριστική περίοδος, αλλά και η καλοκαιρινή σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου θα πρέπει να παραστεί εκλεγμένος πρωθυπουργός και όχι υπηρεσιακός. Η σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη για τις 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Αναφορικά με τις επαναληπτικές εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική, αναμένεται να διεξαχθούν, εκτός απροόπτου, στις 2 Ιουλίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση, ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου». Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως από την πλευρά του δήλωσε βέβαιος πως «την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει».
Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως αναφορικά με την δεύτερη κάλπη τίποτε ακόμη δεν θεωρείται βέβαιο, αφού υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι επαναληπτικές εκλογές να διεξαχθούν ακόμη και στις 25 Ιουνίου, μιας και στις Πανελλαδικές θα εξετάζονται πλέον μονάχα οι υποψήφιοι σε ειδικά μαθήματα.
«Όπως είχε ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και συγκεκριμένα στις 21 Μαΐου. Αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές, αυτές θα γίνουν το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουλίου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η Βουλή θα διαλυθεί εντός των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα χρονικών ορίων. «Ο πρωθυπουργός πιστεύει στη θεσμικότητα, και η σταθερότητα και συνέπεια στους θεσμούς είναι οι οδοί για να πετύχουμε την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Η Ελλάδα χρειάζεται μια αναβαθμισμένη κανονικότητα και οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν και ποια κυβέρνηση».
Εκλογές 2023: Το χρονοδιάγραμμα στο δρόμο προς τις κάλπες
Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο έχουν να κάνουν καταρχήν με την λειτουργία της Βουλής. Η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή με συνεδριάσεις μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η διακοπή εργασιών λόγω του εορτασμού του Πάσχα.
Τα νομοσχέδια, τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα αφορούν σε πρώτη φάση τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αλλά και τον νέο μεταναστευτικό κώδικα. Ακόμη μια εκκρεμότητα αφορά στο αποκαλούμενο «ερανιστικό» νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης.
Εν αναμονή για συζήτηση και ψήφιση βρίσκονται ακόμη δύο νομοσχέδια. Αυτό που αφορά στη διαχείριση των κατασχεμένων περιουσιών και έχει προετοιμαστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης και ένα ακόμη του υπουργείου Υγείας, το οποίο έχει να κάνει με τους φαρμακευτικούς συλλόγους.
Μετά το Πάσχα
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο του ανοίγματος του κοινοβουλίου για λίγες ημέρες μετά το Πάσχα εάν υπάρξουν κάποιου είδους εκκρεμότητες νομοθετικής φύσεως. Σε διαφορετική περίπτωση η Βουλή θα ανοίξει μονάχα για την θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος που θα προβλέπει τη διάλυσή της. Αυτό προβλέπεται 22-30 μέρες πριν από τις εκλογές. Πρόκειται περί του Προεδρικού Διατάγματος «Διάλυση της Βουλής, προκήρυξη εκλογής Βουλευτών και σύγκληση της νέας Βουλής». Από την ημερομηνία δημοσίευσης του ανωτέρω Προεδρικού Διατάγματος αρχίζει η προεκλογική περίοδος.
Σε κάθε περίπτωση αυτό θα γίνει μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία υπολογίζεται για μετά την Κυριακή του Θωμά, στις 23 Απριλίου.
Κατόπιν το Σύνταγμα προβλέπει πως οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την επίσημη ημέρα προκήρυξης τους.