Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα- η πρώην δημοσιογράφος ρωσικού κρατικού καναλιού η οποία διαμαρτυρήθηκε κατά του πολέμου στην Ουκρανία σε live μετάδοση- περιέγραψε τη «χαοτική» απόδρασή της από τη Μόσχα, όπου ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και το πώς έφτασε στη Γαλλία, αναζητώντας... άσυλο.
«Δεν ήθελα να μεταναστεύσω μέχρι την τελευταία στιγμή», είπε η Οβσιανίκοβα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι, μαζί με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα. «Η Ρωσία παραμένει η χώρα μου, ακόμη κι αν είναι στην εξουσία εγκληματίες πολέμου. Όμως δεν είχα άλλη επιλογή, ήταν είτε η φυλακή, είτε η εξορία. Είμαι ευγνώμων στη Γαλλία, μια ελεύθερη χώρα, που με καλωσόρισε», συμπλήρωσε.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα βοήθησαν στην οργάνωση της απόδρασης της Οβσιανίκοβα με τον κωδικό «Έβελιν». Ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Κριστόφ Ντελουάρ, παρομοίασε την επιχείρηση με «τις πιο διάσημες διελεύσεις του Τείχους του Βερολίνου».
Οι διαμαρτυρίες και ο κατ’ οίκον περιορισμός της Μαρίνα Οβσιανίκοβα
Η 44χρονη δημοσιογράφος, που έχει γεννηθεί στην Ουκρανία, έγινε διεθνώς γνωστή τον Μάρτιο, όταν κατά τη διάρκεια δελτίου ειδήσεων του Channel One- όπου εργαζόταν τότε- μπήκε στο στούντιο και διαμαρτυρήθηκε κατά της εισβολής, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «όχι στον πόλεμο».
Αρχικά της επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ρουβλίων. Αφού παραιτήθηκε, συνέχισε να διαμαρτύρεται κατά του πολέμου. Τον περασμένο Αύγουστο κατηγορήθηκε για διάδοση ψευδών πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό, για διαμαρτυρία απέναντι από το Κρεμλίνο με πλακάτ που ανέφερε «Ο Πούτιν είναι δολοφόνος, οι στρατιώτες του είναι φασίστες».
Έπειτα από αυτό, τέθηκε σε κατ’οίκον περιορισμό στη Μόσχα, με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, περιμένοντας να δικαστεί. Κινδύνευε με ποινή φυλάκισης έως 10 ετών, εάν κρίνονταν ένοχη.
Άλλαξε 7 οχήματα, έφτασε περιπατώντας στα σύνορα
Λίγο πριν από την ακροαματική διαδικασία, τον περασμένο Οκτώβριο, οι δικηγόροι της, της είπαν να διαφύγει προκειμένου να σωθεί η ίδια και η 11χρονη κόρη της, περιέγραψε η Οβσιανίκοβα. Της είπαν ότι δεν θα άντεχε στη φυλακή και ότι θα «έσπαγε».
Ένα βράδυ Παρασκευής το έσκασε από το σπίτι της, μαζί με το παιδί της, όταν «οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν τελειώσει την εργάσιμη εβδομάδα και ξεκουράζονταν». Υπολόγισε ότι το σαββατοκύριακο υπήρχαν λιγότερες πιθανότητες να την κυνηγήσουν αμέσως.
Ταξιδεύοντας από τη Μόσχα προς τα σύνορα «ακολουθήσαμε τόσες πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, που δεν ξέρω καν ποια πήραμε. Αλλάξαμε επτά οχήματα», ανέφερε.
Η Οβσιανίκοβα δεν αποκάλυψε σε ποιο σημείο πέρασε τα σύνορα της Ρωσίας, αλλά περιέγραψε ότι προτού φτάσει εκεί, το αυτοκίνητό τους κόλλησε στη λάσπη, σε χωράφι.
«Έπρεπε να συνεχίσουμε περπατώντας, στα χωράφια, μέσα στη νύχτα. Ήταν δύσκολο, δεν είχαμε σήμα στο κινητό και έπρεπε να καταλάβουμε από τα αστέρια πού βρισκόμασταν. Έμοιαζε με αιωνιότητα. Περιπλανιόμασταν για ώρες προτού βρούμε τον δρόμο, ενώ κρυβόμασταν από διερχόμενα οχήματα… Έχανα τις ελπίδες μου. Σκεφτόμουν “γιατί το κάνω αυτό; Ίσως θα ήταν καλύτερα να πάω φυλακή”. Αλλά, ευτυχώς, φτάσαμε στα σύνορα όπου μας περίμεναν», δήλωσε.
Η φυγή της από το σπίτι της στη Μόσχα ήταν τόσο «χαοτική», που αρχικά ξέχασε να βγάλει το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, το οποίο έσπασε τελικά όταν μπήκε στο δεύτερο όχημα που χρησιμοποίησε.
Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα φοβάται ακόμη για τη ζωή της
Τελικά, η Μαρίνα Οβσιανίκοβα και η κόρη της μπήκαν στη Γαλλία με βίζα της Σένγκεν. Όταν έκανε την τηλεοπτική διαμαρτυρία της ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί πως η Γαλλία θα της παρείχε διπλωματική προστασία ή άσυλο. Βρήκαν ένα απομονωμένο σπίτι στην εξοχή και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε διάφορα άλλα σημεία.
Όταν ρωτήθηκε αν τώρα φοβάται για τη ζωή της, έπειτα από τους θανάτους άλλων Ρώσων στο εξωτερικό, απάντησε: «Ξεκάθαρα ναι». Συμπλήρωσε ότι όταν μίλησε με Ρώσους φίλους, εκείνοι έκαναν εικασίες για δηλητηρίαση ή τροχαίο.
Η Οσιαβνίκοβα γεννήθηκε στην Οδησσό, παιδί Ουκρανού και Ρωσίδας και μεγάλωσε στο Γκρόζνι, όπου βίωσε το ξέσπασμα του πρώτου πολέμου της Τσετσενίας. Αυτό το γεγονός ήταν και ένας από τους λόγους που αποφάσισε να προχωρήσει στη διαμαρτυρία η οποία την έκανε γνωστή.
«Είχα πολύ δύσκολη παιδική ηλικία, πολύ δυστυχισμένη. Έζησα στην Τσετσενία ως παιδί. Το σπίτι μου καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των ρωσικών επιχειρήσεων εκεί και διαφύγαμε με την οικογένειά μου, μαζί με τους πρόσφυγες, χωρίς υπάρχοντα, δίχως να έχουμε τίποτα. Φαντάστηκα τις Ουκρανές να πρέπει να το ζήσουν αυτό», εξήγησε.
«Μια φούσκα ενορχηστρωμένης προπαγάνδας»
Στις δηλώσεις της, η Μαρίνα Οβσιανίκοβα δεσμεύθηκε ότι δεν θα μείνει σιωπηλή και για τον πόλεμο στην Ουκρανία και πως θα κάνει ό,τι μπορεί για τον τερματισμό του.
Την Παρασκευή κυκλοφόρησε βιβλίο της στο οποίο περιγράφει τη ζωή της και το πώς ήταν να δουλεύει στη «μηχανή» της ρωσικής προπαγάνδας. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως δεν επιτρεπόταν ποτέ έπειτα από είδηση για τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προβάλλεται κάποιο αρνητικό θέμα, οποιασδήποτε φύσεως.
«Το πρόβλημα είναι πως όλη η Ρωσία βρίσκεται σε μια φούσκα ενορχηστρωμένης προπαγάνδας. Δεν υπάρχουν ανεξάρτητα ΜΜΕ. Για να παίρνεις ακριβείς πληροφορίες, χρειάζεσαι να έχεις VPN στο κινητό τηλέφωνό σου. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να έχεις πρόσβαση σε αληθινές πληροφορίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.