Η ρύθμιση αναμενόταν από την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ «πάγωσε» όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα το θέμα να πάει πιο πίσω.
Ενώ έχει τη δυνατότητα να «περάσει» τη διάταξη μόνη της αφού αρκούν 151 ψήφοι, επιζητεί τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από την αντιπολίτευση – και από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν η Κουμουνδούρου έχει φέρει στον δημόσιο διάλογο τη δική του πρόταση.
Το «μήνυμα» στη Δικαιοσύνη
Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν σε κάθε περίπτωση ότι μια ευρεία σύμπλευση θα ισχυροποιούσε το «μήνυμα» – ακόμα και προς τη Δικαιοσύνη, ειδικότερα στον Αρειο Πάγο που είναι επιφορτισμένος για τον έλεγχο και την ανακήρυξη των σχηματισμών – σε ό,τι αφορά την περιθωριοποίηση νεοναζιστικών, εγκληματικών μορφωμάτων.
Εξού και η κυβέρνηση είναι θετική σε διορθώσεις της τελευταίας στιγμής, επιθυμώντας μια «συντεταγμένη» κίνηση. Εγκυρες πηγές τονίζουν ότι έχει εμπεδωθεί μια βασική «κοινή κατανόηση», ενώ τις τελευταίες ημέρες, εγγύτερα στην κατεύθυνση της κυβέρνησης, ιδίως έπειτα από χειρουργικές διορθώσεις στις διατυπώσεις, φαινόταν να βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ.
Εξαρχής το σκεπτικό ήταν με μια «εφαρμόσιμη» τροπολογία να εμποδιστεί η υποψηφιότητα των φυλακισμένων χρυσαυγιτών, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, αλλά ταυτόχρονα να υψωθεί τείχος στην απόπειρα οποιουδήποτε από την εποχή της Χρυσής Αυγής να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο «με άλλη» – όπως λένε οι κυβερνητικοί – «παραπλανητική προβιά».
H νέα ρύθμιση
Στη νέα ρύθμιση αναμένεται λεπτομερώς η διαδικασία που θα ακολουθείται στον Αρειο Πάγο, καθώς η τελική απόφαση θα είναι πάντα στα χέρια της Δικαιοσύνης. Κάτι που αναμένεται και στις επικείμενες εθνικές κάλπες να γίνει τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την προκήρυξη των εκλογών.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου θα είναι το πρώτο σκαλοπάτι, καθώς αν κρίνει ότι συντρέχουν προϋποθέσεις αποκλεισμού ενός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, η υπόθεση θα «παραπέμπεται αμελητί στην Ολομέλεια». Και εκείνη θα αποφαίνεται «εντός δύο ημερών από την παραπομπή».