Η επιχείρηση διάσωσης της νεαρής ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ύστερα από επιχείρηση που διήρκησε πάνω από έξι ώρες οι Έλληνες διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν τη νεαρή Αϊρίν, η οποία είχε εγκλωβιστεί κάτω από τσιμεντένιο δοκάρι. Την κοπέλα μετά τη διάσωση την παρέλαβε ασθενοφόρο.
Οι Έλληνες άνδρες της ΕΜΑΚ, άκουσαν φωνή κατά τη διάρκεια της έρευνας στα ερείπια του συγκεκριμένου κτιρίου και με πραγματική αυτοθυσία, καθώς κατά την διάρκεια της επιχείρησης έγιναν και δύο ισχυροί μετασεισμοί, κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο, όπου αρχικά πίστεψαν ότι ζωντανό ήταν ένα μικρό παιδί που ήταν κάτω από σώμα της άψυχης μητέρας του.
Τελικά διαπιστώθηκε ότι το παιδάκι ήταν δυστυχώς χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ η φωνή ήταν της νεαρής κοπέλας, που ήταν παγιδευμένη κάτω από ένα τσιμεντένιο δοκάρι, πίσω από τους άλλους δύο νεκρούς.
Οι Έλληνες διασώστες έφτασαν κοντά της και για ώρες της κρατούσαν το χέρι και της έδιναν κουράγιο. Ταυτόχρονα προσπαθούν να κόψουν σιγά σιγά το δοκάρι, ενώ νωρίτερα προχώρησαν στην μακάβρια ενέργεια να απομακρύνουν το άψυχο σώμα του παιδιού για να ανοίξουν χώρο. Όπως είπε στον Σκάι ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, η κοπέλα είχε «γαντζωθεί» από το χέρι του Έλληνα Πυροσβέστη, κρατώντας ταυτόχρονα την ελπίδα της να βγει από τα ερείπια, σχεδόν 48 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό.
Δείτε τη διάσωση:
ελληνική ομάδα έχει καταφέρει να απεγκλωβίσει ζωντανά τρία παιδιά, ηλικίας 6, 11 και 15 ετών, καθώς και έναν 50χρονο άνδρα. Παράλληλα, οι άνδρες της ΕΜΑΚ ανέσυραν νεκρούς έναν 40χρονο, έναν 17χρονο και ένα 7χρονο κορίτσι, την άτυχη Φατμέ, που παρά τις προσπάθειες το παιδί τελικά δεν τα κατάφερε.
Εντωμεταξύ, αναχώρησε η δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ από Θεσσαλονίκη που θα ενισχύσει την ελληνική αποστολή στην πόλη Χατάι της Τουρκίας, όπου επιχειρεί για την ανάσυρση εγκλωβισμένων από τα ερείπια των κτιρίων.
Σημειώνεται ότι η ομάδα της Β’ ΕΜΑΚ είχε αναχωρήσει το μεσημέρι από τη Θεσσαλονίκη με στρατιωτικό αεροσκάφος C 130 το οποίο όμως παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα και επέστρεψε στην Ελευσίνα. Η ομάδα αναχώρησε τελικά με άλλο στρατιωτικό αεροσκάφος που θα προσγειωθεί στα Άδανα.
Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα ενίσχυσης της ελληνικής αποστολής αποτελείται από 15 διασώστες της ΕΜΑΚ, έναν εκπαιδευμένο σκύλο και δύο οχήματα, ενώ συνοδεύονται από τρία άτομα του ΕΚΑΒ και έναν αξιωματικό μηχανικού του Πυροσβεστικού Σώματος.
Συνολικά με τη δεύτερη ομάδα η ελληνική αποστολή θα αποτελείται συνολικά από 36 στελέχη της ΕΜΑΚ, 8 γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, δύο αξιωματικούς πολιτικούς μηχανικούς, 3 εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ στην αποστολή συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 11.700 νεκρούς, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία από αξιωματούχους και γιατρούς.
Ειδικότερα, ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τους 9.057, ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα.