Latest News

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Μπορέλ: Αν η Κίνα προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία, θα ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή» της ΕΕ

 Αυστηρή προειδοποίηση προς την Κίνα προκειμένου να μην προμηθεύσει με όπλα ή πυρομαχικά την Ρωσία... έστειλε χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Εάν συνέβαινε αυτό, δήλωσε πριν από το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, το Πεκίνο θα ξεπερνούσε την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει η ΕΕ στη σχέση της με την Κίνα.

Ο Μπορέλ δήλωσε πως εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του στον ανώτατο διπλωμάτη της Κίνας Ουάνγκ Γι και του ζήτησε ρητώς να μην δώσει το Πεκίνο όπλα τη Ρωσία. «Μου είπε πως δεν πρόκειται να το κάνουν, αλλά θα παραμείνουμε άγρυπνοι».

Φόβους για το ενδεχόμενο η Κίνα να παραδώσει «θανατηφόρα βοήθεια» στη Ρωσία, εξέφρασε την Κυριακή και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε χθες τη σεναριολογία περί προμήθειας όπλων από το Πεκίνο στη Μόσχα και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον πως «διαδίδει ψευδείς πληροφορίες».

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες Ευρωπαίοι υπουργοί τόνιζαν πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τον ανεφοδιασμό του ουκρανικού στρατού.

Ο Εσθονός ΥΠΕΞ Ούρμας Ρεϊνσάλου προειδοποίησε πως η Ουκρανία «ξεμένει από οβίδες». Πρόσθεσε πως το Ταλίν τάσσεται υπέρ του να σταλούν 1 εκατ. οβίδες 155 χιλιοστών, αξίας 4 δισ. ευρώ, που θα αγοράσουν από κοινού τα κράτη μέλη.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί καθημερινά στην Ουκρανία όσες οβίδες παράγονται στην ΕΕ κάθε μήνα, πρόσθεσε ο Ούρμας Ρεϊνσάλου, κάτι που χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο».